Halott delfinborjú képe szembesítette a világot a műanyagszennyezéssel

/ 2018.02.07., szerda 18:45 /
Halott delfinborjú képe szembesítette a világot a műanyagszennyezéssel

David Attenborough filmjének hatására a világ észrevette, hogy a klímaváltozáson kívül is vannak környezeti válságok. A brit miniszterelnök a Kék bolygó 2 DVD-jét vitte a fő szennyező Kína elnökének ajándékba. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

„Az anya melluszonyával magához öleli újszülöttjét. A borjú halott. Mégsem hajlandó elengedni – napok óta hurcolja magával a tetemet. A gömbölyű fejű delfinek nagyméretű aggyal rendelkeznek, szinte biztos, hogy képesek érzelmekre. A felnőtt példányok viselkedéséből ítélve a borjú halála az egész családra hatással volt” – kommentálja a 91 éves Sir David Attenborough a BBC tavaly ősszel bemutatott sorozatának kulcsjelenetét.

A Kék bolygó 2-ben szereplő delfin szervezetében olyan mennyiségben halmozódtak fel az ipari szennyezőanyagok, hogy a borjút valószínűleg az anyatej mérgezte halálra. A toxinok pár milliméteres műanyagdarabokra akaszkodva úsznak a vízben – sok helyütt nagyobb koncentrációban, mint a plankton. A világ leghíresebb természetfilmese az egyik legégetőbb környezeti válságra, a műanyagszennyezésre hívja fel a világ figyelmét. Theresa May brit kormányfő a film DVD-jét adta Kína elnökének, amikor a napokban Pekingbe látogatott.

Miért rosszabb a műanyag, mint más szennyező anyagok? Honnan kerül a tengerbe? Be lehet-e teljesen tiltani a műanyagszatyrokat? Lesz-e a párizsihoz hasonló műanyagegyezmény?

 

 

 

Részletek a Heti Válasz február 8-i számában, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.