Röhejes módszerrel járatják le Magyarországot Ukrajnában

/ 2018.03.06., kedd 10:25 /
Röhejes módszerrel járatják le Magyarországot Ukrajnában

Egy hírügynökség feladata definíció szerint az, hogy híreket közöljön, méghozzá lehetőleg mindenkinél gyorsabban. Ugyan nincs tiltva, hogy olykor hosszabb elemzéseket publikáljanak, 7 hónapos információk újdonságként való tálalása általában nem képezi a portfólió részét.

A jelek szerint ezt másképp gondolták az ukrán állami hírügynökségnél, az UNIAN-nál, ahol egy 2017. júliusi Politico-cikket sikerült hírként eladni. A maga idejében kétségtelenül nagyot szóló írásban egy NATO-tisztviselő nem kevesebbet állít, mint hogy „mindenki azt gondolja, hogy Magyarország megbízhatatlan, azt az utasítást kaptam, hogy ne adjak semmilyen bizalmas információt a magyaroknak, még ha meg is van a megfelelő engedélyük”. Mindezt a Magyarországon növekvő orosz befolyás miatt. A magyar kormány ezt tagadta.

Az UNIAN annyit tett, hogy szinte szóról szóra szemlézte a Politico-cikket, majd a végére odabiggyesztett egy mondatot arról, hogy a tavaly ősszel elfogadott ukrán oktatási törvény miatt a magyar kormány blokkol minden, Kijev EU- és NATO-integrációjára irányuló törekvést. Különösen mókás, hogy emiatt olyasmit is benne felejtettek a „hírben”, hogy Magyarország területén „jelenleg tíz NATO-ország katonái gyakorlatoznak a Saber Guardian hadgyakorlat keretében”. Valóban ezt történt, csak épp tavaly nyáron.

Értjük persze, narratívaháború van. Magyarország az ukrán kormányra próbálja kenni a KMKSZ-iroda elleni támadásokat, Kijev pedig vehemensen az orosz titkosszolgálatok akciójaként tálalja a februári gyújtogatásokat. Tegnap megállapítottuk, hogy mindkét félnek egyszerre nem lehet igaza, de azért tavaly nyári értesülést mai hírként eladni… ennél még az ukrán propaganda is kifinomultabb szokott lenni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.