valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

http://valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

Háromezer éves templomot pusztítottak el a törökök

/ 2018.01.30., kedd 19:30 /
Háromezer éves templomot pusztítottak el a törökök

A hettita szentély a bibliai Salamon király híres templomának legközvetlenebb ismert párhuzama volt.

Tegnapelőtt a török légierő elpusztította az Ain Dara-i régészeti lelőhelyet a szíriai Afrin városától délre. A rombolásról először az Al Watan nevű újság elektronikus kiadása számolt be helyi forrásokra hivatkozva, majd a szír állami hatóságok is megerősítették a hírt. Fényképeket és egy videófelvételt is nyilvánosságra hoztak, ami igazolja, hogy a régészeti emlék legalább 60%-a elpusztult a légitámadásban.

Ain Dara Erdogan török elnök január 20-án megindított háborújának áldozata lett. A török beavatkozás célja az ország északnyugati sarkában lévő, kurdok lakta Afrin tartomány elfoglalása. Ezt a hegyes-völgyes, nagyjából a Pilisnek megfelelő méretű, 200 ezer ember által lakott területet a szír polgárháború mindeddig teljesen megkímélte, az itt élő kurdok már a konfliktus kezdetén fegyveres harc nélkül kivívták az autonómiájukat. Erdogannak a terror elleni harc ürügyén egy olyan területre sikerült elvinnie a háború összes borzalmát, amely mindeddig békés sziget volt a nagy felfordulás közepette.

Nem tudni, miért lett a magányos dombtetőn található lelőhely török célpont. Állítólag közel s távol nem voltak kurd állások, bár az is lehet, hogy nem kellett különösebb indok: Afrinra most olyan sűrűn hullanak a török bombák, hogy vélhetően Ain Dara csak beleesett a szórásba. A szíriai kulturális minisztérium közleményében azt írta, a törökök gyűlöletből és barbarizmusból cselekedtek, mert tudatosan törekednnek a szír identitás elpusztítására. A szír állam a nemzetközi szervezetekhez fordult a térség kulturális öröksége védelmében - de a törökök megállítására nyilván senkinek nincsenek eszközei.

Az 1982-ben felfedezett, i. e. 1300-tól 740-ig fennálló Ain Dara-i szentélyért igazán nagy kár. A hettita művészet kivételesen jó állapotban emléke volt oroszlánokat és szfinxeket ábrázoló bazaltreliefjeivel. A templomból a falak gazdagon díszített alsó része őrződött meg, valamint a kövezetbe vésett, egy méter hosszú, rejtélyes lábnyomok, amelyekkel az ókori művész talán azt akarta megjeleníteni, ahogy az istenség bevonul a lakhelyéül szolgáló szent házba. Ami Ain Darát igazán különlegessé tette, hogy a világon talán ez az épületmaradvány állt legközelebb a bibliai Salamon király híres jeruzsálemi templomához: az Ószövetségben olvasható leírás számos pontja ráillett az észak-szíriai szentélyre.

Az Iszlám Állam megszűnésével a jelek szerint nem ért véget a térség gazdag kulturális örökségének szétrombolása. A dzsihadisták munkáját a törökök folytatják tovább.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Miért van ennyi arab orvos Magyarországon?

Öt év alatt megkétszereződött a nálunk praktizáló külföldi orvosok száma. Kivételes karriereket futnak be arab gyógyítók – de hogyan lett „kiadó” osztályvezetői állások egész sora, holott az orvosok tíz éve még tolakodtak értük? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Mennyire üthetik meg a Fideszt a Semjén- és Kósa-ügyek?

A Fidesz-politikusok ügyeivel kapcsolatos válaszok hiánya miatt elégedetlen híveket akarta lecsendesíteni, vagy revánsot jelentett be Orbán Viktor? Ez a kérdés, amióta a kormányfő március 15-én „erkölcsi, politikai és jogi elégtételről” beszélt. Válaszok a csütörtöki Heti Válaszban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.