Innen támadják az amerikaiak Szíriát

Válasz.hu / 2018.05.14., hétfő 11:35 /
Innen támadják az amerikaiak Szíriát

Egy év gyakorlatozás után ismét háborúba küldték az amerikai haditengerészet Magányos Harcosnak becézett repülőgép-hordozóját.

A USS Harry S. Truman az egyik legmodernebb nukleáris repülőgép-hordozó. A világ egyik legnagyobb, 333 méter hosszú hadihajója majdnem olyan hosszú, mint amilyen magas az Empire State Building. Áprilisban a virginiai Norfolkbók hajózott ki, hogy az Iszlám Állam elleni harcokban nyújtson segítséget a már a térségben szolgáló csapatoknak. Ennek apropóján járt John Hadoulis, a Francia AFP hírügynökség tudósítója a Truman fedélzetén.

A Truman repülőgép-hordozó jelenleg a Földközi-tenger keleti medencéjében teljesít szolgálatot, a róla felszálló harci gépek több száz kilométerre, Szíriában folytatnak háborút.

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

„Öröm nézni, hogy egy év gyakorlatozás végre akcióban ölt testet” – jegyzi meg Gene Black ellentengernagy, a hajó parancsnoka, miközben katonái halálos csapásokra készülnek.

Az óramű pontossággal működő technikai személyzet segítségével nappal 40, éjjel 60 másodpercenként szállhat fel két gép a hajóról.

Egy F18-as Hornet vár felszállásra

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

A fedélzet alatt egy kisvárosnyi, 5500 fős alakulat dolgozik, közülük sokaknak ez az első külföldi küldetése. 

„Szegény családból származom, látni akartam a világot… embereket megismerni, ingyenes oktatásban részt venni” - ismeri el a clevelandi háromgyermekes, 25 éves anyuka, Caitlin Schumacher, az ejtőernyős kiszolgáló egységek katonája, hogy miért is jelentkezett a hadseregbe.

A technikai személyzet egyik tagja a fedélzeten.

Háttérben a pirost viselő katonák a rakétákat ellenőrzik.

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

A harci stressz levezetésére különböző szórakozási lehetőségek állnak a tengerészek rendelkezéseére: karaoke esteket rendeznek, fitnessz órát tartanak, legóznak, hetente pedig műsort készítenek Truman Show néven, melyben gyakorlatilag a friss híreket fűszerezik paródiával.

A katonák gyomrára is odafigyel a hadsereg, az anyahajón 17 ezer, változatos ételt szolgálnak fel naponta, a szülinaposokat pedig különleges menüvel kényeztetik az adott hónapban.

Konyhai dolgozók a Trumanon

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

John Hadoulis újságíró drónokkal és szíriai civil áldozatokkal kapcsolatos kérdéseire azonban a tengerészek nem adhattak választ, a hajó sajtósa válaszolt helyettük röviden: „Azt hiszem, öö, ez nem az ő szakterületük."

Egy tengerész edz a hajón

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

Felszállás éjjel

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

Felszállás nappal

Fotó: Europress/AFP/Aris Messinis

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.