valasz.hu/vilag/mennyire-biznak-orban-viktorban-a-csehek-128626

http://valasz.hu/vilag/mennyire-biznak-orban-viktorban-a-csehek-128626

Nácizni akart, de kemény öngólt rúgott az osztrák köztévé

/ 2018.02.14., szerda 18:19 /

A szélsőjobb és a fősodratú média háborújának legújabb csatája innen, a szomszédból.

Bár aligha hozza lázba a világot, de a jövő hétvégén tartományi választásokat tartanak Tirolban, és ugyan a CNN kétségkívül nincs jelen, de az osztrák köztévé tiroli részlege annál lelkesebben kaverolja a kampány részleteit. Éppen az a baj, hogy inkább lelkesen, mint lelkiismeretesen. Leadtak ugyanis egy tudósítást a Bécsben frissen kormányra került jobboldali populista FPÖ helyi listavezetőjének az egyik kampányeseményéről.

Ezen a meglehetősen szürreális jeleneten az látható, hogy egy nyolcvan fölötti öregember odalép Markus Abwerzgerhez, és elkezdi neki magyarázni, hogy ő még a Hitlerjugendben kapott kiképzést, ahol rend volt és fegyelem, és hogy ma már bezzeg azt sem lehet mondani, hogy büdös zsidók, mert azonnal lenácizzák az embert. Abwerzger szótlanul hallgatja a szóáradatot, még mintha egyetértőleg bólintana is. Snitt vége, az üzenet egyértelmű: az FPÖ egyáltalán nem határolódik el a náciktól, vagy maguk a vezetői is nácik vagy tudatosan kiszolgálják a náci szavazók igényeit.

Igen ám, csakhogy kiderült, hogy a köztévé meglehetősen önkényesen vágta meg a bejátszást. Ha ugyanis a tévések még leadtak volna a felvételből pár másodpercet, akkor lehetett volna hallani, hogy Abwerzger meghökkenve azt mondja, hogy de hát ilyet (mármint, hogy „büdös zsidók”) tényleg nem szabad mondani. A párt egy másik helyi vezetője pedig szintén felháborodottan szól közbe, hogy minden embernek tiszteletben kell tartani a méltóságát.

A botrány azóta is zajlik, a tévé elnézést kért a párttól, de közben az FPÖ első embere, az alkancellár Heinz-Christian Strache frontális és személyeskedő támadásba ment át a közszolgálati tévé és annak legismertebb műsorvezetője ellen.

A liberális demokrácián őrködő tiroli tévéseknek pedig annyit sikerült elérniük, hogy az FPÖ a felmérések szerint majdnem háromszor annyi szavazatra számíthat most, mint a legutóbbi választásokon.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?