heti-valasz.hu/vilag/tunezia-kiszabaditottak-a-tuszokat-lelottek-a-tamadokat-110714

http://heti-valasz.hu/vilag/tunezia-kiszabaditottak-a-tuszokat-lelottek-a-tamadokat-110714

Juncker taslija vadiúj nézőpontból: szürkeség és balítélet

/ 2015.06.02., kedd 13:15 /

Most hogy már mindenki előtt nyilvánvalóvá vált, hogy az EU tagországainak sikerült olyan embert helyeznie az Európai Bizottság élére, aki szemmel láthatóan képtelen viselkedni, mert pofozgat, fojtogat, diktátoroz, satöbbi, talán érdemes felidézni, hogy Jean-Claude Juncker megválasztásánál milyen felháborodás futott végig a teljes európai sajtón, hogy már megint egy unalmas, könyökvédős brüsszeli bürokrata fogja vezetni az EU kormányát.

És tényleg, emlékszünk Juncker elődjének, José Manuel Barrosónak bármilyen személyiségvonására, azon kívül, hogy szeretett leveleket írni? És aligha véletlen, hogy az angol EU-ellenes párt vezérének, Nigel Farage-nak az hozta meg az európai ismertséget, amikor Herman Van Rompuynak, az Európai Tanács elnökének megjelenését egy beosztott banktisztviselőéhez hasonlította, és közölte vele, hogy annyi karizmája van, mint egy nedves törlőrongynak.

Vagyis nagyjából úgy viselkedett, mint Juncker, akiről eleve feltételezte mindenki, hogy ha csaknem két évtizeden át kormányozhatott egy olyan unalmas országot, mint Luxemburg, akkor a viselkedése csakis egy diplomatába oltott bankáréra emlékeztethet. Pedig már akkor is lehetett tudni, hogy ez nem egészen így van, egy láncdohányosról van szó, aki szeret inni és hajlandó sarkosan fogalmazni.

A konkrét pofonra rátérve: egy pillanatig nem védeném azt, amit Juncker tett, mert védhetetlen és felháborító, és minden igaz, amit az ügy kapcsán a fejéhez vágtak, de a reakciókat azért talán szabad végtelenül képmutatónak tartanom. Annak idején ugyanis az egész sajtó pont azért imádkozott, hogy olyan politikusok vezessék Európát, akik valamilyenek, akikről lehet legalább valamit írni, ami távolról érdekesnek tűnhet és amit egy egyszerű választó is talán elolvas. Így van: akik most felháborodott cikkeket írnak, azok annak idején azért fohászkodtak, hogy felháborodott cikkeket írhassanak.

De a reakciókkal van még egy gond a képmutatáson kívül, és ez már túlmutat Brüsszelen és az egész nyugati demokrácia egyik válságtünetét jelzi. Szinte mindenhol Nyugaton általános a kesergés, hogy szürkék és unalmasak a politikusok. Míg néhány évtizede még általános volt, hogy valamilyen civil pályán eltöltött évtizedek után szállt át valaki a politikába, megtartva valamit nyerseségéből, autonómiájából, ma csupa egyformára vasalt, már fiatalon a pártba került embereket látunk a legtöbb helyen, akik fegyelmezetten ismételgetik a fókuszcsoportokon letesztelt üzeneteket, s közéleti viselkedésük egyetlen iránytűjét a közvélemény-kutatások jelentik.

Csakhogy a spontaneitás eltűnése és a politikusok elszürkülése azzal is jár, hogy unatkoznak a választók is: ha nincsenek személyiségek, kevésbé érdekes lesz az egész közélet. Ráadásul, ha a politikai pálya bünteti azt, ha valaki nem átlagos, akkor vajon kik azok, akik ezt a pályát választják majd? Talán ennek is betudható, hogy Nyugat-Európában mind a párttagok, mind az aktív szavazók száma folyamatosan csökken.

Juncker viselkedéséről minden rosszat el lehet mondani, de az bizton állítható, hogy nem úgy küldte be a sajtósa, hogy akkor most lediktátorozod a magyar kormányfőt és lekensz neki egy taslit. Márpedig ha valaki törekszik arra, hogy eredeti legyen, akkor óhatatlanul hibázni is fog. Mi pedig persze joggal felháborodunk, és borzasztóan nehezen tudjuk elviselni, hogy vannak vezetők, akik így viselkednek. De azért ilyenkor is érdemes feltenni a kérdést: biztos, hogy az alternatíva jobb lenne?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.