Kiderült, mit csinál a kormány Oroszországgal

/ 2018.01.22., hétfő 15:50 /

A külügyminiszter a múlt hét elején járt Washingtonban, hogy az évek óta elég fagyos magyar–amerikai politikai kapcsolatokat egyengesse. Kint állt szóba a Politico újságírójával, de az interjú csak napokkal később, a hétvégén jelent meg.

„Trumpot preferáljuk Obamával vagy Európával szemben” – szúrja ki az olvasó szemét a cikk címe, de csak az előbbire derül fény, azt sajnos nem tudjuk meg, hogy mit szeretünk jobban az amerikai elnökben, mint az EU-ban. Legközelebb ehhez az a szijjártói mondat van, hogy Magyarországnak jók a kapcsolatai az Egyesült Államokkal, legalábbis „jobbak, mint jó néhány európai szomszédjával”. Pontosan nem tudni, kikre gondolt, de nyilvánvaló, hogy leginkább Ukrajna és Románia eshet ebbe a halmazba.

Szijjártó Péter más témában ugyanakkor – szokásához híven – szókimondó volt.

Az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatos, készülő jelentéséről:

„Számos jelentést láttunk már Magyarországról az EP-től és mindegyikük nagyon elfogult volt. A nyugat-európai nemzeteknek nagyobb megértéssel kéne lenniük közép-európai partnereik felé.”

A kötelező „Nyugat alkonya” toposz:

„Néhány nyugat-európai ország egy olyan fázisba kíván lépni, amit leginkább a »poszt-keresztény« és a »poszt-nemzeti« kifejezésekkel lehetne körülírni. De mi ezt nem akarjuk. Európának keresztény kontinensnek kéne lennie.”

Miért jobb Trump, mint Obama?

„Volt egy hosszas, kétórás beszélgetésem Wess Mitchellel (európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár – V.Sz.), és ha egy ilyen találkozó három évvel ezelőtt is lett volna, akkor a kétoldalú politikai kapcsolataink teljes másképp állnának, mint most. Politikai értelemben a kapcsolataink eddig nem működtek, mert az előző adminisztráció – akármikor találkoztunk – a magyar belügyekről akart beszélni, a kétoldalú kapcsolatokról meg nem.”

A washingtoni szenátus nemrég kiadott jelentéséről, amelyben Orbán Viktort Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb európai támogatójának nevezik:

„Az elmúlt hét évben minden találkozójukon ott voltam, akik meg a jelentést írták, azok nem voltak ott, legalábbis nem emlékszem, hogy ott lettek volna. Nagyon könnyű az óceánt túlpartjáról megvádolni minket, de meg kell érteni, hogy ha van egy 10 milliós ország párszáz kilométerre Oroszországtól, akitől – az infrastruktúrahiány miatt – a gázának 85 százalékát veszi, akkor muszáj velük párbeszédet fenntartani. Párbeszédet. Pont. Semmi többet. Egy párbeszédet.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.