Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

/ 2017.11.22., szerda 19:30 /
Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

A történelemben sok minden vezetett már egy vezető bukásához, de feleségének a lábformája jellemzően nem. Amikor Robert Mugabe második feleségétől, a 93 éves uránál 41 évvel fiatalabb Grace-től annak idején megkérdezték, hogy miért költ milliókat cipőkre, azt válaszolta: „nagyon keskeny a lábfejem, ezért csak Ferragamókat tudok hordani”. A gyerekek sem vontak meg maguktól semmit: videó is készült az egyik Mugabe-fiúról, amint egy bárban nyolcvanezres pezsgőt locsolva teszteli új, 15 milliós órája vízállóságát, miközben arról beszél, mit tehet meg az ember, ha a papája vezeti az országot. Amely közben nyomorog.

Szóval lett volna elég ok, hogy megbukjon Mugabe, és hogy az egész demokratikus világ örüljön ennek. De akkor miért hangsúlyozzák annyira a puccsisták, hogy ez nem puccs? Miért akarták, hogy önként távozzon az utolsó olyan afrikai vezető, aki a függetlenség kikiáltása óta vezeti országát?  Miért pont Kína a legfontosabb kapcsolata az új hatalomnak is?

 

 

 

 

Válaszok a november 23-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Technológia és józan paraszti ész

A Kaspersky Lab soha egyetlen kormányt sem segített kiberhírszerzésben, a vállalat az orosz-amerikai geopolitikai csaták vétlen áldozata – állítja Dragan Martinovic, a gyanúba kevert cég délkelet-európai régiós vezetője. Interjúnk a friss Heti Válaszban.