heti-valasz.hu/vilag/a-pofon-ami-tenyleg-faj-orban-bajor-szovetsegesetol-is-kapott-rendesen-123582

http://heti-valasz.hu/vilag/a-pofon-ami-tenyleg-faj-orban-bajor-szovetsegesetol-is-kapott-rendesen-123582

München üzenete

/ 2017.02.22., szerda 15:47 /

A történeti műveltséggel bíró emberek számára München Hitler katasztrofális következményekkel járó békítgetését idézi.

Erre ma kevesen gondolnak, ám nem sokkal többnek jutott eszébe a terrorista merénylet miatt félbeszakadt müncheni olimpia sem, amikor pár napja az 53. biztonságpolitikai konferenciáról olvashattak fontos, de nem szenzációs híreket és kommentárokat. Vajon a több mint ötszáz résztvevő, 25 állam- vagy kormányfő, 80 külügy- vagy védelmi miniszter háromnapos találkozója megnyugtatta a világot, hogy az új amerikai elnök politikája, a háborús övezetekből és a szegénységből menekülők tömege, az Iszlám Állam bukásával szétspriccelő terroristák, az európai tömegek esetleges lázadása a hagyományos politikusok ellen, a brit kilépéssel meggyengülő Európai Unió elleni hangulat nem fogja megzavarni a békében és jólétben élők nyugalmát?

Lavrov orosz külügyminiszter azzal indított, hogy országa senkivel sem keresi a konfliktust, de megvédi nemzeti érdekeit. A NATO-t „hidegháborús intézménynek” nevezte, amelynek terjeszkedése korábban nem látott feszültségekhez vezetett Európában. Az udvarias hallgatóság önuralmát dicséri, hogy ekkora valótlanságok hallatára senki sem szólt közbe: nem országának katonai lépései, területfoglalásai váltják-e ki a bírálatokat és a szankciókat?

Ezért volt megnyugtató hallani Mike Pence amerikai alelnököt, aki határozottan kiállt a NATO mellett, miközben megerősítette, hogy elvárja a tagállamoktól kötelezettségeik, a vállalt védelmi kiadások teljesítését. Hallva Oroszország Ukrajnával szembeni politikájának bírálatát, igazolva láttam azt a véleményemet, hogy nem lesz tartós a Trump–Putyin-flört. Az orosz elnök e konferenciához időzítette bejelentését, hogy „időlegesen elismeri” az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságok hatóságai által kiállított okmányok érvényességét. Talán ennek ellensúlyozására jelentették be, hogy megállapodás született egy február 20-tól induló kelet-ukrajnai tűzszünetről.

Keményen fogalmazott Ursula von der Leyen német védelmi miniszter, aki nevek említése nélkül tette szóvá, nem lehet egyenlő távolságot tartani saját szövetségeseink és azok között, akik megkérdőjelezik határainkat, értékeinket és a nemzetközi jog alapelveit. Az oroszokkal szembeni szigor mellett foglalt állást Merkel német kancellár is, optimistán hozzátéve, hogy ebben számít az Egyesült Államok támogatására. Nem állt egyedül a multilaterális együttműködés fontosságáról és a nemzeti önzés veszélyességéről mondott szavaival. Waszczykowski lengyel külügyminiszter nemcsak a holland szociáldemokrata Frans Timmermansszal keveredett éles vitába, aki számon kérte rajta az európai értékek tiszteletét és az igazságszolgáltatás függetlenségét, de a tekintélyes német kereszténydemokrata Elmar Brok is bírálta, hogy a lengyel kormány „nagyon szelektíven” viszonyul a szolidaritáshoz.

Ha egy kisebb ország is a saját érdekei alapján politizál, azok érvényesítésére nem az otthoni talaj, hanem a nemzetközi fórumok a legalkalmasabbak. Az ENSZ Közgyűlésénél tagadhatatlanul jóval nagyobb figyelmet keltő és hatásosabb müncheni konferenciát (de a gazdasági szempontból ugyanennyire fontos davosi fórumot is) Magyarország – érthetetlenül – hagyományosan elkerüli. Januárban még azt hallottuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök végre ott lesz az idén a bajor fővárosban. Nem hinném, hogy a föl sem szólaló védelmi miniszter pótolta a jelenlétét. Ha hiszünk abban, hogy a világban eltolódnak a súlypontok, hogy az EU válságban van, hogy nagy veszélyek fenyegetik hazánkat, akkor különösen fontos megszólalnunk a nyilvános nemzetközi rendezvényeken. 2017-ben München nem az elgyávult Nyugat és a magabiztos diktátor szégyenletes alkuját ismételte, hanem mégis a Nyugat egységét erősítette meg. Ennek csak örülhetünk.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.