Vér, füst és káosz a gázai kerítésnél

/ 2018.05.14., hétfő 16:40 / Hírforrás: MTI

Legalább harminhét palesztin tüntetőt lőttek le izraeli katonák a Gázai övezet határánál kirobbant összecsapásokban hétfőn – közölte a gázai egészségügyi minisztérium. A palesztin vörös félhold közlése alapján az izraeli média több mint ezer palesztin sebesültről tud. A sebesültek és a halottak száma folyamatosan nő délelőtt óta.

Palesztin tüntetők a határon lévő szögesdrótkerítés mellett, Gáza városától keletre

Fotó: Europress/AFP/Mohammed Abed

Reggel ezrek gyűltek össze a határkerítés közelében, mert ma nyílt meg a Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség. Ráadásul ez a nap Izrael Állam megalapításának 70. évfordulója, amit az arabok Nakbának, vagyis katasztrófának neveznek.

Az izraeli hadsereg röplapokat dobott le az övezetben, arra szólítva fel az ott élőket, hogy ne legyenek a Hamász eszközei, és ne közelítsék meg a határkerítést. Izrael váltig állítja, hogy katonái nem alkalmaztak a szükségesnél nagyobb erőszakot. A hadsereg közleményében arról tájékoztatott, hogy „zárt katonai övezetnek" nyilvánította a gázai határ menti területet.

Egy férfi pihen a homokban a határon, mellette palackok, melyeket Molotov-koktélként készülnek használni

Fotó: Europress/AFP/Mohammed Abed

Az izraeli felszólítás ellenére egyes tüntetők megpróbálták megrongálni a kerítést, hogy átjussanak Izrael területére. A tiltakozók gumiabroncsokat égettek, kövekkel  dobálták a katonákat, és ismét égő tégelyekkel felszerelt papírsárkányokat eregettek, hogy lángra lobbantsák a területet. A katonák könnygránátokat vetettek be ellenük, és határsértési kísérletek esetén fegyverüket használták.

Fotó: Europress/AFP/Mohammed Abed

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat közölte, hogy a Hamász egyik tagjának kihallgatása révén olyan információkhoz jutottak, hogy az iszlamista szervezet célja az, hogy fegyvertelen civilek ezreit küldi a kerítéshez, s miután ők átszakították az akadályt, fegyvereseik a tömeggel együtt benyomulnak Izraelbe.

Papírsárkányra erősített Molotov-koktél száll a határ felé

Fotó: Europress/AFP/Mohammed Abed

 

Egy sebesült palesztin férfin segítenek

Fotó: Europress/AFP/Mohammed Abed

Fotó: Europress/AFP/Said Khatib

Fotó: Europress/AFP/Said Khatib

Palesztin tüntetők jelszavakat skandálnak

Fotó: Europress/AFP/Mohammed Abed

Egy izraeli drón könnygázt dob a tüntetők közé

Fotó: Europress/AFP/Mohammed Abed

Palesztin tüntetők parittyából követ hajítanak izraeli katonák felé égő gumiabroncsok füstjében

Fotó: MTI/AP/Halil Hamra

Palesztin tüntetők izraeli katonákkal csapnak össze a ciszjordániai Betlehemben

Fotó: MTI/AP/Madzsdi Mohamed

Egy palesztin nő zászlót lenget a határkerítésnél

Fotó: Europress/AFP/Thomas Coex

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.