valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

http://valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

Röhejes módszerrel járatják le Magyarországot Ukrajnában

/ 2018.03.06., kedd 10:25 /
Röhejes módszerrel járatják le Magyarországot Ukrajnában

Egy hírügynökség feladata definíció szerint az, hogy híreket közöljön, méghozzá lehetőleg mindenkinél gyorsabban. Ugyan nincs tiltva, hogy olykor hosszabb elemzéseket publikáljanak, 7 hónapos információk újdonságként való tálalása általában nem képezi a portfólió részét.

A jelek szerint ezt másképp gondolták az ukrán állami hírügynökségnél, az UNIAN-nál, ahol egy 2017. júliusi Politico-cikket sikerült hírként eladni. A maga idejében kétségtelenül nagyot szóló írásban egy NATO-tisztviselő nem kevesebbet állít, mint hogy „mindenki azt gondolja, hogy Magyarország megbízhatatlan, azt az utasítást kaptam, hogy ne adjak semmilyen bizalmas információt a magyaroknak, még ha meg is van a megfelelő engedélyük”. Mindezt a Magyarországon növekvő orosz befolyás miatt. A magyar kormány ezt tagadta.

Az UNIAN annyit tett, hogy szinte szóról szóra szemlézte a Politico-cikket, majd a végére odabiggyesztett egy mondatot arról, hogy a tavaly ősszel elfogadott ukrán oktatási törvény miatt a magyar kormány blokkol minden, Kijev EU- és NATO-integrációjára irányuló törekvést. Különösen mókás, hogy emiatt olyasmit is benne felejtettek a „hírben”, hogy Magyarország területén „jelenleg tíz NATO-ország katonái gyakorlatoznak a Saber Guardian hadgyakorlat keretében”. Valóban ezt történt, csak épp tavaly nyáron.

Értjük persze, narratívaháború van. Magyarország az ukrán kormányra próbálja kenni a KMKSZ-iroda elleni támadásokat, Kijev pedig vehemensen az orosz titkosszolgálatok akciójaként tálalja a februári gyújtogatásokat. Tegnap megállapítottuk, hogy mindkét félnek egyszerre nem lehet igaza, de azért tavaly nyári értesülést mai hírként eladni… ennél még az ukrán propaganda is kifinomultabb szokott lenni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.