valasz.hu/vilag/a-filmet-szivvel-kell-nezni-mert-az-ertelem-sokszor-csak-zavaro-62482/?page=1034

http://valasz.hu/vilag/a-filmet-szivvel-kell-nezni-mert-az-ertelem-sokszor-csak-zavaro-62482/?page=1034

Megbukott a szőrős arcú ember

Martin Schulz páratlan politikai drámájáról

/ 2018.02.14., szerda 09:32 /
Megbukott a szőrős arcú ember

Mi az, amit a káosz ellenére irigyelhetünk a német politikában? 

Vég nélkül lehet élcelődni a német politikai káoszon, az egyre nyúló koalíciókötésen, és a baloldal fő erejének, a szociáldemokratáknak az önmarcangolásán. Az SPD kiszámíthatatlan és kielégíthetetlen tagsága és választóbázisa mániás depressziósként emeli magasba, majd dobja mélybe saját politikusait.

Ám miközben a fenti olvasat is igaz, éppúgy lehet másik nézőpontból is közelíteni a legújabb fejleményekhez, Martin Schulz teljes bukásához. Mégpedig onnan, hogy a német politikában a szavaknak még vannak következményeik.

Martin Schulz most bejelentette, hogy pártelnök sem lesz. Miközben egy éve még úgy tűnt, hogy miniszterelnök és pártelnök is lehet, pár héttel ezelőtt meg még úgy, hogy külügyminiszter és pártelnök is lesz. Ám még szeptemberben, közvetlenül az eredményhirdetés után mondott egy mondatot, amelyben fogadkozott, hogy ő bizony nem lesz a Merkel-kormány tagja, a párt pedig ellenzékbe megy. Ez amúgy akkor az SPD-ben roppant népszerű álláspont volt, Schulzot ünnepelték érte.

Csakhogy azóta elképesztő fordulatok után az SPD-ből mégis koalíciós jelölt lett, Schulz pedig kinézte magának a külügyminiszteri posztot, amely vélhetően tényleg testhez álló lett volna neki. Ért is hozzá és építhette volna vele államférfiúi imázsát.

Igen ám, de a mostani német külügyminiszter is nagyon népszerű, és Sigmar Gabriel korábban szintén volt az SPD elnöke; éppen egykori barátja, Schulz kedvéért mondott le a kancellárjelöltségről. Őt kellett volna tehát megfúrnia Schulznak, amit a pártba nagyon jól beágyazott Gabriel persze nem hagyott annyiban. Foggal-körömmel védekezett, a legnagyobb visszhangot azzal váltotta ki, amikor egy helyi lapnak adott interjúban azt nyilatkozta: „a kislányom, Marie ma reggel azt mondta, ne legyél szomorú, papa, így több időt tudsz velünk tölteni. Ez csak jobb, mint azzal a szőrös arcú emberrel.”

Az ellenállás láttán Schulz végül megtört és bejelentette, nem akar külügyminiszter lenni. Kicsivel később a pártvezetésről is azonnali hatállyal lemondott. Ami nagypolitikai szinten azt jelenti, hogy egy káoszba süllyedt, személyi kérdésekkel foglalkozó, csak ügyvezetőkből álló SPD-vezetésnek kellene meggyőznie a párttagokat arról, hogy szavazatukkal erősítsék meg a koalíciós megállapodást. Ha ez sikerül nekik, az csak a félelemnek köszönhető, a felmérések szerint ugyanis egy új választásokon az SPD végleg megszűnne néppárt lenni.

Személyes szinten pedig úgy fest a jelenlegi helyzet, hogy pozíció nélkül, a teljes jelentéktelenségbe visszasüllyedve ér véget az Európai Parlament volt elnökének másfél éves hazai kalandja. Ami a maga csúcsaival és mélypontjaival tényleg páratlan politikai dráma.

De Gabriel sem áll túl jól: bár Schulz támadását visszaverte, a nyilatkozata nagy felháborodást okozott. Főleg az, hogy a gyerekét belekeverte a politikába, mintegy a lánya kijelentése mögé bújva indított lealacsonyító támadást a párt akkori vezetője ellen. Gabrielnek bocsánatot is kellett kérnie az elmondottakért, és most izgulhat, hogy megtarthatja-e szeretett posztját.

Mondom, a német politikában a szavaknak még vannak következményeik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.