new.valasz.hu/vilag/brutalis-gyilkossag-mellkason-szurta-az-allapotos-fiatal-not-24654

http://new.valasz.hu/vilag/brutalis-gyilkossag-mellkason-szurta-az-allapotos-fiatal-not-24654

Az elveszett ereklyék fosztogatói

/ 2011.02.14., hétfő 16:21 /

Néhány nappal az után, hogy Egyiptom újfent visszakövetelte Nofertiti Berlinben őrzött mellszobrát, a tüntetéseket kihasználó fosztogatók múmiákat fejeztek le, és műkincseket törtek össze Kairóban. Az egyiptomi főrégész igyekszik hűteni a kedélyeket, a nagy európai múzeumok azonban aggódnak a műtárgyakért.

Több évezredet kibírtak, a fosztogatók pusztítását azonban nem vészelték át azok a múmiák, amelyeket a kairói utcákon uralkodó káoszt kihasználva téptek darabjaira az Egyiptomi Régiségek Múzeumában. A világ legnagyobb, 150 ezer tételből álló egyiptológiai gyűjteményét őrző múzeumot a tüntetések harmadik napján dúlták fel, miután a tiltakozók felgyújtották az egyiptomi kormánypárt szomszédos székházát. A tíz betörőt kifelé menet letartóztatták, így nem ismétlődött meg az Iraki Nemzeti Múzeum 2003-as kirablása (lásd keretes írásunkat), de így is felbecsülhetetlen a kár.

A pénztárak kifosztása után bizonyára arany ékszerekre vadászók hetven műtárgyat törtek össze, emellett letépték a fejét két múmiának, akiket még nem azonosítottak. Darabokra törve találták meg Tutanhamon fáraó két, 3300 éves faszobrát, és megsérült a Meketré kormányzó sírjából előkerülő műkincsek egy része is, köztük egy négyezer esztendős hajómodell. Közben egy izmaíliai műkincsraktárat tokkal-vonóval kiürítettek, igaz, 288 műtárgyat másnap megtaláltak a több ezerből. A szakkarai temetőbe szintén betörtek, és bár a hivatalos verzió szerint csak a sírkamrák zárait törték fel, állítólag a holland ásatás és a Kairói Egyetem leleteit is ellopták, Abu-Szírból pedig a cseh expedíció leletei tűntek el.

Magyar ásatás jelenleg nem folyik Egyiptomban, mivel novemberben véget ért a Vanek Zsuzsanna vezetésével zajló Kom Truga-i feltárás harmadik szezonja. A kommunikációs nehézségek miatt a magyar régész megkeresésünk idején még nem tudta, hogy a Nílus-deltában fekvő ásatási területen is történt-e rombolás, de reménykeltőnek tartja, hogy a közeli városokban nem kísérték véres incidensek a tüntetéseket. Vanek úgy látja, az országban maradó nyugati régészeknek nincs félnivalójuk, sőt a kormányellenes tiltakozók kifejezetten barátságosak a külföldiekkel. A tüntetők egyébként már a kairói incidensnél is kitettek magukért: élőláncot formálva segítettek a fegyveres erőknek megvédeni a múzeumot.

A hadsereg azóta őrzi a műemlékeket és a múzeumokat, az egyiptomi főrégész, Záhi Havássz pedig nem győzi hangsúlyozni, hogy minden műkincs biztonságban van, a megrongált műtárgyak pedig kivétel nélkül restaurálhatók. A Hoszni Mubarak elnök által sebtében antikvitásügyi miniszterré előléptetett archeológus okkal fest megnyugtató képet: évek óta kampányt folytat az Európában őrzött jelentős egyiptomi műtárgyak visszaszerzéséért. A Nofertiti-mellszobrot napokkal a tüntetések kitörése előtt követelte vissza a berlini Neues Museumtól, így most a látszatát is el akarja kerülni, hogy a kincsekre veszély leselkedik, nehogy ez ürügyet szolgáltasson az európai múzeumoknak a nemleges válaszra. "A helyemen vagyok, és figyelek. Én vagyok az igazság egyetlen forrása az egyiptomi régiségekkel kapcsolatban. A pletykák egyetlen célja, hogy rossz színben tüntessék fel Egyiptomot" - írta blogjában a bírálói által arrogánsnak mondott Havássz.

A londoni British Museum, amelytől a rosette-i követ követeli vissza évek óta, mindenesetre kifejezte aggodalmát az Egyiptomban őrzött műkincsek biztonsága miatt, és a denderai zodiákus (a denderai templom Bika és Mérleg csillagképpel díszített mennyezetdarabja) miatt nyaggatott párizsi Louvre is figyelemmel kíséri az eseményeket. "A műkincsek visszaadásával kapcsolatos kérdéseket háttérbe szorítja az a félelem, amellyel a nemzetközi egyiptológia a felbecsülhetetlen értékű műtárgyakat és régészeti leleteket ért veszteségeket figyeli - mondja Liptay Éva, a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményének vezetője. - Most a szakma fő kötelessége, hogy amint az egyiptomi belpolitikai helyzet lehetővé teszi, a károkat felmérje, és ha mód van rá, orvosolja. Sajnos jogos a félelem, hogy lesznek értékek, amelyek örökre elvesztek vagy elpusztultak."

Liptay egyébként nem gondolja, hogy Párizsban és Londonban rossz helyen vannak a visszakért kincsek. Szerinte az elmúlt 150-200 év egyiptomi kutatásai nélkül - melyeket zömmel európai és amerikai régészek és kutatók végeztek - ma nem is létezne egyiptológia.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.