Ezért veszélyesebb a mesterséges intelligencia, mint az ipari forradalom

/ 2018.06.08., péntek 14:30 /
Ezért veszélyesebb a mesterséges intelligencia, mint az ipari forradalom

Miközben rövid távon az automatizálás megoldást kínál a munkaerőhiányra, divat lett attól félni, hogy hosszú távon tömegek munkáját veszik el a gépek. Mások szerint az új munkahelyek bőven pótolják a kiesést. A friss Heti Válaszból kiderül, mi az igazság.

„Ha találkozok egy »normie-val« (nem szilícium-völgyi bennfentessel), kapásból fel tudok sorolni tíz céget, ami azon dolgozik, hogy ez az ember elveszítse az állását – mondja Antonio García Martínez, a Facebook volt munkatársa. – Harminc éven belül az emberek felének nem lesz munkája. Lázongások törhetnek ki. Háromszázmillió lőfegyver van az országban, többnyire olyanok kezében, akiket a legjobban érint majd a technológiai munkanélküliség. Most még úgysem fogják elhinni, de én láttam az önvezető kamiont, ami le fogja tarolja a gazdaságunkat.”

A Facebook Martínez vezetésével fejlesztette ki célzott hirdetési rendszerét – ma egy félreeső szigeten él, ahol kutakat ásott, napelemeket telepített, és betárazott pár félautomata karabélyt. Meggyőződése ugyanis, hogy a Szilícium-völgy anarchiába taszítják Amerikát. Mások szerint csak riogatás, hogy a mesterséges intelligencia elveszi az emberek munkáját, hiszen az ipari forradalom idején a gépekről mondták ugyanezt, mégsem igazolódott be. Viszont van egy kulcsfontosságú különbség, ami miatt ez most más lehet. Miben okosabbak már ma a tanuló programok az embereknél? Miért szorgalmazzák sokan az ultrakapitalista Szilícium-völgyben az alapjövedelem bevezetését?

 

Részletek a június 7-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Felhívás!
Ha szeretné támogatni lapunk újraépülését, kérjük támogassa szerkesztőségünket a Heti Válasz Kiadó Kft. 11794008-20532422-es bankszámlaszámon.