valasz.hu/vilag/17-halalos-aldozata-van-a-floridai-iskolalovoldozesnek-127445

http://valasz.hu/vilag/17-halalos-aldozata-van-a-floridai-iskolalovoldozesnek-127445

Újabb felvilágosult kampány: férfinek lenni betegség, de kezelhető

/ 2018.05.02., szerda 09:40 /

Akik eddig Texast olyan helynek képzelték, ahol a férfiak cowboycsizmában, kalapban és állig felfegyverkezve olajkutakat fúrnak, azok javíthatatlan múltba révedők. A jövő szerencsére nem lesz ilyen zord, hála a Texasi Egyetemnek.

Az austini székhelyű intézmény ugyanis kampányt indított, melynek célja, hogy a hímnemű hallgatók végre levethessék magukról a macsó kliséket, amelyeket – jól tudjuk – a kizárólag a patriarchális társadalom erőltetett rájuk, és amelyekben valójában egyetlen percig sem érzik jól magukat.

Hogy tényleg szenvedésről van szó, az abból is látszik, hogy a kampány mentális betegségként, esetleg – megengedőbb értelmezésben – egészségzavarként jelöli a maszkulinitást. Sőt: előnyben részesíti a férfiasság „kiterjesztő értelmezését”. Hogy mit jelent ez a kiterjesztő értelmezés, arról a plakátok arcai vallanak.

A mozgalom plakátjai

„Én nem azonosulok a férfiassággal. Az csak rá van kényszerítve a testemre. A feminin oldalam megélésének része, hogy sminkelem magam és megcsináltatom a körmeimet” – így egyikük. „Attól, hogy férfias vagyok, még kifesthetem magam, s ha kedvem van női ruhába bújni, azt is megtehetem” – mondja egy másik. A közös üzenet pedig, hogy „nem létezik egyetlen fajta férfiasság.” (A plakátokat itt lehet böngészni.)

Mindez persze olyan magasztos és megkérdőjelezhetetlen célok érdekében történik, mint a szexuális erőszak elleni küzdelem, és ezzel bizony nehéz vitába szállni, hiszen elképzelni is nehéz egy olyan sminkeletlen férfit, aki ne követett volna már el nemi erőszakot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.