valasz.hu/vilag/egy-fontos-szempont-amely-elsikkadt-a-thaifoldi-barlangdrama-hirei-kozott-129125

http://valasz.hu/vilag/egy-fontos-szempont-amely-elsikkadt-a-thaifoldi-barlangdrama-hirei-kozott-129125

Kiderült, mi minősül gyűlöletbeszédnek a Facebookon

/ 2018.04.25., szerda 08:20 /

A Facebook frissítette közösségi alapelveit, így azok immár tartalmazzák az irányelveket is, amelyek alapján a vállalat moderátorai eljárnak a jelentett esetek kivizsgálása során. A cég emellett könnyítette a fellebbezési lehetőséget azoknak, akiknek a posztját letiltják.

A közösségi oldal alapvetően mesterséges intelligenciát és a közösségtől érkező jelentéseket használ a nem kívánatos tartalmak azonosítására, de utóbbiakat emberek ellenőrzik, és az algoritmus által kiszűrt posztok esetében is lehet tőlük felülvizsgálatot kérni. A cég egyre több moderátort alkalmaz erre: jelenleg 7500-an vannak, 40 százalékkal többen, mint egy éve. Több mint 40 nyelven, köztük magyarul beszélnek, és az esetek többségében 24 órán belül próbálják feldolgozni a jelentéseket, fellebbezéseket.

Miután a Facebookot évek óta bírálják, amiért gyűlöletbeszédre hivatkozva töröl ironikus vagy vitaindító, de nem gyűlölködő tartalmakat, megnéztük, egyértelműbbé vált-e, hogy mi minősül annak. Az alábbi passzusokat találtuk a mintegy 25 oldalnyi szövegben:

 „Definíciónk szerint a gyűlöletbeszéd olyan tartalom, amely közvetlenül támad másokat általunk védett tulajdonságokként meghatározott szempontok – faji hovatartozás, etnikai származás, nemzetiség, vallási hovatartozás, nemi irányultság, biológiai vagy társadalmi nem, nemi identitás, súlyos fogyatékosság vagy betegség miatt. A bevándorlói jogállással kapcsolatban is nyújtunk bizonyos védelmet. A támadást úgy határozzuk meg, mint erőszakos vagy embertelen beszédet, alsóbbrendűségre utaló kijelzést, illetve kirekesztésre vagy faji alapon történő elkülönítésre való felhívást.”

Van viszont pár fontos kivétel. Nem moderálják azokat, akik azért osztják meg más gyűlöletbeszédét, hogy felhívják rá a figyelmet. Bizonyos esetekben a sértő szavakat vagy kifejezéseket az emberek saját magukra vagy pozitív felhanggal használják, ami szintén megengedett, legalábbis ha egyértelműen nem bántó a szándék. Szintén belefér ezeknek a témaköröknek a humoros vagy társadalmi vitára bocsátó megközelítése.

Az is kiderül az alapelvekből, hogy a cég az álhíreket továbbra sem távolítja el a Facebookról, mivel vékony a határvonal az álhír, illetve a szatíra és a véleménycikk között, és nem szeretné korlátozni a termékeny közbeszédet. Viszont több módszerrel mégiscsak fellépnek a fake news ellen. Egyrészt az algoritmus lejjebb rangsorolja a kétes oldalak megosztásait az emberek hírfolyamában. Másrészt akadályozzák a félretájékoztatást nyújtó személyek, oldalak és tartományok gazdasági ösztönzését, ami valószínűleg azt jelenti, hogy nem lehet rajtuk hirdetéseket vásárolni a Facebook hirdetési rendszerén keresztül.

Mindemellett akadályozzák olyan tartalmak terjesztését, amelyeket független külső tényellenőrzők hamisnak értékeltek, és számítanak arra, hogy algoritmusukat a felhasználói visszajelzések alapján folyamatosan finomítják majd. Utóbbiban mi annyira nem bíznánk, tekintve, hogy a felhasználók gyakran a legnagyobb hülyeségek terjesztik a leggyorsabban.

Egy új fellebbezési folyamat is elérhetővé válik, amelynek segítségével a felhasználók jelezhetik a moderátorok felé, ha szerintük a Facebook hibát követett el egy-egy tartalom eltávolításával, azok pedig igyekeznek 24 órán belül eljárni. Első lépésként a meztelenség, pornográfia, gyűlöletbeszéd vagy erőszakos tartalom miatt eltávolított bejegyezések mellett fog megjelenni a „Request Review” (fellebbezés kérése) gomb.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.