valasz.hu/vilag/megprobaljak-leszedni-orbant-brusszel-is-nekimegy-a-kormanynak-105929?utm_campaign=mandiner_201811&utm_medium=link&utm_source=mandiner

http://valasz.hu/vilag/megprobaljak-leszedni-orbant-brusszel-is-nekimegy-a-kormanynak-105929?utm_campaign=mandiner_201811&utm_medium=link&utm_source=mandiner

Melania Trump letette a névjegyét

/ 2018.05.14., hétfő 14:00 /

Amikor a verőfényes napsütésben, francia trikolórok, amerikai zászlók és egyenruhás tisztek tengerében Melania Trump hófehér kalapban és kosztümben kilépett a Fehér Ház elé, hogy fogadja a Trump-adminisztráció első állami látogatóit Franciaországból, a rejtőzködő amerikai first lady hivatalosan is letette védjegyét a politikai nagyszínpadon.

Fotó: Europress/AFP/Brendan Smialowski

A mindkét oldalon várakozásokon felülien sikeresnek, elegánsnak és felemelőnek elkönyvelt látogatás legapróbb részleteit is a szlovén származású first lady tervezte meg. Az az asszony, aki nőtársai többségétől és az őt korábban ajnározó divat- és médiaelittől eddig szinte kizárólag lenéző, lekicsinylő vagy lesajnáló kommentárokat kapott. Pedig több szempontból is a világ egyik legnehezebb szerepe hárul rá, s nem csak korábbi félmeztelen megjelenései és a férje körül ki-kirobbanó szexbotrányok miatt. Amerika eddig egyetlen külföldi first ladyt látott, a brit származású Louisa Adamst, akinek a Fehér Házban töltött éveit (1825–1829) állandó depressziója és helykeresése jellemezte. Ez nem volt biztató hagyaték a második külföldi amerikai elnökfeleség számára, aki angolul akcentussal és korlátozott szókinccsel beszél, s csak 2006 óta amerikai állampolgár.

Ráadásul szerepköre, mely elvben Amerika második legláthatóbb és legbefolyásosabb pozíciója, tökéletesen körülíratlan. Akadtak politikai ambíciókkal fűtött, jórészt demokrata first ladyk, mint az anno rendszeresen publikáló, feminista mozgalom élére álló Eleanor Roosevelt, az egészségügyi reformot magára vállaló Hillary Clinton vagy az erős fekete nő politikai ikonjaként istenített Michelle Obama, akik szerepvállalásukkal politikai kockázatot is jelentettek az elnöknek. Hol erősítették, hol gyengítették férjük imázsát. Akadnak olyan (jórészt republikánus) elnökfeleségek is, akik inkább a szerep hagyományos, családközpontú, protokolláris jellegét tették magukévá, mint Betty Ford, Jackie Kennedy, Nancy Reagan vagy Barbara és Laura Bush. Érdekes, és talán a feminista logikának ellentmondó tény, hogy a ma is élő demokrata elnökök (Carter, Clinton, Obama) mindegyike népszerűbb volt, mint aktivista feleségeik, a republikánus elnökfeleségek pedig nagyobb társadalmi elismerésnek örvendtek, mint férjük.

Trumpné jó ideje népszerűbb, mint az elnök, s ehhez nagyban hozzájárul, hogy a Fehér Házat körülvevő folyamatos káoszban rendre ő a leghiggadtabb pont. Elődjénél sokkal kisebb stábot tart fent, nincsenek botrányai, nem avatkozik bele a kabinet döntéseibe, nem keresi a rivaldafényt, és az általa kiválasztott politikai ügyeket – gyermekegészségügy, online zaklatások problémája – mértéktartóan képviseli.

Másfél év távlatában a divatipar mindig kritikus véleményformálói is kénytelenek elismerni, hogy személyes eleganciája is érdemel néhány méltató szót. Abban a precedens nélküli médiaellenszélben, amiben a jelenlegi Fehér Ház működik, Melania Trump visszafogottsága kifejezetten üdítő színfolt, ami hosszú távon akár a megtépázott elnök egyik legjobb titkos fegyvere is lehet. A minapi látogatás mindenesetre kitűnő indítás volt. A francia–amerikai barátságnak szentelt pár washingtoni nap az elnök körül éppen hogy a sokat hiányolt mértéktartás, stílus és hagyomány nevében telt el. Az eddig szinte láthatatlan first lady érdeme, hogy a látogatás pont olyan volt, amilyenről Amerika összes barátja álmodik – kicsit titkon talán még mi is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.