Csecsen iszlamizmus: rejtőzködő szörnyeteg

/ 2018.05.14., hétfő 14:57 /

Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

„Szükségesnek tartom kijelenteni: azért, hogy Haszan Azimov a bűn útjára lépett, teljes egészében a francia hatóságokat terheli a felelősség.Csecsenföldön ő csak megszületett, a felnőtté válása és személyiségének, nézeteinek és meggyőződésének kialakulása a francia társadalomban ment végbe” – üzente Csecsenföld ura, Ramzan Kadirov, miután a Párizsban késes terrortámadást végrehajtó fiatalemberről kiderült, hogy csecsen származású.

Kadirov mondataiban persze van igazság, de azért nem tehetünk úgy, mintha a kaukázusi muszlim államalakulat(szerűség) ártatlan bárány lenne a farkashordák között. Idézem Sztankóczy kolléga Csecsenföldről szóló, Putyin házi szörnye című, tavalyi cikkét:

Becslések szerint félezer csecsen harcolt az Iszlám Állam soraiban, akik az iraki és szíriai vereség után új feladat után nézhetnek. Ezért, hogy az iszlamisták vitorlájából kifogja a szelet, Ramzan Kadirov rendszerének középpontjába is az iszlámot állította, amire volt is fogadókészség a roppant konzervatív csecsen társadalomban. Vagyis Csecsenföld úgy maradt Oroszország része, hogy valójában független, és úgy állította meg az iszlamista szélsőségeseket, hogy maga is szélsőségesen iszlamista lett.


Az biztos, hogy a párizsi késes ámokfutó, Hamzat Azimov egy strasbourgi egyetemen tanult és Párizsban lakott szüleivel, a szakszolgálatok látókörébe radikális iszlamistaként 2016-ban került. A hatóságok a C státusba sorolták, ami azt jelentette, hogy radikális nézetei miatt potenciális veszélyforrásnak tartották.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.