valasz.hu/vilag/system-of-a-down-turne-az-ormeny-nepirtas-100-evfordulojara-111345

http://valasz.hu/vilag/system-of-a-down-turne-az-ormeny-nepirtas-100-evfordulojara-111345

Szép új Trump-világ?

/ 2017.01.25., szerda 16:55 /

A hidegháború sikeres befejezésekor, 1990. szeptember 11-én, az első Bush elnök a Kongresszus két háza előtt lelkes optimizmussal tett hitet egy új világrend mellett: „Új világ születik… Olyan világ, ahol a nemzetek elfogadják, hogy közös felelősséggel viseltetnek a szabadság és az igazság iránt. Olyan világ, ahol az erős tiszteli a gyengék jogait.” Az akkori euforikus hangulatban hihetőnek tűnt ez a vízió. Több mint negyedszázaddal később a jövő bizonytalan és súlyos veszélyeket hordoz. A terroristamerényletek eltörpülnek ahhoz képest, amit egy Tajvan vagy a Dél-kínai-tenger ügyében kirobbanó amerikai–kínai konfliktus jelentene.

Ha Törökország demokratikus, világi államból tekintélyuralmi „neoottomán” rendszerre tér át, akkor több arab állammal és Iránnal találhatja magát szemben. Emellett bármikor milliós menekülttömeget zúdíthat Európára. Elég csak beszélni a NATO túlhaladott voltáról és az Európai Unió esetleges fölbomlásáról, hogy a részvények zuhanjanak és az energiaárak fölszökkenjenek. Ugyanez következhet be, ha néhány európai államban szélsőségesnek tekintett pártok nyernek a választásokon. Bekövetkezhet a nukleáris fegyverek további terjedése, sőt Észak-Korea a bevetésükkel fenyeget. De nem csak a jövő konfliktusaitól kell tartani, ma is dörögnek a fegyverek Kelet-Ukrajnában, Arábiában, Afrika több vidékén, és a terrorista Iszlám Állam sincs még megsemmisítve.

Ki gondolta volna, hogy egy luxuskörülmények között élő 70 éves üzletember elvállalja, hogy a világ még most is legerősebb hatalmának vezetőjeként megbirkózzon ezzel a problémahalmazzal, és visszaszerezze az Egyesült Államok tekintélyét?

Donald Trump, német bevándorlók leszármazottja, letette az esküt, hogy megtartja és megvédi az Egyesült Államok alkotmányát. Ez a dokumentum plusz a hagyományok ereje a garancia az elnökségével kapcsolatos félelmek eloszlatására. Miniszterei, sőt nagykövetei kiválasztásában sincs teljesen szabad keze, a jelölteket a Szenátus meghallgatja, akár napokon át vizsgáztathatja – és el is utasíthatja. Háborút az elnök nem indíthat a Kongresszus két házának egyetértése nélkül, legfeljebb maximum 90 napig tartó katonai akciót rendelhet el. És az elnök több száz kinevezettje között biztosan sokan tiltakoznának, lemondanának, ha egy lépést alkotmányellenesnek találnának. Amennyiben Trump túllépné hatáskörét, akár ugyancsak republikánus elődje, Nixon sorsára is juthat, akit a Kongresszus lemondásra kényszerített, mert hazudott!

Mindenki találgatja, mit hozhat a világnak és saját országának ez a nem konvencionális elnök. Beiktatási beszédében nem az egész világnak, csak saját országának ígért gyönyörű jövőt, minden baj orvoslását. Jelentős mértékben növelni tervezi az Egyesült Államok haderejét, beleértve a rakétavédelmi rendszer kibővítését. Elbírja ezt eladósodott állama? És mit szól majd Kína és Oroszország? Az értékek, mint a szolidaritás és az emberi jogok betartatása, kimennek a divatból, helyükre lép a meztelen önérdek? Aki védelmet vár Amerikától, fizessen érte? Demokráciaexport helyett fegyverexport, fegyveres beavatkozás – de nem saját katonákkal? Diplomácia helyett kereskedelem, beleértve a kereskedelmi háborút? Szankciók helyett barátkozás és főként üzletelés Oroszországgal? Újból különleges viszony az Egyesült Királysággal („Jól tette, hogy otthagyta az EU süllyedő hajóját”) – és Európa védje meg magát, ahogy tudja? Trump kész ledönteni a tabukat: nem próbálja békíteni a palesztinokat, Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át Amerika nagykövetségét, elfogadja, sőt talán helyesli is a Krím annektálását.

Mit várhatunk mi Trumptól? Korholó szavak helyett az elvárást, hogy honvédelmi kiadásainkat sürgősen kétszerezzük meg. Helyes. És vegyünk több amerikai árut, főként haditechnikát. Ellenszenvétől nem kell tartanunk, de történelmi sérelmeink még kevésbé fogják érdekelni, mint elődeit.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.