valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

http://valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

Figyelem, meglepetést is hozhat a török választás!

/ 2018.06.08., péntek 08:00 /
Figyelem, meglepetést is hozhat a török választás!

Meglepetést is hozhat a június végi török elnök- és parlamenti választás. Recep TayyipErdoğan elnök népszerűsége 40 százalék fölött van, de a pénzügyi gondok kiszámíthatatlanná teszik az eredményt – állítja Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója. Interjúnk a friss Heti Válaszban.

Erdoğan tizenkilencre lapot húzott, amikor egy napra, június huszonnegyedikére tette az elnökválasztás első fordulóját és a parlamenti voksolást. Sokak szerint ezzel nagy kockázatot vállalt, mert a közvélemény-kutatások nem jelzik egyértelműnek az elnök és pártjának győzelmét. A török elnökválasztás kétfordulós, és a jelenlegi közvélemény-kutatások szerint az első fordulóban Erdoğan nem lesz képes megszerezni a voksok 50 százalékát, plusz egy szavazatot, ami jelentős presztízsveszteség lenne számára. Amikor 2014-ben választották államfővé, elsőre sikerült győznie mondja az egyetemi oktató.   

Törökország átlagos évi GDP-növekedése négy-öt százalék között van – tavaly 7,5 százalék volt –, és a nemzetközi előrejelzések hasonló mértékű gazdasági eredményeket jósolnak.Az utóbbi egy évben a török nemzeti valuta mégis folyamatosan gyengült a dollárral és az euróval szemben. A 2016 nyarán történt katonai puccskísérlet pénzügyi bizalmi válságot indított el Törökországgal szemben. A három nagy amerikai hitelminősítő intézet már a katonai beavatkozás után megvonta a befektetési ajánlású államadós-besorolást az országtól. A puccskísérlet és az azt követő tisztogatások, letartóztatások megrendítették a török intézményekbe vetett bizalmat.

Viszont a marxista-leninista és szeparatista Kurd Munkáspárt (PKK) elleni eredményes belháborút és a szíriai Afrin városának elfoglalását a társadalom kedvezően fogadta, az elnök és a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ezt szeretné a mostani, még viszonylag kedvező gazdasági körülmények miatt kihasználni, ezért hozták előre egy évvel a választásokat – ad hangot véleményének Egeresi Zoltán.

 

 

 

 

A teljes interjú a június 7-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

 

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.