valasz.hu/vilag/ezert-pofozhatta-meg-orbant-juncker-112906

http://valasz.hu/vilag/ezert-pofozhatta-meg-orbant-juncker-112906

Zimbardo a Heti Válasznak: „Ilyen támadás nemcsak engem érhet, hanem bárkit”

/ 2018.06.29., péntek 12:20 /
Zimbardo a Heti Válasznak: „Ilyen támadás nemcsak engem érhet, hanem bárkit”

„Teljesen váratlanul ért a támadás. Fogalmam sincs, hogy mi volt a motiváció, miért most, negyvenhét évvel a Stanford-börtönkísérletem után látott napvilágot” – mondja a Heti Válasznak San Franciscóban Philip Zimbardo, világhírű amerikai szociálpszichológus. Két héttel ezelőtt írt arról a tengerentúli sajtó, hogy újonnan előkerült hangfelvételek szerint 1971-ben Stanfordban improvizációs gyakorlat történt, nem pedig pszichológiai kísérlet. Zimbardo a magyar sajtóban először a Heti Válasznak beszél a vádakról.

A börtönkísérletet – melynek keretében alkalmi őrnek és fegyencnek jelentkezett egyetemi hallgatók kegyetlenkedni kezdtek egymással – évtizedek óta iskolapéldaként használják annak láttatására, miként válthatja ki a gonoszt az emberből a környezete, miként lehet visszaélni a hatalommal, miként határozza meg a jellemet a szerepvállalás.

 

A Zimbardo által vezetett pszichológiai kísérletnek mindig is volt „ellentábora”, de először néhány héttel ezelőtt szenvedett el frontális támadást: egy tényfeltárás azt állította, hogy a résztvevők eljátszották az egészet, vagyis a dolog inkább tekinthető improvizációs gyakorlatnak, mint tudományos kísérletnek.

A világhírű amerikai szociálpszichológus azóta többször megszólalt a börtönkísérlet védelmében, és most először a magyar sajtóban is kifejti álláspontját. A Heti Válasz San Franciscó-i szerzőjének nyilatkozva azt mondja: „Ilyen támadás nemcsak engem érhet, hanem bárkit. Online jelenség ez, ami bárkit tönkretehet. Négy-öt blogger leírja, hogy hazug vagy. Az információ szélsebesen terjed az interneten. Rövidesen azt veszed észre, hogy tisztességedet megkérdőjelezték, tudományos munkádat agyagba döngölték.”

Cikkünk elolvasható a Heti Válasz június 27-i számában. A lap a Digitalstandon keresztül vásárolható meg.

 

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük, támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámán.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Matteo, az igazságos?

Olaszország lehet az első nyugat-európai állam, ahol az új, populista jobboldal bedarálja a mérsékelt jobboldalt.