valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

http://valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

Hatalmas öngólt lőtt a Facebook

/ 2018.01.22., hétfő 18:50 /

Vannak ezek az ars poeticák a Facebooknál, hogy jobbá akarja tenni a világot, hogy demokratizálja a társadalmakat, és nincs olyan cenzúrázott tartalom, aminek okaként ne a Zuckerbergék által elképzelt ideális világ sejlene fel. De ha a cél a demokrácia propagálása, akkor minek a cenzúra? – kérdezhetnénk, de ilyen piszlicsáré részletekben most ne vesszünk el.

Olyasmi történt ugyanis, ami tökéletesen rávilágít arra, miért nem kellene túllihegni ezt az online körmösosztó-népnevelő attitűdöt: a Facebook beleszaladt Ramzan Kadirovba.

Csecsenföld ura

Csecsenföld ura

Fotó: Europress/AFP/Natalia Kolesnyikova

Csecsenföld – Putyin áldásával – teljhatalmú elnök-hadurát a nagyvilág az eltűnő meleg-aktivistákon kívül egyvalamiről ismerte: az Instagram-profiljáról (a képmegosztó ugyebár Facebook-tulajdon). Több mint 3 millió követő láthatta a nap mint nap megosztott, helyenként bizarr tartalmakat: gyúrás a teremben, kesztyűzés a kötelek között, drukkolás csecsen ketrecharcosoknak, lovasíjászkodás vagy olyan „hagyományos” kontentek, mint kisgyerek- és öregnéni-simogatás, de előszeretettel adott össze fiatal párokat is. (Ha valakit bővebben érdekel a brutális hadúri lét és a cuki tartalmak közti ellentmondás, az nézze meg ezt a rövid dokumentumfilmet.) Röviden: Kadirov az Instagramon kommunikált. Csakhogy december végén életbe léptek új amerikai szankciók olyan orosz vezetők ellen, akik emberi jogsértéseket követhettek el, a Facebook pedig ennek hatására döntött úgy, hogy felfüggeszti Kadirov profiljait, aki erre úgy reagált „blokkolhatják a fiókokat, de Ramzan Kadirovot soha nem fogják tudni blokkolni”.

Úgy néz ki, nem a levegőbe beszélt. A The Guardian moszkvai tudósításában arról ír, hogy – feltehetően az Instagram-saga miatt – Kadirov rászállt az egyetlen, még Csecsenföldön működő emberi jogi szervezetre, a – többi között a melegek elleni brutális fellépés felgöngyölítését segítő – Memorialra: múlt héten egy maszkos támadó gyújtotta fel a szervezetnek a szomszédos Ingusföldön működő irodáját, pár nappal az után, hogy grozniji irodavezetőjüknél, Ojub Tyityijevnél mintegy 170 gramm füvet „találtak”. Ilyen mennyiséggel feketeöves dílerek szoktak szaladgálni, úgyhogy még a Kreml mellett működő Emberi Jogi Konzultatív Tanács sem zárta ki, hogy az esethez talán van némi köze a csecsen hatóságoknak. Főleg, hogy nemrég maga Kadirov mondta azt: az aktivistáknak „se klánjuk, se nemzetük, se vallásuk”, úgyhogy tevékenységük a továbbiakban nem kívánatos.

A Memorial korábbi grozniji rezidense a brit lapnak azt mondta: „Nem igazán zavarta Kadirovot, hogy felkerült a szankciós listára, de az Instagramja elvesztése nagy fájdalmas számára. Kadirov imádta az Instagramját: nemcsak a kedvenc játéka volt, hanem egy nagyon erős propagandaeszköze is.”

Tyityijev őrizetbe vételét az EU és Washington is nehezményezte, de ezzel nem sokat érnek: a Memorial munkája, ahogy a szervezetet vezető Alekszandr Cserkaszov mondta, „megbénult Groznijban”.

A Facebook tehát nagy igyekezetében elérte, hogy Csecsenföldön most már egyetlen olyan szervezet se maradjon, amit Kadirov kegyetlenkedéseinek sértettjei nagy nehezen felkereshetnek, ha mernek.

Dislike.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.