valasz.hu/vilag/17-halalos-aldozata-van-a-floridai-iskolalovoldozesnek-127445

http://valasz.hu/vilag/17-halalos-aldozata-van-a-floridai-iskolalovoldozesnek-127445

Miért nem áll le a magyarok kiáramlása Ausztriába?

/ 2018.05.17., csütörtök 08:30 /
Miért nem áll le a magyarok kiáramlása Ausztriába?

Sok ezren költöznek át a nyugati határszélre a magasabb bérekért, azután hirtelen azon találják magukat, hogy már ők is Ausztriában dolgoznak. Az osztrák családipótlék-szigorítás és a félmilliós csúcsot megdöntő magyar belső migráció Sopronból nézve. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Három óra 57 perc – ekkor szólal meg Fekete Zsolt ébresztője. Sosem állítja egész órára, úgy érzi, jár neki három percnyi irracionalitás, egy nagyon is racionális munkanap elején. Másfél óra múlva kel a Nap, és hatkor kezdődik a reggeli műszak az óriási osztrák raktárban, ahol dolgozik. De ő már 5 óra 20 perckor szeret ott lenni a pauzeplaccon, ne mondják rá, hogy nem áll készen a munkára. Zsolt egyike annak több tízezer embernek, aki Ausztriába jár dolgozni; az ő történetük eléggé ismert, ám az kevéssé, hogy kik érkeznek a helyükre. Mert ugye, ha valaki felmond Magyarországon, akkor az üres álláshelyet valakinek be kell töltenie. No, ez az a pont, ami felforrósította a légkört a nyugati határ mentén, ahova megindultak a dél-dunántúli és a kelet-magyarországi munkavállalók.

Idén félmillió fölé emelkedett a lakhelyváltoztató magyarok száma, közülük sok ezren a nyugati határszélre igyekeznek, de jobbára csak azért, hogy átzsilipeljenek. Mit is jelent ez?

Miért nem áll le a fiatalok kiáramlása Ausztriába, ha egyszer itthon dinamikusan nő a GDP, csökken a munkanélküliség és emelkednek a bérek?

Hogyan lettünk Európa harmadik legnagyobb határ menti ingázó nemzete?

Mindez miként alakítja át a soproni helyi társadalmat?

 

 

 

 

Részletek a május 17-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ezért viszik el Nagy Imre szobrát a Kossuth tér mellől

Immár biztos: elviszik a Nagy Imre-szobrot a Kossuth tér közvetlen szomszédságából, helyére valószínűleg a Nemzeti Vértanúk emlékműve kerül. Miért mondja az általunk megkérdezett történész, hogy a „Nagy Imre-kultusz” elleni hadjárat legalább egy évtizeddel elkésett? Megéri-e visszaállítani a Vértanúk terének 1945 előtti állapotát? Részletes háttér a július 18-i, digitális Heti Válaszban!

Így profitálna Macron a világbajnoki címből

Franciaország a világbajnoki diadal mámorában úszik, s az egy éve hivatalba lépett Emmanuel Macron államfő igyekszik a vezérszurkoló mezét magára ölteni. Kérdés, hogy az eddig ügyesen alakított szerep felváltja-e a hozzá mind jobban tapadó „gazdagok elnöke” képet. Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Mi legyen a hajléktalanokkal? Válaszol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke

Októberből törvény tiltja, hogy a hajléktalanok életvitelszerűen közterületen tartózkodjanak. Egy magát kereszténynek valló kormány bilincsben vezetteti el a legszegényebbeket? De működhetnek-e hajléktalanszállóként az aluljárók? Vecsei Miklóst, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökét dilemmáinkkal szembesítettük. A teljes nagyinterjú a digitális Heti Válasz legfrissebb számában olvasható.

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.