valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

http://valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

Kiderült, mit csinál a kormány Oroszországgal

/ 2018.01.22., hétfő 15:50 /

A külügyminiszter a múlt hét elején járt Washingtonban, hogy az évek óta elég fagyos magyar–amerikai politikai kapcsolatokat egyengesse. Kint állt szóba a Politico újságírójával, de az interjú csak napokkal később, a hétvégén jelent meg.

„Trumpot preferáljuk Obamával vagy Európával szemben” – szúrja ki az olvasó szemét a cikk címe, de csak az előbbire derül fény, azt sajnos nem tudjuk meg, hogy mit szeretünk jobban az amerikai elnökben, mint az EU-ban. Legközelebb ehhez az a szijjártói mondat van, hogy Magyarországnak jók a kapcsolatai az Egyesült Államokkal, legalábbis „jobbak, mint jó néhány európai szomszédjával”. Pontosan nem tudni, kikre gondolt, de nyilvánvaló, hogy leginkább Ukrajna és Románia eshet ebbe a halmazba.

Szijjártó Péter más témában ugyanakkor – szokásához híven – szókimondó volt.

Az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatos, készülő jelentéséről:

„Számos jelentést láttunk már Magyarországról az EP-től és mindegyikük nagyon elfogult volt. A nyugat-európai nemzeteknek nagyobb megértéssel kéne lenniük közép-európai partnereik felé.”

A kötelező „Nyugat alkonya” toposz:

„Néhány nyugat-európai ország egy olyan fázisba kíván lépni, amit leginkább a »poszt-keresztény« és a »poszt-nemzeti« kifejezésekkel lehetne körülírni. De mi ezt nem akarjuk. Európának keresztény kontinensnek kéne lennie.”

Miért jobb Trump, mint Obama?

„Volt egy hosszas, kétórás beszélgetésem Wess Mitchellel (európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár – V.Sz.), és ha egy ilyen találkozó három évvel ezelőtt is lett volna, akkor a kétoldalú politikai kapcsolataink teljes másképp állnának, mint most. Politikai értelemben a kapcsolataink eddig nem működtek, mert az előző adminisztráció – akármikor találkoztunk – a magyar belügyekről akart beszélni, a kétoldalú kapcsolatokról meg nem.”

A washingtoni szenátus nemrég kiadott jelentéséről, amelyben Orbán Viktort Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb európai támogatójának nevezik:

„Az elmúlt hét évben minden találkozójukon ott voltam, akik meg a jelentést írták, azok nem voltak ott, legalábbis nem emlékszem, hogy ott lettek volna. Nagyon könnyű az óceánt túlpartjáról megvádolni minket, de meg kell érteni, hogy ha van egy 10 milliós ország párszáz kilométerre Oroszországtól, akitől – az infrastruktúrahiány miatt – a gázának 85 százalékát veszi, akkor muszáj velük párbeszédet fenntartani. Párbeszédet. Pont. Semmi többet. Egy párbeszédet.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.