valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

http://valasz.hu/vilag/igy-meg-senki-sem-magyarazta-el-miert-onaltatas-hogy-a-migransbefogadassal-segitunk-a-vilag-szegenyein-120340

Évfordulós ajándék: neobolsevikozzák Orbán Viktort

/ 2017.11.07., kedd 12:00 /
Évfordulós ajándék: neobolsevikozzák Orbán Viktort

A bolsevik puccs 100. évfordulójára időzítve terjedelmes véleménycikket közölt a The Washington Post. A szerző Anne Applebaum történész-újságíró, aki igen jól ismeri Közép-Európát: legutóbb az 1932-33-as ukrajnai holodomorról írt könyvet, és aligha mellékes, hogy férje a volt lengyel külügyminiszter, Radosław Sikorski.

Mostani cikkét az 1917-es események előzményeivel indítja, hogy kikössön a Szovjetunió felbomlásánál, és annál, hogy „25 évig úgy tűnt, a bolsevik gondolkodás elmúlt, de most hirtelen, a forradalom centenáriumán visszatért; a történelem és az ideák ismétlődnek, de nem pontosan ugyanúgy”.

Applebaum szerint ugyan a nyugati politikában vannak még marxisták – például a spanyol és a görög szélsőbal, a Corbyn-féle brit Munkáspárt vagy az amerikai Demokrata Párt néhány nyúlványa –, de ők rendszerint nincsenek hatalmon. A veszély tehát jobbról jön. Szó szerint és kommentár nélkül idézzük ezért a „ránk vonatkozó” bekezdéseket.

„Donald Trump, Orbán Viktor, Nigel Farage, Marine Le Pen és Jarosław Kaczyński: bár gyakran szélsőjobboldalinak vagy alt-rightnak nevezik őket, ezeknek a neobolsevikoknak nem sok közük van ahhoz a jobboldalhoz, ami a 2. világháború utáni nyugati politika része volt, és nincs kapcsolatuk a létező konzervatív pártokkal. (…) Nincs közük az angolszász konzervativizmushoz sem, amelyik a szabad piacot és a szólásszabadságot hirdeti, és Burke-höz sem, aki gyanakvással nézett a haladásra, gyanús volt neki a radikalizmus minden formája, és hitt az intézmények és az értékek megőrzésének fontosságában. (…) A háború utáni konzervatívok mind elkötelezettek voltak a képviseleti demokrácia, a vallási tolerancia, a gazdasági integráció és a nyugati szövetségi rendszer iránt. Ezzel szemben az új jobboldal neobolsevikjei nem akarják megőrizni azt, ami van: radikálisok, akik leszámolnak a meglévő intézményekkel. A Lenin és Trockij által ajánlott, hamis és megtévesztő jövőkép helyett a múlt hamis és megtévesztő vízióját ajánlják. Megidéznek egy olyan világot, amelyik etnikailag vagy fajilag tiszta nemzetekből, elavult gyárakból, hagyományos nő–férfi hierarchiából és áthatolhatatlan határokból áll. Ellenségeik a homoszexuálisok, a faji és vallási kisebbségek, az emberi jogok mellett kiállók, a média és a bíróságok. Gyakran nem igazi keresztények, hanem inkább cinikusok, akik a kereszténységet mint törzsi azonosítót használják, hogy megkülönböztessék magukat az ellenségeiktől: ők a keresztények, akik a muszlimok ellen harcolnak – vagy a liberálisok ellen, ha nincsenek muszlimok a közelben.”

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?