valasz.hu/vilag/system-of-a-down-turne-az-ormeny-nepirtas-100-evfordulojara-111345

http://valasz.hu/vilag/system-of-a-down-turne-az-ormeny-nepirtas-100-evfordulojara-111345

Útlevélbotrány: hamisított magyarok

/ 2018.05.16., szerda 14:38 /

„Kitárul a felé karom, / Kit magyarrá tett értelem, / Parancs, sors, szándék, alkalom.” Ady örökös érvénnyel határozta meg, hány tényező hatására válhat valaki magyarrá. A pénz nem volt közöttük, de aligha cáfolható, hogy az elmúlt években meglehetősen sokan – nem csak a letelepedési kötvényesek – pénzen vásárolták meg a magyar állampolgárságot és az ezzel járó, a fél világra szóló vízummentességet.

Külföldön sokan nem értik, hogyan maradhatott érzelmében, tudatában magyarnak vagy 2,5 millió ember, még száz évvel a szomszédos országokhoz csatolásuk után is. A mai Magyarország határain belül élők túlnyomó többsége azonban egyetért azzal, hogy ezek a magyarok kedvezményes, könnyített honosítással felvehessék a magyar állampolgárságot. Hiszen akiknek anyanyelve magyar, akiknek felmenői a Magyar Királyság területén éltek, dolgoztak, hozzájárultak a magyar kultúrához, harcoltak a szülőföldért, a hazáért, akik mindig a magyar sportolóknak drukkolnak, a magyar érdekképviseletre szavaznak, azokat egy rossz, igazságtalan békeszerződés nem zárhatja ki a nemzetből.

Ha a honosítási eljárás szellemét és betűjét az illetékes hivatalok és külképviseletek betartják, illetéktelenek, érdemtelenek, bűnözők nem kaphatnak magyar állampolgárságot. Pár éve azonban hírek kezdtek jönni arról, hogy bizony a magyar állampolgárság is megvásárolható. Tavaly februárban az Indexen megjelent cikk szerint ezrével jutnak hamis magyar személyazonossághoz ukrajnai csalók. A szerző, Ráti József számos kárpátaljai magyar elmondása alapján le is írta, milyen egyszerű egy nem magyarnak megvásárolni az állampolgárságot igazoló okiratokat egy honosítottól, majd azzal bármely kormányablaknál kiváltani az útlevelet, és új személyazonosságot szerezni. Azzal azután korlátozás nélkül élhet az Európai Unió területén, és szabadon utazhat a schengeni övezeten belül, az Egyesült Államokba pedig az interneten kiváltható elektronikus utazási engedély birtokában vízum nélkül léphet be és tartózkodhat 90 napig.

Arról is hallani, hogy egyes külképviseleteken nem veszik szigorúan az állampolgárság feltételeit, így a magyar származást és nyelvtudást, hogy az orosz és az ukrán maffia közreműködésével akár tízezrével is kaphattak hamisított papírokkal állampolgárságot ukránok, oroszok, szerbek. Állítólag több ukrán banda és magyar ügyvédi iroda is ráállt a hatalmas bizniszre. Remélem, ez így erős túlzás. Az viszont tény, hogy egészen a közelmúltban bevezetett szigorításig a kormányablakoknál – jóhiszeműség, hanyagság miatt, esetleg kenőpénzért – nem kértek fényképes igazolványt az útlevél kiállításához.

A 2001-es terrormerényletek után az Egyesült Államokban létrehozott Belbiztonsági Minisztérium (DHS) megállapítása szerint legalább 65, csalással szerzett magyar útlevél tulajdonosa jutott be az Államokba, és harmincan most is ott élnek. A Direkt36 és a Washington Post közös oknyomozása szerint az amerikai kormány emiatt tavaly októberben ideiglenesre változtatta Magyarország státuszát a vízummentességi programban, idén áprilisban pedig a DHS küldöttei Budapestre utaztak, és közölték a magyar kormánnyal, hogy ha Magyarország nem küszöböli ki a csalásokat az útlevelek kiállításánál, akkor ki fog kerülni a programból. Jó éve Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője kérdésére Pintér Sándor belügyminiszter elismerte, hogy 55 büntetőeljárás indult állampolgársági csalás ügyében.

A magyar állampolgárok 2008 novembere óta utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba. Félő, hogy már nem sokáig. Itt azonban sokkal többről van szó, mint hogy a jövőben nehezebb és drágább lehet a magyaroknak Amerikába utazni. A magyar állam hitelessége forog kockán. Hogy az általa kibocsátott okmányok mögött nincs-e csalás. Nagy szégyen volna egy kategóriába kerülni az ún. „lator országok” útlevelével, papírjaival.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.