Ez a Facebook bűne: az oroszok után új bűnbak kellett

/ 2018.04.05., csütörtök 12:15 /
Ez a Facebook bűne: az oroszok után új bűnbak kellett

Barack Obama újraválasztásakor forradalmi módszerként ünnepelte a fősodratú média azt a fajta adathalászatot, amivel most Donald Trump csapatát vádolják. A Cambridge Analytica-ügy tanulságai a friss Heti Válaszban.

Barack Obama 2012-es újraválasztási kampánya során mit sem sejtő Facebook-felhasználók millióinak adatait szívta fel egy applikáció, melyet aztán személyre szabott politikai üzenetek célba juttatására használtak fel. A fősodratú média felállva tapsolt a XXI. századi választói mozgósítás úttörőinek. Most attól hangos a haladó sajtó, hogy Trump 50 millió Facebook-felhasználó adatainak ellopásával, majd agymosásukkal foglalta el az elnöki széket. Az orosz beavatkozás után ez a vezető kifogás, hogy miért veszített Hillary Clinton 2016-ban.

A két módszer között persze voltak különbségek is, de a lényeg – sok millióan tudtukon kívül, ismerőseik aktivitása miatt kerültek a kampányadatbázisba – azonos. De hogy került a világpolitikai diskurzus középpontjába egy Etonban tanult, jól szabott öltönyöket hordó angol üzletember és egy meleg kanadai számítógépzseni közös cége? Hogyan használják a magyar pártok a Facebook, a Google és a YouTube mikrotargetálási lehetőségeit? És miért ironikus, hogy a liberális Szilícium-völgyi cégek Trump üzenetei után most a Fidesz-közeli médiumok migránsozó kampányhirdetéseit terítik?

 

 

 

 

Részletek az április 5-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Hatékony oktatási-nevelési stratégia a cirkuszban

A Fővárosi Nagycirkusz előadásait, valamint különböző programjait látva egyre inkább bebizonyosodik, hogy a cirkusz közösségeket tud megszólítani, gondolkodásra, beszélgetésekre, vitákra sarkalló tartalmakat képes közvetíteni.

Összeomlott a magyar ellenzék – csődbiztos kerestetik

Budapest V. és VIII. kerületében győzelmet remélt az ellenzék a július 8-i időközi erőpróbákon, hiszen a parlamenti szavazáshoz képest egységesebb formában indult – ráadásul a főváros Fidesz-kritikusabb, mint az ország. Aztán jött a feketeleves, illetve a tanácstalanság: jövőre milyen felállásban lenne célszerű „elszenvedni” az uniós és az önkormányzati választást? Részletes háttér a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.