valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

http://valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

/ 2017.11.22., szerda 19:30 /
Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

A történelemben sok minden vezetett már egy vezető bukásához, de feleségének a lábformája jellemzően nem. Amikor Robert Mugabe második feleségétől, a 93 éves uránál 41 évvel fiatalabb Grace-től annak idején megkérdezték, hogy miért költ milliókat cipőkre, azt válaszolta: „nagyon keskeny a lábfejem, ezért csak Ferragamókat tudok hordani”. A gyerekek sem vontak meg maguktól semmit: videó is készült az egyik Mugabe-fiúról, amint egy bárban nyolcvanezres pezsgőt locsolva teszteli új, 15 milliós órája vízállóságát, miközben arról beszél, mit tehet meg az ember, ha a papája vezeti az országot. Amely közben nyomorog.

Szóval lett volna elég ok, hogy megbukjon Mugabe, és hogy az egész demokratikus világ örüljön ennek. De akkor miért hangsúlyozzák annyira a puccsisták, hogy ez nem puccs? Miért akarták, hogy önként távozzon az utolsó olyan afrikai vezető, aki a függetlenség kikiáltása óta vezeti országát?  Miért pont Kína a legfontosabb kapcsolata az új hatalomnak is?

 

 

 

 

Válaszok a november 23-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?