Ez a Facebook bűne: az oroszok után új bűnbak kellett

/ 2018.04.05., csütörtök 12:15 /
Ez a Facebook bűne: az oroszok után új bűnbak kellett

Barack Obama újraválasztásakor forradalmi módszerként ünnepelte a fősodratú média azt a fajta adathalászatot, amivel most Donald Trump csapatát vádolják. A Cambridge Analytica-ügy tanulságai a friss Heti Válaszban.

Barack Obama 2012-es újraválasztási kampánya során mit sem sejtő Facebook-felhasználók millióinak adatait szívta fel egy applikáció, melyet aztán személyre szabott politikai üzenetek célba juttatására használtak fel. A fősodratú média felállva tapsolt a XXI. századi választói mozgósítás úttörőinek. Most attól hangos a haladó sajtó, hogy Trump 50 millió Facebook-felhasználó adatainak ellopásával, majd agymosásukkal foglalta el az elnöki széket. Az orosz beavatkozás után ez a vezető kifogás, hogy miért veszített Hillary Clinton 2016-ban.

A két módszer között persze voltak különbségek is, de a lényeg – sok millióan tudtukon kívül, ismerőseik aktivitása miatt kerültek a kampányadatbázisba – azonos. De hogy került a világpolitikai diskurzus középpontjába egy Etonban tanult, jól szabott öltönyöket hordó angol üzletember és egy meleg kanadai számítógépzseni közös cége? Hogyan használják a magyar pártok a Facebook, a Google és a YouTube mikrotargetálási lehetőségeit? És miért ironikus, hogy a liberális Szilícium-völgyi cégek Trump üzenetei után most a Fidesz-közeli médiumok migránsozó kampányhirdetéseit terítik?

 

 

 

 

Részletek az április 5-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Dévényi István

Találkozunk 2016-ban!

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.