Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

/ 2017.11.20., hétfő 10:34 /
Az EP nem fogadta el a kvótát, de választási ajándékot adott Orbánéknak

Nyugalom: nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”. Cecilia Wikström svéd liberális képviselő tervezete maga az agyrém, de kizárt, hogy keresztülmenjen az EP-n és a Miniszterek Tanácsán is. A választásra készülő Fidesz viszont komoly ajándékot kapott.

A következő cikk látott napvilágot a Lokál nevű ingyenes sajtótermék mai számában:

Mai Lokál

Mai Lokál

Vagyis: „Állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben. A Soros-terv részét képező javaslatot a magyar ellenzék képviselői is megszavazták.” A szöveg Németh Szilárd vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján elhangzottakon alapul.

Többször megírtuk már, hogy a felső korlát nélküli kvóta ötlete infernális tévedés. Ha tehát a fenti cikk igaz, az durva. Mázli, hogy nem igaz.

Nézzük sorban, hogy mi történt pontosan!

1. Miről szavazott az Európai Parlament múlt csütörtökön?

A Cecilia Wikström svéd liberális képviselő által benyújtott előterjesztés nyomán a plenáris ülésen elfogadott határozat pontos neve: „Határozat intézményközi tárgyalások indításáról” – vagyis arról, hogy az EP tárgyalódelegációja egyeztetésbe kezd a tagállamok kormányaival a kvótáról. A jegyzőkönyv magyarul is elérhető, bárki elolvashatja. „Intézményközi tárgyalások” indítása nem egyenlő semmilyen migránsbefogadási rendszer elfogadásával. (Még egy apróság: több helyen megjelent, hogy a „Soros-terv végrehajtásának nagyon fontos részeként” a döntést Brüsszelben fogadták el, de ez nem pontos, mert a november 16-i plenáris pont Strasbourgban volt.)

2. Akkor tehát nem igaz, hogy „állandó, felső kvóta nélküli migránsbetelepítési rendszert fogadtak el az Európai Parlamentben”?

Nem. (Lásd az előző pontot!)

3. Mit akar Cecilia Wikström és az ő kis tervezete?

Józan ésszel nézve valóban felháborító dolgokat: új menekülthullám esetén kötelező kvóta, a menedékkérők áthelyezését elutasító uniós országoknak pedig csökkenteniük kellene az uniós forrásokhoz való hozzáférést. (Angolul itt van róla összefoglaló, magyarul a Hír TV anyaga korrekt.) Tehát a Wikström-jelentés pont olyan, ahogy egy svéd liberális EP-képviselőt elképzelünk: utópista, a felvilágosultak szelíd agresszióját sugározza. Technikailag a dublini rendelet felülvizsgálatáról lenne szó (ami nem ördögtől való dolog, hiszen az valóban elavult), ám a végeredmény a gyakorlatban újabb meghívót küldene a Közel-Keletre és Afrikába.

4. Lesz a Wikström-tervből megszavazott kvóta?

Szinte kizárt. Az Európai Parlamentnek nincs jogalkotási felhatalmazása, csak a Tanáccsal közösen. „Jogszabály csak akkor születhet, ha a parlament és a kormányok egyezségre jutnak” – írta az Index EU-ügyi szakírója, és ez a legpontosabb fogalmazás. A magyar mellett – minimum – az osztrák, a lengyel, a szlovák és a cseh kormány is ellenzi a kötelező kvótát.

5. Cecilia Wikström tényleg találkozott Soros Györggyel Brüsszelben?

Igen. November 10-én tett fel fotót erről a Twitter-oldalára. „Gyümölcsöző beszélgetést folytattunk Soros Györggyel Brüsszelben tegnap” – írta hozzá. Bár fogalmunk sincs, hogy miről diskuráltak, a Fidesz-kommunikáció joggal használja ki ezeket a fotókat ,mert rendkívül rossz az optikája, hogy november 9-én Soros beszél Wikströmmal, utóbbi pedig egy hét múlva harcos beszédet mond az EP-ben a menekültügy reformja mellett. Ettől még marad az ellentmondás: hiába a kormánykommunikáció, Soros a sokat idézett cikkeiben ellenzi a kötelező kvótát.

6. Politikailag rossz vagy éppen hasznos a kormánynak a Wikström-anyag és az EP november 16-i határozata?

Itt van a liberális fantaszták előterjesztése, amiből kötelező kvóta ugyan nem lesz, elhúzódó vita azonban igen (hiszen most indulnak csak „intézményközi tárgyalások”), aminek minden nagyobb stációjánál el lehet mondani, hogy a magyar kormány harcol a kötelező migránselosztási mechanizmus ellen. Ajándék ez a választási kampányra ráforduló Fidesznek.

Rosta

Ablonczy Bálint

Találkozunk 2016-ban!

Szülők harca – amikor a gyerek a fegyver

Érzelmi manipuláció, zsarolás és fenyegetés, s a gyermek lassan teljesen elfordul a másik szülőtől – Szaniszló Csaba, az Apák az Igazságért Egyesület elnöke szerint gyakori, mégis kevésbé közismert jelenségről van szó. Interjú.

Ez a legnagyobb veszély a Fideszre: pár nap, és élesben látjuk

Az LMP mellett a Momentum is bejuthat a parlamentbe, az MSZP-nek viszont lehet, hogy 2018 lesz a sírkövére vésve – véli Mráz Ágoston Sámuel. A „solymári modell” a legnagyobb veszély a Fideszre nézve – mondja Török Gábor. Elemzők csatája a csütörtöki Heti Válaszban!

Boldogkői vs. Radnai – itt a nagy homeopátia-vita

Idén az európai tudományos akadémiák hatástalannak minősítették a homeopátiát. A médiában rendre Boldogkői Zsolt professzor képviselte a tudomány álláspontját, sorban „fogyasztva el” vitapartnereit. Most először áll vele szemben Radnai Andrea, a magyar homeopata orvosok elnöke. Nagy homeopátia-vita a csütörtöki Heti Válaszban.

Nincs több titok: ezért nem javul a magyar–amerikai viszony

Több mint egy éve nyert választást Donald Trump, de a magyar–amerikai kapcsolatok beharangozott változásából nem lett semmi. Tényleg obamista szabotőrök akadályozzák a viszony javulását? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A legjobb ajándék karácsonyra a kultúra!

Élményt adni ma talán már népszerűbb, mint tárgyi ajándékot, hiszen az együtt töltött időnél semmi sem értékesebb. Nincs viszont könnyű helyzetben az, aki az ajánlatokat böngészi, ezért a friss Heti Válaszban segítünk átlátni a kulturális kínálatot.