valasz.hu/vilag/mennyire-biznak-orban-viktorban-a-csehek-128626

http://valasz.hu/vilag/mennyire-biznak-orban-viktorban-a-csehek-128626

Macron is bekeményít migránsügyben – kiakadtak a jogvédők

/ 2018.02.04., vasárnap 17:00 /
Macron is bekeményít migránsügyben – kiakadtak a jogvédők

Keménykezű bevándorlási törvényt fogadtatna el, és centrális erőteret épít Emmanuel Macron. A francia államfő azt üzeni a világnak: országa visszatért a nemzetközi porondra. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Emmanuel Macron francia elnök kormányának feltett szándéka, hogy még a tavaszi ülésszak alatt migráció- és menekültügyi törvényjavaslatot hajt végig a Nemzetgyűlésen. Gérard Collomb belügyminiszter egy rendőrprefektus rendíthetetlenségével képviseli az előterjesztést. Amelynek némely pontját az egyeztetésre hívott jogvédők egy része annyira felháborítónak tartja, hogy kivonult a tárgyalásokról.

Hogy a törvényjavaslat nem egyszeri fellángolás eredménye, mutatja: január­ közepén Macron kemény beszédet mondott a korábban migránsdzsungeléről elhíresült Calais-ban. Máig­ innen próbálnak Angliába átjutni az illegális bevándorlók. Az államfő úgy leszúrta a migránsokat segítő egyesületeket, mint a pengős malacot. „Azon szervezetek, amelyek a kijelölt befogadóközpontokba való eljuttatás helyett a helyben maradásra, netán az illegális átjutásra bátorítják a migránsokat, hatalmas felelősséget vállalnak, és az állam soha nem áll az ő oldalukra” – szögezte le. A jobboldal tapsolt, a baloldal zavartan hallgatott.

Miképpen szabná újra a francia politikai térképet Emmanuel Macron? Hogyan használja az elnök Versailles pompáját politikai céljaira? Mit szólnak mindehhez a választók?

 

 

 

 

Részletek a február 1-jei Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?