Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

/ 2017.11.20., hétfő 10:34 /
Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Miniszterek Tanácsán is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.

A következő cikk látott napvilágot a Lokál nevű ingyenes sajtótermék mai számában:

Mai Lokál

Mai Lokál

Vagyis: „Állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben. A Soros-terv részét képező javaslatot a magyar ellenzék képviselői is megszavazták.” A szöveg Németh Szilárd vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján elhangzottakon alapul.

Többször megírtuk már, hogy a felső korlát nélküli kvóta ötlete infernális tévedés. Ha tehát a fenti cikk igaz, az durva. Mázli, hogy nem igaz.

Nézzük sorban, hogy mi történt pontosan!

1. Miről szavazott az Európai Parlament múlt csütörtökön?

A Cecilia Wikström svéd liberális képviselő által benyújtott előterjesztés nyomán a plenáris ülésen elfogadott határozat pontos neve: „Határozat intézményközi tárgyalások indításáról” – vagyis arról, hogy az EP tárgyalódelegációja egyeztetésbe kezd a tagállamok kormányaival a kvótáról. A jegyzőkönyv magyarul is elérhető, bárki elolvashatja. „Intézményközi tárgyalások” indítása nem egyenlő semmilyen migránsbefogadási rendszer elfogadásával. (Még egy apróság: több helyen megjelent, hogy a „Soros-terv végrehajtásának nagyon fontos részeként” a döntést Brüsszelben fogadták el, de ez nem pontos, mert a november 16-i plenáris pont Strasbourgban volt.)

2. Akkor tehát nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”?

Nem. (Lásd az előző pontot!)

3. Mit akar Cecilia Wikström és az ő kis tervezete?

Józan ésszel nézve valóban felháborító dolgokat: új menekülthullám esetén kötelező kvóta, a menedékkérők áthelyezését elutasító uniós országoknak pedig csökkenteniük kellene az uniós forrásokhoz való hozzáférést. (Angolul itt van róla összefoglaló, magyarul a Hír TV anyaga korrekt.) Tehát a Wikström-jelentés pont olyan, ahogy egy svéd liberális EP-képviselőt elképzelünk: utópista, a felvilágosultak szelíd agresszióját sugározza. Technikailag a dublini rendelet felülvizsgálatáról lenne szó (ami nem ördögtől való dolog, hiszen az valóban elavult), ám a végeredmény a gyakorlatban újabb meghívót küldene a Közel-Keletre és Afrikába.

4. Lesz a Wikström-tervből megszavazott kvóta?

Szinte kizárt. Az Európai Parlamentnek nincs jogalkotási felhatalmazása, csak a Tanáccsal közösen. „Jogszabály csak akkor születhet, ha a parlament és a kormányok egyezségre jutnak” – írta az Index EU-ügyi szakírója, és ez a legpontosabb fogalmazás. A magyar mellett – minimum – az osztrák, a lengyel, a szlovák és a cseh kormány is ellenzi a kötelező kvótát.

5. Cecilia Wikström tényleg találkozott Soros Györggyel Brüsszelben?

Igen. November 10-én tett fel fotót erről a Twitter-oldalára. „Gyümölcsöző beszélgetést folytattunk Soros Györggyel Brüsszelben tegnap” – írta hozzá. Bár fogalmunk sincs, hogy miről diskuráltak, a Fidesz-kommunikáció joggal használja ki ezeket a fotókat ,mert rendkívül rossz az optikája, hogy november 9-én Soros beszél Wikströmmal, utóbbi pedig egy hét múlva harcos beszédet mond az EP-ben a menekültügy reformja mellett. Ettől még marad az ellentmondás: hiába a kormánykommunikáció, Soros a sokat idézett cikkeiben ellenzi a kötelező kvótát.

6. Politikailag rossz vagy éppen hasznos a kormánynak a Wikström-anyag és az EP november 16-i határozata?

Itt van a liberális fantaszták előterjesztése, amiből kötelező kvóta ugyan nem lesz, elhúzódó vita azonban igen (hiszen most indulnak csak „intézményközi tárgyalások”), aminek minden nagyobb stációjánál el lehet mondani, hogy a magyar kormány harcol a kötelező migránselosztási mechanizmus ellen. Ajándék ez a választási kampányra ráforduló Fidesznek.

Rosta

Zsuppán András

Találkozunk 2016-ban!

Salgótarján nem Szeged – billegő körzetek Nógrádban

Makacs szegénység, elöregedés, lassú fogyatkozás: az ország legvidékiesebb megyéjében lenne ok a protestszavazásra. A megyeszékhelyen erős a baloldal, de a háromosztatú politikai térben a kormánypártnak a legjobbak az esélyei. A Heti Válasz választási sorozata ezúttal a két nógrádi választókerületet mutatja be. Részletek a friss lapszámban.

Egyetlen közautó 7–11 magántulajdonban lévőt helyettesíthetne?

Már 500 közautó áll a fővárosban közlekedők rendelkezésére, két-három év múlva pedig ezernél is több lesz. Külföldi tapasztalatok szerint tízszer ennyi saját járgányt helyettesíthetnek, de kérdés, hogy ez idehaza is reális-e. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Technológia és józan paraszti ész

A Kaspersky Lab soha egyetlen kormányt sem segített kiberhírszerzésben, a vállalat az orosz-amerikai geopolitikai csaták vétlen áldozata – állítja Dragan Martinovic, a gyanúba kevert cég délkelet-európai régiós vezetője. Interjúnk a friss Heti Válaszban.