Évfordulós ajándék: neobolsevikozzák Orbán Viktort

/ 2017.11.07., kedd 12:00 /
Évfordulós ajándék: neobolsevikozzák Orbán Viktort

A bolsevik puccs 100. évfordulójára időzítve terjedelmes véleménycikket közölt a The Washington Post. A szerző Anne Applebaum történész-újságíró, aki igen jól ismeri Közép-Európát: legutóbb az 1932-33-as ukrajnai holodomorról írt könyvet, és aligha mellékes, hogy férje a volt lengyel külügyminiszter, Radosław Sikorski.

Mostani cikkét az 1917-es események előzményeivel indítja, hogy kikössön a Szovjetunió felbomlásánál, és annál, hogy „25 évig úgy tűnt, a bolsevik gondolkodás elmúlt, de most hirtelen, a forradalom centenáriumán visszatért; a történelem és az ideák ismétlődnek, de nem pontosan ugyanúgy”.

Applebaum szerint ugyan a nyugati politikában vannak még marxisták – például a spanyol és a görög szélsőbal, a Corbyn-féle brit Munkáspárt vagy az amerikai Demokrata Párt néhány nyúlványa –, de ők rendszerint nincsenek hatalmon. A veszély tehát jobbról jön. Szó szerint és kommentár nélkül idézzük ezért a „ránk vonatkozó” bekezdéseket.

„Donald Trump, Orbán Viktor, Nigel Farage, Marine Le Pen és Jarosław Kaczyński: bár gyakran szélsőjobboldalinak vagy alt-rightnak nevezik őket, ezeknek a neobolsevikoknak nem sok közük van ahhoz a jobboldalhoz, ami a 2. világháború utáni nyugati politika része volt, és nincs kapcsolatuk a létező konzervatív pártokkal. (…) Nincs közük az angolszász konzervativizmushoz sem, amelyik a szabad piacot és a szólásszabadságot hirdeti, és Burke-höz sem, aki gyanakvással nézett a haladásra, gyanús volt neki a radikalizmus minden formája, és hitt az intézmények és az értékek megőrzésének fontosságában. (…) A háború utáni konzervatívok mind elkötelezettek voltak a képviseleti demokrácia, a vallási tolerancia, a gazdasági integráció és a nyugati szövetségi rendszer iránt. Ezzel szemben az új jobboldal neobolsevikjei nem akarják megőrizni azt, ami van: radikálisok, akik leszámolnak a meglévő intézményekkel. A Lenin és Trockij által ajánlott, hamis és megtévesztő jövőkép helyett a múlt hamis és megtévesztő vízióját ajánlják. Megidéznek egy olyan világot, amelyik etnikailag vagy fajilag tiszta nemzetekből, elavult gyárakból, hagyományos nő–férfi hierarchiából és áthatolhatatlan határokból áll. Ellenségeik a homoszexuálisok, a faji és vallási kisebbségek, az emberi jogok mellett kiállók, a média és a bíróságok. Gyakran nem igazi keresztények, hanem inkább cinikusok, akik a kereszténységet mint törzsi azonosítót használják, hogy megkülönböztessék magukat az ellenségeiktől: ők a keresztények, akik a muszlimok ellen harcolnak – vagy a liberálisok ellen, ha nincsenek muszlimok a közelben.”

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.