valasz.hu/vilag/exitlaz-europaban-brexit-utan-frexit-nexit-swexit-119563

http://valasz.hu/vilag/exitlaz-europaban-brexit-utan-frexit-nexit-swexit-119563

Donald Trumpról még a végén elhiszik, hogy jó vezető

/ 2018.05.11., péntek 15:30 /
Donald Trumpról még a végén elhiszik, hogy jó vezető

„Azt hiszem, minden idők hajnal három órai televíziós nézettségi rekordját döntöttük meg”– mondta ragyogó arccal az Egyesült Államok elnöke a Washington melletti katonai repülőtéren, ahol az Észak-Koreából hazahozott amerikai foglyokat fogadta.

Az eseményt igazi valóságshow-ként rendezték meg. A sötétben együtt lépett ki a repülőből az elnök, a first lady, az alelnök és felesége a szabadon bocsátott amerikaiakkal. Volt ölelés, széles mosoly, könnyek. A kifutópályán rövid beszédet mondott az elnök, megköszönte Kim Dzsongun szívélyes gesztusát, és azt is, hogy „kitűnően” bánt a foglyokkal. Hogy az izgalmat növelje, bejelentette a show következő epizódját: június 12-én Szingapúrban lesz az amerikai–észak-koreai csúcstalálkozó.

Kitűnő időzítéssel mindez egy nappal az után történt, hogy Trump bejelentette az iráni nukleáris egyezményből való kilépését, amit világszerte döbbenettel fogadtak. A döntés következményei beláthatatlanok. A Közel-Kelet máris lángba borult, Irán és Izrael egymást lövi. Szíria további vérontás elé néz. A szaúdiak, az amerikaiak áldásával tovább bombázzák Jement. Nő a humanitárius válság.

Európát semmibe vette Trump, hiába próbálta Macron, Merkel és May meggyőzni, hogy további terv nélkül a kilépés csak káoszt okoz a világban. Az újabb szankciók kivetése nemcsak Iránt roppantja össze, de büntetni akarja az Iránnal üzletelő európai vállalatokat is. Egyes amerikai elemzők már azt mondják: Trump lábtörlőnek használja Európát.

Donald Trumpot mindez nem rázta meg. Azt tette, amit igazán tud: eltereli a figyelmet, érti az egyszerű amerikaiak nyelvét, mestere a televíziós valóságshow-nak. Végül is tévésztárból lett politikus. Kiválóan tudja eladni magát. Minden, amit ő csinál, az nagyszerű. Minden, amit elődje tett, az katasztrofális, őrült, nevetséges. Már kilépett a párizsi klímaegyezményből, az iráni nukleáris alkuból, az ázsiai kereskedelmi egyezményből. Ha sokat ismétli magával kapcsolatban a szuperlatívuszokat, idővel el fogják hinni az emberek.

Nem véletlen tehát, hogy Amerikában az elmúlt két napban növekedett az elnök népszerűsége. Mert mit látni? Nem a káoszt, hanem az erős vezetőt, aki hazahozatta az amerikai foglyokat. Szingapúrban pedig hamarosan alkut köt az eddig gonosznak, most tisztességesnek kikiáltott Kim Dzsongunnal. Nem akármilyen alkut, a történelem legsikeresebb alkuját. Többen már most Nobel-békedíjat követelnek Donald Trumpnak.

Az iráni nukleáris egyezmény felrúgását már régen elfelejtettek az emberek, egyébként is túl bonyolult dolog. Trump evangéliumi keresztény híveinek elég csak annyit mondani, hogy Irán el akarja pusztítani Izraelt. Akkor minden büntetést megérdemelnek. De roppant hálásak Trumpnak azért is, hogy Jeruzsálembe vitte az amerikai nagykövetséget.

Az egyszerű ember örül a látható sikernek, az amerikai foglyok szabadon bocsátása már eleve nagy szó, sok jót várnak a júniusi tárgyalásoktól is: a Koreai-félsziget teljes atommentesítését, a térség és a világ békéjének erősítését. Nagy siker lesz, ha sikerül Trumpnak megegyeznie.

De egy dolog már most biztos: szenzációs televíziós show lesz Szingapúrban. Trump reményei szerint a nézettség minden rekordot meg fog dönteni.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elbűvölő Sanghaj Budapesten

A kínai csomózással és a bársonyhímzéssel is megismerkedhetnek az Elbűvölő Sanghaj programsorozat látogatói egy hétig. Fotó, festmény, design.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.

Itt a könyvhét mérlege: idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor

Több mint egy évtizedig az ünnepi könyvhét megnyitója után fél órával megjelent a Vörösmarty téren Esterházy Péter; tíz perc múlva már jöttek és nem akartak elfogyni a dedikálásra váró olvasók. Helyben vagyunk – bólogatott a közönség, ki örömmel, ki fanyalogva. Idén egy bájos fiatal írónő asztala előtt kígyózott hatalmas sor. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Azt ígérik, jobb lesz a MÁV, mint az osztrák vasút

Az osztrák vasút Budapestre közlekedő vonatánál magasabb színvonalat ígér jövőre a MÁV a felújított vasútvonalakon, saját gyártású kocsijai fedélzetén. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

„Putyin úgy fogja felhasználni a focivébét, ahogy Hitler tette az 1936-os olimpiával”

Kelet-ukrajnai háború, túlárazások, bosszúszomjas angol ultrák – néhány a 21. foci-vb-re vetülő árnyék közül. A nemzetközi politika nagyágyúi végül, a Krím annektálása ide vagy oda, nem maradnak távol a június 14-től kezdődő világbajnokságtól. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Prőhle Gergely: Lovas István halálára

„A kemény fiúk szemében nyilván a végső lúzerség, hogy most mégis leírom: megrendít Lovas halála.” Prőhle Gergely írása a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jó-e, hogy a fociválogatottak tele vannak bevándorlókkal?

A nyugat-európai válogatottakban a lakosság átlagánál jóval több bevándorlógyökerű játékost láthatunk a most kezdődő focivébén. Ami általános megítélés szerint az integráció nagy sikere. A legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszból kiderül, valóban sikerről van-e szó?

„Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi”

A Budapesti Wagner-napok kultuszhellyé avatta a Müpát, és sokak szerint Budapest ma már a Wagner-szentélyt, Bayreuthot is megelőzi. Idén a szerző legnehezebben megrendezhető operája, a Trisztán és Izolda a fesztivál új produkciója. Részletek a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Rejtett nyugdíjreform: így szakadnak le az időskori ellátások a bérektől

Sosem látott tempóban maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el a nagyon idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik. Részletes háttér a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban.

Szexuálisan frusztrált férfiakból kerülnek ki az alt-right tömeggyilkosai?

Az internet sötét bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott keménymagja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel” fórumok tömeggyilkosokat is kitermeltek már. A jelenség részletes háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Jobbik-szakadás a kulisszák mögött: ezt tervezi Vona Gábor

A választások óta néhány tucatnyian távoztak a Jobbik 15 ezres tagságából, korai tehát a pártszakadás emlegetése. Lehet, hogy Vona Gábort politikai elemzőként látjuk viszont? A jobbikos belharcok háttere a legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – Heti Válaszban olvasható.

Észt elnök a Heti Válasznak: biztonságban vagyunk az oroszoktól

Közös megoldás kell migrációügyben, Oroszországgal pedig átláthatóan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak Tallinnban azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában. A teljes nagyinterjú lapunk legfrissebb – jelenleg csak digitális formában elérhető – számában olvasható.