Évfordulós ajándék: neobolsevikozzák Orbán Viktort

/ 2017.11.07., kedd 12:00 /
Évfordulós ajándék: neobolsevikozzák Orbán Viktort

A bolsevik puccs 100. évfordulójára időzítve terjedelmes véleménycikket közölt a The Washington Post. A szerző Anne Applebaum történész-újságíró, aki igen jól ismeri Közép-Európát: legutóbb az 1932-33-as ukrajnai holodomorról írt könyvet, és aligha mellékes, hogy férje a volt lengyel külügyminiszter, Radosław Sikorski.

Mostani cikkét az 1917-es események előzményeivel indítja, hogy kikössön a Szovjetunió felbomlásánál, és annál, hogy „25 évig úgy tűnt, a bolsevik gondolkodás elmúlt, de most hirtelen, a forradalom centenáriumán visszatért; a történelem és az ideák ismétlődnek, de nem pontosan ugyanúgy”.

Applebaum szerint ugyan a nyugati politikában vannak még marxisták – például a spanyol és a görög szélsőbal, a Corbyn-féle brit Munkáspárt vagy az amerikai Demokrata Párt néhány nyúlványa –, de ők rendszerint nincsenek hatalmon. A veszély tehát jobbról jön. Szó szerint és kommentár nélkül idézzük ezért a „ránk vonatkozó” bekezdéseket.

„Donald Trump, Orbán Viktor, Nigel Farage, Marine Le Pen és Jarosław Kaczyński: bár gyakran szélsőjobboldalinak vagy alt-rightnak nevezik őket, ezeknek a neobolsevikoknak nem sok közük van ahhoz a jobboldalhoz, ami a 2. világháború utáni nyugati politika része volt, és nincs kapcsolatuk a létező konzervatív pártokkal. (…) Nincs közük az angolszász konzervativizmushoz sem, amelyik a szabad piacot és a szólásszabadságot hirdeti, és Burke-höz sem, aki gyanakvással nézett a haladásra, gyanús volt neki a radikalizmus minden formája, és hitt az intézmények és az értékek megőrzésének fontosságában. (…) A háború utáni konzervatívok mind elkötelezettek voltak a képviseleti demokrácia, a vallási tolerancia, a gazdasági integráció és a nyugati szövetségi rendszer iránt. Ezzel szemben az új jobboldal neobolsevikjei nem akarják megőrizni azt, ami van: radikálisok, akik leszámolnak a meglévő intézményekkel. A Lenin és Trockij által ajánlott, hamis és megtévesztő jövőkép helyett a múlt hamis és megtévesztő vízióját ajánlják. Megidéznek egy olyan világot, amelyik etnikailag vagy fajilag tiszta nemzetekből, elavult gyárakból, hagyományos nő–férfi hierarchiából és áthatolhatatlan határokból áll. Ellenségeik a homoszexuálisok, a faji és vallási kisebbségek, az emberi jogok mellett kiállók, a média és a bíróságok. Gyakran nem igazi keresztények, hanem inkább cinikusok, akik a kereszténységet mint törzsi azonosítót használják, hogy megkülönböztessék magukat az ellenségeiktől: ők a keresztények, akik a muszlimok ellen harcolnak – vagy a liberálisok ellen, ha nincsenek muszlimok a közelben.”

Rosta

Ablonczy Bálint

Találkozunk 2016-ban!

Szülők harca – amikor a gyerek a fegyver

Érzelmi manipuláció, zsarolás és fenyegetés, s a gyermek lassan teljesen elfordul a másik szülőtől – Szaniszló Csaba, az Apák az Igazságért Egyesület elnöke szerint gyakori, mégis kevésbé közismert jelenségről van szó. Interjú.

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.