Hatalmas öngólt lőtt a Facebook

/ 2018.01.22., hétfő 18:50 /

Vannak ezek az ars poeticák a Facebooknál, hogy jobbá akarja tenni a világot, hogy demokratizálja a társadalmakat, és nincs olyan cenzúrázott tartalom, aminek okaként ne a Zuckerbergék által elképzelt ideális világ sejlene fel. De ha a cél a demokrácia propagálása, akkor minek a cenzúra? – kérdezhetnénk, de ilyen piszlicsáré részletekben most ne vesszünk el.

Olyasmi történt ugyanis, ami tökéletesen rávilágít arra, miért nem kellene túllihegni ezt az online körmösosztó-népnevelő attitűdöt: a Facebook beleszaladt Ramzan Kadirovba.

Csecsenföld ura

Csecsenföld ura

Fotó: Europress/AFP/Natalia Kolesnyikova

Csecsenföld – Putyin áldásával – teljhatalmú elnök-hadurát a nagyvilág az eltűnő meleg-aktivistákon kívül egyvalamiről ismerte: az Instagram-profiljáról (a képmegosztó ugyebár Facebook-tulajdon). Több mint 3 millió követő láthatta a nap mint nap megosztott, helyenként bizarr tartalmakat: gyúrás a teremben, kesztyűzés a kötelek között, drukkolás csecsen ketrecharcosoknak, lovasíjászkodás vagy olyan „hagyományos” kontentek, mint kisgyerek- és öregnéni-simogatás, de előszeretettel adott össze fiatal párokat is. (Ha valakit bővebben érdekel a brutális hadúri lét és a cuki tartalmak közti ellentmondás, az nézze meg ezt a rövid dokumentumfilmet.) Röviden: Kadirov az Instagramon kommunikált. Csakhogy december végén életbe léptek új amerikai szankciók olyan orosz vezetők ellen, akik emberi jogsértéseket követhettek el, a Facebook pedig ennek hatására döntött úgy, hogy felfüggeszti Kadirov profiljait, aki erre úgy reagált „blokkolhatják a fiókokat, de Ramzan Kadirovot soha nem fogják tudni blokkolni”.

Úgy néz ki, nem a levegőbe beszélt. A The Guardian moszkvai tudósításában arról ír, hogy – feltehetően az Instagram-saga miatt – Kadirov rászállt az egyetlen, még Csecsenföldön működő emberi jogi szervezetre, a – többi között a melegek elleni brutális fellépés felgöngyölítését segítő – Memorialra: múlt héten egy maszkos támadó gyújtotta fel a szervezetnek a szomszédos Ingusföldön működő irodáját, pár nappal az után, hogy grozniji irodavezetőjüknél, Ojub Tyityijevnél mintegy 170 gramm füvet „találtak”. Ilyen mennyiséggel feketeöves dílerek szoktak szaladgálni, úgyhogy még a Kreml mellett működő Emberi Jogi Konzultatív Tanács sem zárta ki, hogy az esethez talán van némi köze a csecsen hatóságoknak. Főleg, hogy nemrég maga Kadirov mondta azt: az aktivistáknak „se klánjuk, se nemzetük, se vallásuk”, úgyhogy tevékenységük a továbbiakban nem kívánatos.

A Memorial korábbi grozniji rezidense a brit lapnak azt mondta: „Nem igazán zavarta Kadirovot, hogy felkerült a szankciós listára, de az Instagramja elvesztése nagy fájdalmas számára. Kadirov imádta az Instagramját: nemcsak a kedvenc játéka volt, hanem egy nagyon erős propagandaeszköze is.”

Tyityijev őrizetbe vételét az EU és Washington is nehezményezte, de ezzel nem sokat érnek: a Memorial munkája, ahogy a szervezetet vezető Alekszandr Cserkaszov mondta, „megbénult Groznijban”.

A Facebook tehát nagy igyekezetében elérte, hogy Csecsenföldön most már egyetlen olyan szervezet se maradjon, amit Kadirov kegyetlenkedéseinek sértettjei nagy nehezen felkereshetnek, ha mernek.

Dislike.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.