Miért nem áll le a magyarok kiáramlása Ausztriába?

/ 2018.05.17., csütörtök 08:30 /
Miért nem áll le a magyarok kiáramlása Ausztriába?

Sok ezren költöznek át a nyugati határszélre a magasabb bérekért, azután hirtelen azon találják magukat, hogy már ők is Ausztriában dolgoznak. Az osztrák családipótlék-szigorítás és a félmilliós csúcsot megdöntő magyar belső migráció Sopronból nézve. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Három óra 57 perc – ekkor szólal meg Fekete Zsolt ébresztője. Sosem állítja egész órára, úgy érzi, jár neki három percnyi irracionalitás, egy nagyon is racionális munkanap elején. Másfél óra múlva kel a Nap, és hatkor kezdődik a reggeli műszak az óriási osztrák raktárban, ahol dolgozik. De ő már 5 óra 20 perckor szeret ott lenni a pauzeplaccon, ne mondják rá, hogy nem áll készen a munkára. Zsolt egyike annak több tízezer embernek, aki Ausztriába jár dolgozni; az ő történetük eléggé ismert, ám az kevéssé, hogy kik érkeznek a helyükre. Mert ugye, ha valaki felmond Magyarországon, akkor az üres álláshelyet valakinek be kell töltenie. No, ez az a pont, ami felforrósította a légkört a nyugati határ mentén, ahova megindultak a dél-dunántúli és a kelet-magyarországi munkavállalók.

Idén félmillió fölé emelkedett a lakhelyváltoztató magyarok száma, közülük sok ezren a nyugati határszélre igyekeznek, de jobbára csak azért, hogy átzsilipeljenek. Mit is jelent ez?

Miért nem áll le a fiatalok kiáramlása Ausztriába, ha egyszer itthon dinamikusan nő a GDP, csökken a munkanélküliség és emelkednek a bérek?

Hogyan lettünk Európa harmadik legnagyobb határ menti ingázó nemzete?

Mindez miként alakítja át a soproni helyi társadalmat?

 

 

 

 

Részletek a május 17-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.