Nácizni akart, de kemény öngólt rúgott az osztrák köztévé

/ 2018.02.14., szerda 18:19 /

A szélsőjobb és a fősodratú média háborújának legújabb csatája innen, a szomszédból.

Bár aligha hozza lázba a világot, de a jövő hétvégén tartományi választásokat tartanak Tirolban, és ugyan a CNN kétségkívül nincs jelen, de az osztrák köztévé tiroli részlege annál lelkesebben kaverolja a kampány részleteit. Éppen az a baj, hogy inkább lelkesen, mint lelkiismeretesen. Leadtak ugyanis egy tudósítást a Bécsben frissen kormányra került jobboldali populista FPÖ helyi listavezetőjének az egyik kampányeseményéről.

Ezen a meglehetősen szürreális jeleneten az látható, hogy egy nyolcvan fölötti öregember odalép Markus Abwerzgerhez, és elkezdi neki magyarázni, hogy ő még a Hitlerjugendben kapott kiképzést, ahol rend volt és fegyelem, és hogy ma már bezzeg azt sem lehet mondani, hogy büdös zsidók, mert azonnal lenácizzák az embert. Abwerzger szótlanul hallgatja a szóáradatot, még mintha egyetértőleg bólintana is. Snitt vége, az üzenet egyértelmű: az FPÖ egyáltalán nem határolódik el a náciktól, vagy maguk a vezetői is nácik vagy tudatosan kiszolgálják a náci szavazók igényeit.

Igen ám, csakhogy kiderült, hogy a köztévé meglehetősen önkényesen vágta meg a bejátszást. Ha ugyanis a tévések még leadtak volna a felvételből pár másodpercet, akkor lehetett volna hallani, hogy Abwerzger meghökkenve azt mondja, hogy de hát ilyet (mármint, hogy „büdös zsidók”) tényleg nem szabad mondani. A párt egy másik helyi vezetője pedig szintén felháborodottan szól közbe, hogy minden embernek tiszteletben kell tartani a méltóságát.

A botrány azóta is zajlik, a tévé elnézést kért a párttól, de közben az FPÖ első embere, az alkancellár Heinz-Christian Strache frontális és személyeskedő támadásba ment át a közszolgálati tévé és annak legismertebb műsorvezetője ellen.

A liberális demokrácián őrködő tiroli tévéseknek pedig annyit sikerült elérniük, hogy az FPÖ a felmérések szerint majdnem háromszor annyi szavazatra számíthat most, mint a legutóbbi választásokon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.