Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

/ 2017.11.22., szerda 19:30 /
Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

A történelemben sok minden vezetett már egy vezető bukásához, de feleségének a lábformája jellemzően nem. Amikor Robert Mugabe második feleségétől, a 93 éves uránál 41 évvel fiatalabb Grace-től annak idején megkérdezték, hogy miért költ milliókat cipőkre, azt válaszolta: „nagyon keskeny a lábfejem, ezért csak Ferragamókat tudok hordani”. A gyerekek sem vontak meg maguktól semmit: videó is készült az egyik Mugabe-fiúról, amint egy bárban nyolcvanezres pezsgőt locsolva teszteli új, 15 milliós órája vízállóságát, miközben arról beszél, mit tehet meg az ember, ha a papája vezeti az országot. Amely közben nyomorog.

Szóval lett volna elég ok, hogy megbukjon Mugabe, és hogy az egész demokratikus világ örüljön ennek. De akkor miért hangsúlyozzák annyira a puccsisták, hogy ez nem puccs? Miért akarták, hogy önként távozzon az utolsó olyan afrikai vezető, aki a függetlenség kikiáltása óta vezeti országát?  Miért pont Kína a legfontosabb kapcsolata az új hatalomnak is?

 

 

 

 

Válaszok a november 23-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Ablonczy Bálint

Találkozunk 2016-ban!

Szülők harca – amikor a gyerek a fegyver

Érzelmi manipuláció, zsarolás és fenyegetés, s a gyermek lassan teljesen elfordul a másik szülőtől – Szaniszló Csaba, az Apák az Igazságért Egyesület elnöke szerint gyakori, mégis kevésbé közismert jelenségről van szó. Interjú.

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.