Újabb felvilágosult kampány: férfinek lenni betegség, de kezelhető

/ 2018.05.02., szerda 09:40 /

Akik eddig Texast olyan helynek képzelték, ahol a férfiak cowboycsizmában, kalapban és állig felfegyverkezve olajkutakat fúrnak, azok javíthatatlan múltba révedők. A jövő szerencsére nem lesz ilyen zord, hála a Texasi Egyetemnek.

Az austini székhelyű intézmény ugyanis kampányt indított, melynek célja, hogy a hímnemű hallgatók végre levethessék magukról a macsó kliséket, amelyeket – jól tudjuk – a kizárólag a patriarchális társadalom erőltetett rájuk, és amelyekben valójában egyetlen percig sem érzik jól magukat.

Hogy tényleg szenvedésről van szó, az abból is látszik, hogy a kampány mentális betegségként, esetleg – megengedőbb értelmezésben – egészségzavarként jelöli a maszkulinitást. Sőt: előnyben részesíti a férfiasság „kiterjesztő értelmezését”. Hogy mit jelent ez a kiterjesztő értelmezés, arról a plakátok arcai vallanak.

A mozgalom plakátjai

„Én nem azonosulok a férfiassággal. Az csak rá van kényszerítve a testemre. A feminin oldalam megélésének része, hogy sminkelem magam és megcsináltatom a körmeimet” – így egyikük. „Attól, hogy férfias vagyok, még kifesthetem magam, s ha kedvem van női ruhába bújni, azt is megtehetem” – mondja egy másik. A közös üzenet pedig, hogy „nem létezik egyetlen fajta férfiasság.” (A plakátokat itt lehet böngészni.)

Mindez persze olyan magasztos és megkérdőjelezhetetlen célok érdekében történik, mint a szexuális erőszak elleni küzdelem, és ezzel bizony nehéz vitába szállni, hiszen elképzelni is nehéz egy olyan sminkeletlen férfit, aki ne követett volna már el nemi erőszakot.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.