Lenin élt – és valahol még él is

/ 2017.11.08., szerda 18:00 /

Van, ahol még mindig a főtér ékessége, van, ahol szimplán megtűrik, megint máshol már csak elvétve vagy elzárva látható. Egy biztos: a szovjet múltat jelképező Lenin-szobrokhoz muszáj valahogy viszonyulni az egykori keleti blokk államaiban. Sok mindent elmond, hol hogyan teszik. A „nagy” „októberi” „szocialista” „forradalom” 100. évfordulóján nyolc posztszovjet ország Lenin-emlékműveit megörökítő képeinkből tallóztunk, és mutatunk egy hazai bónuszt is.

Kronstadt, Oroszország, 2016

Kronstadt, Oroszország, 2016

Fotó: Vörös Szabolcs

Vlagyimir Iljics klasszikus pózban ábrázolva a Szentpétervár melletti Kronstadt egyik parkjában. A bolsevik kormányzat elleni 1921-es matrózlázadás helyszínén különösen furcsán hat egy ilyen szobor, a városkába pedig inkább a Finn-öböl partjára épített erődrendszer és a hajósok Szent Miklós-székesegyháza miatt érdemes ellátogatni.

Minszk, Belarusz, 2016

Minszk, Belarusz, 2016

Fotó: Vörös Szabolcs

Lenin-szobor a belarusz parlament előtt a minszki Függetlenség (egykor: Lenin) téren. Belarusz az egyetlen posztszovjet ország, ahol máig eredeti jelentésével ünneplik november 7-ét.

Skrunda, Lettország, 2017

Skrunda, Lettország, 2017

Fotó: Vörös Szabolcs

Málló vakolat a főideológus feje körül az egykori titkos szovjet katonai bázis egyik iskolájában, Lettország nyugati területén. Hogy mit érdemes tudni Skrunda-1-ről, arról itt írtunk bővebben.

Szentpétervár, Oroszország, 2015

Szentpétervár, Oroszország, 2015

Fotó: Vörös Szabolcs

Az első látvány, ha Moszkvából érkezünk Szentpétervárra: a Moszkvai pályaudvar főcsarnokának mennyezetfreskója. Nem sok apropó adódik, amikor Lenint az olimpiai zászlóval is tudják párosítani, az alkotóknak itt most sikerült a bravúr.

Csiatura, Grúzia, 2015

Csiatura, Grúzia, 2015

Fotó: Vörös Szabolcs

Lenin és Sztálin a grúziai bányászváros, Csiatura lanovka-főpályaudvarának homlokzatán a közeli Kvirila folyó köveiből kirakva. A városka fő közlekedési eszköze máig a leharcolt kötélpályarendszere, amin néha egészen félelmetes az utazás. Erről további képek itt.

Monyino, Oroszország, 2017

Monyino, Oroszország, 2017

Fotó: Vörös Szabolcs

Galambkolónia Lenin szobra körül a Moszkva környéki Monyino játszóterén. Az alvóvárosba egy különleges múzeum miatt érdemes kizötykölődni elektricskával, erről itt írtunk.

Moszkva, Oroszország, 2015

Moszkva, Oroszország, 2015

Fotó: Vörös Szabolcs

Ugye önök sem gondolták komolyan, hogy a moszkvai Gorkij-park gigantikus főbejáratáról lehagyták Lenint? Ott van a feje a legtetején.

Debalceve, Ukrajna, 2015

Debalceve, Ukrajna, 2015

Fotó: Vörös Szabolcs

Ennek a szobornak a nagy része szó szerint mindent túlélt. A ma az oroszbarát bábállam, az úgynevezett Donyecki Népköztársaság területén található Debalceve mellett 2015 elején az egész ukrán háború talán legkomolyabb ütközetét vívták – ukrán vereséggel. Ha nem a szakadárok ellenőriznék a területet, valószínűleg ez az ellőtt fejű Lenin-képmás is ment volna az aprítóba az ukrán kormány dekommunizációs törvényének értelmében.

Moszkva, Oroszország, 2015

Moszkva, Oroszország, 2017

Fotó: Vörös Szabolcs

Az orosz főváros egyik legmenőbb köztéri alkotása kétségtelenül a Világűr Meghódítóinak Szobra. A 107 méter magas, startoló rakétát és lángcsóváját ábrázoló titánszobor talapzatán azonban – csak hogy biztosra menjenek – ott éktelenkedik az előre mutató Lenin.

Moszkva, Oroszország, 2015

Moszkva, Oroszország, 2015

Fotó: Vörös Szabolcs

Lenin-fejjel díszített vörös zászló lóg ki egy T-34-es tankból a második világháborús szovjet győzelem 70. évfordulójára emlékező május 9-i katonai parádén a moszkvai Tverszkaja utcán. Kellemes összhatást kelt az orosz olimpiai csapat hivatalos sportszergyártójának márkaboltjával.

Tiraszpol, Moldova, 2013

Tiraszpol, Moldova, 2013

Fotó: Vörös Szabolcs

Egy újabb hely, ahol a szovjet múlt identitásképző: a kelet-moldovai oroszbarát szakadár terület, Transznisztria ma is egy kőkemény kommunista zárvány, orosz „békefenntartók” gyámsága alatt. „Fővárosában”, Tiraszpolban Dunát (helyesebben: Dnyesztert) lehetne rekeszteni a köztéri mozgalmi alkotásokkal.

Moszkva, Oroszország, 2014

Moszkva, Oroszország, 2014

Fotó: Vörös Szabolcs

Csak a legfontosabbak:  Lenin-mellszobor és a sarló-kalapácsos mozaik a moszkvai metró Komszomolszkaja állomásán.

Szentpétervár, Oroszország, 2016

Szentpétervár, Oroszország, 2016

Fotó: Vörös Szabolcs

És még egy Lenin-mellszobor egy másik orosz metróállomásról, a szentpétervári 1-es vonal Kirovszkij zavod megállójából. További képeket a pétervári metró legszebb szegleteiről itt talál.

Budapest, Magyarország, 2016

Budapest, Magyarország, 2016

Fotó: Vörös Szabolcs

Végre egy kis hazai. Megfáradt látogató pihen a rendszerváltáskor leselejtezett mozgalmi szobroknak – köztük ennek az óriási Lenin-törzsnek is – otthont adó Mementó Parkban.

Pripjaty, Ukrajna, 2016

Pripjaty, Ukrajna, 2016

Fotó: Vörös Szabolcs

Ha minden igaz, itt még párszáz évig minden ilyen marad. A csernobili atomkatasztrófa után érintetlenül hagyott Pripjaty városában ki más lett volna a helyi kommunista ifjúság példaképe, ha nem a felrobbant erőmű névadója, V.I. Lenin?

Voronyezs, Oroszország, 2012

Voronyezs, Oroszország, 2012

Fotó: Vörös Szabolcs

Hallgatóknak is irányt mutató mini Lenin-szobor díszeleg a voronyezsi állami agráregyetem főépületén.

Susi, Hegyi-Karabah, 2016

Susi, Hegyi-Karabah, 2016

Fotó: Vörös Szabolcs

Örmény férfi mutat egy ereklyeként kezelt, Lenin érdemeit összesítő „becsületkönyvet” az Azerbajdzsán területén „működő” örmény bábállam, Hegyi-Karabah Susi nevű városában. Az ideológiai keveredésre jellemző, hogy egy házi oltár előtt.

Baltijszk, Oroszország, 2016

Baltyijszk, Oroszország, 2016

Fotó: Vörös Szabolcs

Rendkívül lényeges, hogy Oroszország legnyugatibb városában, a kalinyingrádi területen található Baltyijszkban legyen Lenin-szobor. 10 kilométerrel arrébb, Lengyelországban ugyanis szigorúan tiltják az ilyesmit.

Aralszk, Kazahsztán, 2017

Aralszk, Kazahsztán, 2017

Fotó: Vörös Szabolcs

Leninnek természetesen a kifogott halmennyiséghez is van köze a szovjet mitológia szerint. Fájdalom, pont a szovjet mezőgazdászok kivételes előrelátása miatt szűnt meg a halászat – meg úgy nagyjából az élet is – az egykor virágzó Aral-tó környékén. Aralszk vasútállomásán már csak ez a mozaik emlékeztet a szebb múltra, víz ugyanis már nincs, csak egy homokpad az öntözés miatt kiszáradt tó helyén. Képes beszámolónk Kazahsztánból itt olvasható.

Voronyezs, Oroszország, 2012

Voronyezs, Oroszország, 2012

Fotó: Vörös Szabolcs

Árnyéka önmagának.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.