Csecsen iszlamizmus: rejtőzködő szörnyeteg

/ 2018.05.14., hétfő 14:57 /

Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

„Szükségesnek tartom kijelenteni: azért, hogy Haszan Azimov a bűn útjára lépett, teljes egészében a francia hatóságokat terheli a felelősség.Csecsenföldön ő csak megszületett, a felnőtté válása és személyiségének, nézeteinek és meggyőződésének kialakulása a francia társadalomban ment végbe” – üzente Csecsenföld ura, Ramzan Kadirov, miután a Párizsban késes terrortámadást végrehajtó fiatalemberről kiderült, hogy csecsen származású.

Kadirov mondataiban persze van igazság, de azért nem tehetünk úgy, mintha a kaukázusi muszlim államalakulat(szerűség) ártatlan bárány lenne a farkashordák között. Idézem Sztankóczy kolléga Csecsenföldről szóló, Putyin házi szörnye című, tavalyi cikkét:

Becslések szerint félezer csecsen harcolt az Iszlám Állam soraiban, akik az iraki és szíriai vereség után új feladat után nézhetnek. Ezért, hogy az iszlamisták vitorlájából kifogja a szelet, Ramzan Kadirov rendszerének középpontjába is az iszlámot állította, amire volt is fogadókészség a roppant konzervatív csecsen társadalomban. Vagyis Csecsenföld úgy maradt Oroszország része, hogy valójában független, és úgy állította meg az iszlamista szélsőségeseket, hogy maga is szélsőségesen iszlamista lett.


Az biztos, hogy a párizsi késes ámokfutó, Hamzat Azimov egy strasbourgi egyetemen tanult és Párizsban lakott szüleivel, a szakszolgálatok látókörébe radikális iszlamistaként 2016-ban került. A hatóságok a C státusba sorolták, ami azt jelentette, hogy radikális nézetei miatt potenciális veszélyforrásnak tartották.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.