valasz.hu/vilag/natalie-portman-a-zsidosag-tul-sokat-foglalkozik-a-holokauszttal-114774?fbclid=IwAR3Ns1KVRWpHHtQ0_8pIn1GGkMkhfY7nlGaVNFSARh0gx3FgdWHaxDJBSH0

http://valasz.hu/vilag/natalie-portman-a-zsidosag-tul-sokat-foglalkozik-a-holokauszttal-114774?fbclid=IwAR3Ns1KVRWpHHtQ0_8pIn1GGkMkhfY7nlGaVNFSARh0gx3FgdWHaxDJBSH0

Most már biztos, hogy Vajna Timi túl a nyolcvanon is filmezheti magát a Maldív-szigeteken

/ 2018.03.28., szerda 10:00 /

A klímaváltozásról nagyjából azt tudjuk, hogy első áldozatai a gleccsersízők, a jegesmedvék és a kis trópusi korallszigetek lakói lesznek. Merthogy ugye a légkör melegszik, a gleccserek és a jégtáblák elolvadnak, a vízszint meg csak emelkedik.

Nos, a jegesmedvéknek nincs jó hírünk, de ez mindegy is, mert úgysem olvassák ezt a cikket, a fehér homokos paradicsomok lakóinak és a rendszeresen odalátogatóknak viszont igen. Új-zélandi kutatók a csendes-óceáni Tuvalut mérték fel, amely minden előrejelzés szerint az egyik első olyan állam lesz, amelyet elnyel a tenger, ami nem is olyan meglepő, ha belegondolunk, hogy a tízezer lakosú Tuvalu legmagasabb pontja négy és félméterrel van a tengerszint felett. Tuvalu egy rakás atollból és korallszigetből áll, ám ezek összes kiterjedése mindössze 26 négyzetkilométer, azaz pont akkora, mint Csepel, hogy egy másik nem kevésbé egzotikus szigetet hozzak példának. Az új-zélandi kutatók műholdas felvételeket felhasználva végignézték, hogy 1971 és 2014 között hogyan alakult ezeknek a szigetecskéknek a felszíne. És azt találták, hogy miközben ezen időszakban a tenger szintje évente átlag 3,5 milliméterrel, azaz megdöbbentően gyorsan emelkedett, addig a szigetek összterülete nemhogy csökkent volna, hanem valamelyest, összesen három százalékkal, azaz bő száz focipályányi területtel még nőtt is. Persze a növekedés nem volt mindenhol egyenletes: átlagban azt lehet mondani, hogy a kisebb szigetek fogytak, volt olyan, amely a területének a felét is elvesztette, a közepesek és a nagyobbak viszont gyarapodtak. Mégpedig azáltal, hogy a klímaváltozás miatt megnövekedett viharok és hullámzás tördelte a szigetek körüli korallzátonyokat, a keletkezett törmeléket pedig a hullámok kimosták a partra. A kutatók szerint ugyanez a jelenség játszódhat le más csendes-óceáni szigeteken, de az indiai-óceáni Maldív-szigeteken is. Vagyis ebben az évszázadban aligha fognak eltűnni ezek az országok a térképekről.

Mindez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy a klímaváltozás nem létezik, vagy hogy a hatásai nem lehetnek pusztítóak, csupán azt, hogy a Föld egy elképesztően bonyolult rendszer, és egyáltalán nem könnyű ezeket a hatásokat megjósolni.

A másik tanulság, hogy ennek a jó hírnek egyáltalán nem mindenki örül, meglepő módon magukon az érintett szigeteken sem. Tuvalu miniszterelnöke felháborodottan jelentette ki, hogy a kutatók egyáltalán nem egyeztettek a országa hatóságaival, és „Tuvalu egyáltalán nem nő, hanem igenis el fog süllyedni”. Ami abból a szempontból persze nagyon is érthető, hogy Tuvalu kormányfője 2014-ben az ENSZ klímakonferencián elmondott beszédével vált világhírűvé, amelyben apokaliptikus víziót felfestve kért segítséget, hogy népe ne tűnjön el. Márpedig egy komoly politikus a nemzethalálnál csak attól fél jobban, hogy kiderül, nem volt valamiben igaza. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.