valasz.hu/vilag/az-emberiseg-kihalasara-figyelmeztetett-a-jurassic-world-filmek-ihletoje-crichton-128934

http://valasz.hu/vilag/az-emberiseg-kihalasara-figyelmeztetett-a-jurassic-world-filmek-ihletoje-crichton-128934

Tudja, mi fenyegeti a demokráciát?

/ 2018.05.18., péntek 13:00 /
Tudja, mi fenyegeti a demokráciát?

A közmorál mélyre süllyedt, az alternatív igazságok, álhírek, felnagyítások, torzítások átitatják a politikai életet. A hazugság normává vált. Senkinek sem kell szégyellnie magát, ha rajtakapják. A bocsánatkérés kiment a divatból, csupán a gyengeség jele.  

Egyre többen szólalnak fel a mérgező jelenség ellen Amerikában.

Michael Bloomberg, New York korábbi republikánus, majd független polgármestere a Rice Egyetem végzős hallgatói előtt arra figyelmeztetett, hogy a demokráciát veszélyezteti, ha hajlandók vagyunk tolerálni a tisztességtelenséget egy párt érdekében, vagy azért, hogy hatalomhoz jussunk. „Gyorsan terjednek az alternatív igazságok, ami annyit jelent, hogy a fent lehet lent, a fekete lehet fehér, az igazság lehet hazugság, az érzések lehetnek tények. Ma a hatalom csúcsán levők közül sokan fenyegetésnek veszik az igazságot. Reszketnek tőle. Letagadják, mint ahogy a kommunisták tették egykoron. Itt állunk most, a tisztességtelenség járványa, a hazugság áradata közepette” – állította Bloomberg, aki  szerint a demokráciát veszélyezteti, ha a választott vezetők alternatív valóságot propagálnak. Amikor úgy viselkednek, mintha a törvény felett állnának. Korruptak, visszaélnek a hatalommal. Hozzáteszi, hogy becstelen politikusok mindig is akadtak, de manapság sokkal nagyobb a tolerancia a tisztességtelenség iránt, mint amit ő valaha is tapasztalt.

Hasonló szellemben intézett beszédet a friss diplomásokhoz Donald Trump nemrégen kirúgott külügyminisztere, Rex Tillerson is. „Ha vezetőink eltitkolják az igazságot, mi pedig elfogadjuk azt az alternatív valóságot, ami nem a tényeken alapul, akkor mi, amerikai állampolgárok feladjuk a szabadságunkat – állította, majd folytatta. – Ha mi, amerikaiak nem szállunk szembe az etikai válsággal, a tisztességtelenséggel, akkor az eddig ismert amerikai demokrácia alkonyatához érkeztünk meg.”

A volt külügyminiszter szerint a lakosságnak kell kikövetelnie, hogy az amerikai jövő ne vágyálmokon, üres ígéreteken, hanem tényeken alapuljon. Most, amikor az amerikai–európai kapcsolat mélypontra süllyedt, Tillerson kiállt a transzatlanti szövetség fontossága mellett: „Amerika egyik legnagyobb előnye, hogy sok szövetségese van. Ellenfeleinknek – Kínának, Oroszországnak, Iránnak – pedig kevés. De nem szabad a régóta fennálló szövetségi rendszert természetesnek venni. Meg kell erősíteni a kapcsolatot nemcsak azokon a területeken, ahol egyetértünk, hanem át kell hidalnunk az ellentéteket olyan fontos kérdésekben is, mint a kereskedelem és a nemzetbiztonság.”

Sem Michael Bloomberg, sem Rex Tillerson nem mondott neveket, de pontosan lehetett tudni, hogy kiről, kikről beszélnek.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.