new.valasz.hu/vilag/rohejes-vagy-szuper-biztonsagos-uj-zebra-forradalmasithatja-a-kozuti-kozlekedest-128425

http://new.valasz.hu/vilag/rohejes-vagy-szuper-biztonsagos-uj-zebra-forradalmasithatja-a-kozuti-kozlekedest-128425

Feldúlták az Egyiptomi Múzeumot

/ 2011.02.01., kedd 06:52 /
Feldúlták az Egyiptomi Múzeumot

A karhatalom és a tüntetők közös erővel védték az Egyiptomi Múzeumot, de néhány fosztogató így is óriási pusztítást végzett a több ezer éves kincsek között. Kérdés, milyen hatása lesz az esetnek az egyiptomi műtárgyak visszaigénylését célzó erőfeszítésekre.

Három és fél évezredet épségben kibírtak, a fosztogatók pusztítását azonban nem vészelték át sértetlenül azok a múmiák, amelyeket a napokban zajló felkelést kihasználva rongáltak meg súlyosan a kairói Egyiptomi Régiségek Múzeumában.

A világ legnagyobb, 150 ezer darabból álló egyiptológiai gyűjteményét bemutató múzeumot a péntekről szombatra virradó éjszaka dúlták fel, miután tiltakozók felgyújtották az egyiptomi kormánypárt szomszédban álló székházát.

Az internetszolgáltatás leállítása miatt a múzeum honlapja elérhetetlen, így hivatalos információ nincs a károkról, az al-Dzsazíra hírtelevízió felvételeiből azonban jelentős pusztítás képe rajzolódik ki.

A padlón látható például egy kartonázs, amelyet Margaret Maitland, az Oxfordi Egyetem egyiptológia professzora Tuja múmiájához tartozóként azonosított a blogján. A Kr. e. 14. században élt nemesasszony a DNS-tesztek tanúsága szerint Tutanhamon fáraó dédnagyanyja volt, és férjével, Jujával együtt a legjobb állapotban megmaradt múmiák közé tartozott.

A felvételek tanúsága alapján félő, hogy az övék volt az a két múmia, amelyet Závi Havvász egyiptomi főrégész nyilatkozata szerint egyszerűen lefejeztek a fosztogatók. A Bristoli Egyetem professzora, Aidan Dodson ugyanakkor roppant valószínűtlennek tartja ezt, mivel a két múmiát jó ideje a kartonázs nélkül őrzik.

A vandálok az után kezdtek értelmetlen pusztításba a kiállított műtárgyak között, hogy kifosztották a múzeum jegypénztárait. Betörtek a Tutanhamon-gyűjteménybe is, ahol a felvételek tanúsága szerint két aranyozott szobrot vágtak földhöz. A 3300 éves, darabokra zúzott műkincsek egyikén a fáraó egy párducon állt, a másikon pedig egy papirusztutajon vadászott.

A betörők áldozatául esett további 13 vitrin, köztük az, amely egy 4000 esztendős hajómodellt rejt a középbirodalom idején élt kormányzó, Mehszeti sírjából. „Hálás vagyok a sorsnak, hogy a megrongált műkincseket restaurálni lehet, és hogy a turistarendőrség kivétel nélkül elfogta a múzeumot feldúló bűnözőket" - írta blogjában Havvász.

Az egyiptomi Legfőbb Régészeti Tanács vezetője hozzátette: a Kopt Múzeumot, a Királyi Ékszermúzeumot és az Alexandriai Nemzeti Múzeumot ugyancsak támadás érte a napokban. Egy felfegyverzett csoport kifosztotta a Port Szaídi Múzeum raktárát, a többi kísérlet azonban kudarccal végződött. Ez részben annak köszönhető, hogy a kezdeti fejetlenség után a hadsereg nagy erőket vonultatott fel Egyiptom kulturális örökségének védelmére (a karnaki templomot és a gízai piramisokat tankok őrzik), és a felkelők is testükkel óvják a múzeumokat.

Kairóban éppen egy tüntetőkből álló élőlánc akadályozta meg, hogy a pusztítást véghez vivő tíz betörőn túl mások is betörjenek a múzeumba a pártszékház felgyújtása után kialakult káoszban. „Ez itt nem Bagdad" - kiabálta egy tiltakozó az AP tudósítása szerint, utalva az iraki nemzeti kincsek 2003-as szétrablására. Mihelyst a felocsúdott hadsereg négy páncélos járművel körbevette a múzeumot, és a turistarendőrség segítségével felsorakoztatta a betörőket, a tömeg „Tolvaj! Tolvaj!" felkiáltásokkal fogadta az épületből kivezetett egyik vandált, néhány katona pedig a hírügynökség szerint puskatussal ütlegelte őt.

Az incidens pikantériája, hogy Závi Havvász néhány nappal korábban írta alá azt a kérelmet, amelyben ismételten visszaköveteli Németországtól Nofertiti egyiptomi királynő 3400 éves mellszobrát. A berlini Neues Museumban látható műtárgyat 1912-ben találta meg Ludwig Borchardt német régész, és egy évvel később vitték Németországba. Az egyiptomi hatóságok beleegyeztek az elszállításába, de Havvász szerint csak azért, mert a németek átejtették őket, és jelentéktelennek tüntették fel a leletet. Az egyiptomi forradalom miatt a kérdés egy időre biztosan lekerült a napirendről, de a németek már előtte visszautasították a kérést. „Nofertiti Egyiptom berlini nagykövete marad" - szögezte le Hermann Parzinger professzor, a szobrot birtokló Porosz Kulturális Örökség Alapítvány elnöke.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.