valasz.hu/vilag/natalie-portman-a-zsidosag-tul-sokat-foglalkozik-a-holokauszttal-114774?fbclid=IwAR3Ns1KVRWpHHtQ0_8pIn1GGkMkhfY7nlGaVNFSARh0gx3FgdWHaxDJBSH0

http://valasz.hu/vilag/natalie-portman-a-zsidosag-tul-sokat-foglalkozik-a-holokauszttal-114774?fbclid=IwAR3Ns1KVRWpHHtQ0_8pIn1GGkMkhfY7nlGaVNFSARh0gx3FgdWHaxDJBSH0

Az ország, ahol a lakosság 99 százalékát kizárnák a blogolásból

/ 2018.05.02., szerda 08:25 /

Forradalmian új ötlet az álhírek elleni küzdelemben. Végre nem csak migránsok jönnek Afrikából, hanem ideák is!

Tudjuk, hogy a liberális demokráciákra leselkedő legnagyobb veszély az álhírek terjedése. A közösségi médián száguldanak az ellenőrizetlen információk, aztán hopp, valaki már meg is nyerte a választást, akinek nem kellett volna. Egy szomorú szemű orosz ügynök pedig vodkát bont a messzi távolban. A fake news elleni küzdelem tehát hazafias kötelesség.

Ebben a helyzetben nem lehet eléggé dicsérni a tanzániai elnök unortodox problémakezelését. A Buldózer becenévre hallgató John Magufuli elrendelte, hogy e hét végéig mindenkinek, aki az országában blogolni, vlogolni vagy bármi hasonlót akar, annak regisztráltatnia kell magát. Persze nem ingyen: a három évre szóló engedély ára 480 dollár, plusz ehhez jön az éves 440 dolláros díj.

Ez így alsó hangon negyedmillió forintos beugrót jelent, ami Afrikában kapásból kizárja a lakosság 99 százalékát, hogy belekezdjen felszínes kis gondolatai, élményei nyilvánossá tételébe. (Van értelmezés, ami szerint az utolsó Facebook- vagy Instagram-bejegyzésig bezárólag minden idetartozik.)

De a rendszer azért is zseniálisabb még a sajtókamara ötleténél is, mert attól, hogy valaki kifizette ezt az összeget, még egyáltalán nem biztos, hogy meg is kapja az engedélyt. Ráadásul, ha megkapta, akkor sem érnek véget az elnök elvárásai. A jogszabály szerint ugyanis nyilvántartást kell vezetnie arról, hogy kik látogatják az oldalát. Ha pedig esetleg valaki úgy gondolná, nem ér ennyi pénzt és utánajárást, inkább blogol engedély nélkül tovább, azt minimum egy év börtön és súlyos pénzbüntetés fenyegeti.

„Az emberek azt hiszik, hogy amit a világhálón látnak, az igaz” – panaszkodik Magufuli, aki az eddigi jogszabályok alapján már bezáratott egy rakás lapot, és szereti letartóztattatni az őt Facebookon bírálókat is.

A fentiek alapján persze biztos vannak olyanok, akik szerint itt nem is arról van szó, amit az elnök állít, és a fő célpont nem is az álhírek vagy a gyűlöletbeszéd, egyszerűen annyi a helyzet, hogy egy sima régivágású afrikai diktatúra kezd kialakulni a szemünk előtt.

De szerencsére számszerűen is bizonyítható, hogy ez csak egy törpe kisebbség véleménye. A pár nappal ezelőtti, Mafuguli elleni nagy ellenzéki tüntetésen ugyanis kereken kilenc tüntető bukkant fel. Ekkora méretű tömegnél elmaradnak azok az unalmas magyar viták, hogy akkor most pontosan hány tízezren is voltak a demonstrálók. További előny, hogy végre nem csak szúrópróbaszerűen lehet őrizetbe venni a tüntetőket, hanem minden demonstrálót be lehet gyűjteni, ami ebben az esetben meg is történt. Mondjuk a rendőri vezetőket nem lehet azzal vádolni, hogy hitegették volna az ellenzéket; már a tüntetés előtt megmondták, hogy mindenkit meg fognak verni, „mint egy kóbor kutyát”.

A letartóztatottak még így is jobban jártak, mint korábban azok az ellenzéki aktivisták, akiknek a holttestét a dar-es-salaami strand fövenyén szokott partra mosni az Indiai-óceán vize.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.