valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

http://valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

Miért nincsenek bevándorlók Japánban?

/ 2018.05.30., szerda 12:00 /

Japán döbbenetesen homogén társadalom, tényleg szinte bevándorlók nélküli. Fejkendőt sehol se látni, a távolról érkezetteket a külföldi turistákon kívül helyi cégek európai-amerikai szakemberei és néhány nepáli szállodai kisegítő jelentik. Egy kivétel van ez alól, Tokió leghíresebb éjszakai negyede: a Sindzsuku városrészben található Kabukicso.

Kabukicso bejárata

Kabukicso bejárata

Fotó: Vörös Szabolcs

Amely tele van a javarészt jakuzák által üzemeltetett éjszakai bárokkal, s sok bár előtt nagy darab fiatal fekete férfiak próbálják behajtani a vendégeket, akik aztán kis darab fiatal lányoknak fizethetnek méregdrága italokat pár kedves szóért, némi jó hangulatú beszélgetésért cserébe.

Jó hangulatú beszélgetés után

Jó hangulatú beszélgetés után

Fotó: Vörös Szabolcs

Mindegyik vendégfogó, akivel beszéltem, Nigériából jött, egész pontosan Benin Cityből, ami egy nyomasztó hárommilliós nagyváros az ország déli részén.

Egy tipikus párbeszédrészlet:

 Mióta vagy Japánban?

– Kilenc hónappal ezelőtt érkeztem. Nigériából eljutottam Görögországig, de onnan el kellett jönnöm, mert nem tudtam se megélni, se továbbjutni.

– És milyen itt?

– Á, borzalmas. Remélem, minél hamarabb visszajutok Európába. Főleg Németország volna jó.

– Miért, mi a baj?

– Ott nem kéne annyit dolgozni, mint itt. Itt, ha fáradt vagyok, ha nem érzem jól magam, akkor is hetente hatszor jönnöm kell, különben nincs pénz. Németországban meg ott lennének a segélyek, támogatások. Ráadásul, hiába dolgoznék itt évekig, ha akarják, a japánok bármikor kiraknak az országból. Európában ez nem így megy.

Japán szigetország, távol is van, nehéz is oda eljutni. Ám mintha mégsem csak földrajziak volnának az okok, amiért Európa vált a migráció fő célpontjává.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.