Háromezer éves templomot pusztítottak el a törökök

/ 2018.01.30., kedd 19:30 /
Háromezer éves templomot pusztítottak el a törökök

A hettita szentély a bibliai Salamon király híres templomának legközvetlenebb ismert párhuzama volt.

Tegnapelőtt a török légierő elpusztította az Ain Dara-i régészeti lelőhelyet a szíriai Afrin városától délre. A rombolásról először az Al Watan nevű újság elektronikus kiadása számolt be helyi forrásokra hivatkozva, majd a szír állami hatóságok is megerősítették a hírt. Fényképeket és egy videófelvételt is nyilvánosságra hoztak, ami igazolja, hogy a régészeti emlék legalább 60%-a elpusztult a légitámadásban.

Ain Dara Erdogan török elnök január 20-án megindított háborújának áldozata lett. A török beavatkozás célja az ország északnyugati sarkában lévő, kurdok lakta Afrin tartomány elfoglalása. Ezt a hegyes-völgyes, nagyjából a Pilisnek megfelelő méretű, 200 ezer ember által lakott területet a szír polgárháború mindeddig teljesen megkímélte, az itt élő kurdok már a konfliktus kezdetén fegyveres harc nélkül kivívták az autonómiájukat. Erdogannak a terror elleni harc ürügyén egy olyan területre sikerült elvinnie a háború összes borzalmát, amely mindeddig békés sziget volt a nagy felfordulás közepette.

Nem tudni, miért lett a magányos dombtetőn található lelőhely török célpont. Állítólag közel s távol nem voltak kurd állások, bár az is lehet, hogy nem kellett különösebb indok: Afrinra most olyan sűrűn hullanak a török bombák, hogy vélhetően Ain Dara csak beleesett a szórásba. A szíriai kulturális minisztérium közleményében azt írta, a törökök gyűlöletből és barbarizmusból cselekedtek, mert tudatosan törekednnek a szír identitás elpusztítására. A szír állam a nemzetközi szervezetekhez fordult a térség kulturális öröksége védelmében - de a törökök megállítására nyilván senkinek nincsenek eszközei.

Az 1982-ben felfedezett, i. e. 1300-tól 740-ig fennálló Ain Dara-i szentélyért igazán nagy kár. A hettita művészet kivételesen jó állapotban emléke volt oroszlánokat és szfinxeket ábrázoló bazaltreliefjeivel. A templomból a falak gazdagon díszített alsó része őrződött meg, valamint a kövezetbe vésett, egy méter hosszú, rejtélyes lábnyomok, amelyekkel az ókori művész talán azt akarta megjeleníteni, ahogy az istenség bevonul a lakhelyéül szolgáló szent házba. Ami Ain Darát igazán különlegessé tette, hogy a világon talán ez az épületmaradvány állt legközelebb a bibliai Salamon király híres jeruzsálemi templomához: az Ószövetségben olvasható leírás számos pontja ráillett az észak-szíriai szentélyre.

Az Iszlám Állam megszűnésével a jelek szerint nem ért véget a térség gazdag kulturális örökségének szétrombolása. A dzsihadisták munkáját a törökök folytatják tovább.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.