Amikor a #metoo találkozik a muszlim bevándorlással

/ 2018.01.10., szerda 11:10 /

Fotó: Europress/AFP/Kisbenedek Attila

Lily Allen kétségkívül napjaink egyik legszórakoztatóbb popsztárja, ha nem is zeneileg, de politikai állásfoglalásaiban mindenképpen. Ő volt az, aki 2016-ban elment a calais-i menekülttáborba és sírva kért bocsánatot egész Nagy-Britannia nevében, amiért nem engedik be az ott összegyűlt embereket. Amikor pedig valaki megkérdezte tőle, hogy ő személyesen befogadna-e valakit a „dzsungelnek” becézett tábor lakói közül, habozás nélkül azt válaszolta, hogy persze, „száz százalék, ki ne tenne így?”

Ez a könnyelmű ígéret tavaly év végén érte utol, amikor egy posztban arról panaszkodott, hogy nem tudja, hol fog karácsonyozni, ugyanis londoni lakásából nem hajlandók távozni a bérlői. Erre jegyezték meg többen is: mi az, hogy bérlők? Hogy-hogy nem szír menekültek laknak benne?

A szappanopera következő fejezeteként a minap Allen feltétel nélküli bevándorláspártiságára utalva valaki megkérdezte a sztártól, hogy mit gondol azokról a brit lányokról, akiket muszlim bandák abuzáltak. Ezzel azokra a rotherhami és rochdale-i esetekre célzott, amelyekben pakisztáni származású elkövetők összesen több mint ezer brit kiskorú lányt tettek szexrabszolgájukká. Miközben a hatóságok haboztak közbelépni, nehogy rasszizmussal vádolják őket.

S hogy mi volt Allen válasza? „Nagy a valószínűsége, hogy ezeket a lányokat később valaki más úgyis megerőszakolta volna”.

A bejegyzést persze nem sokkal később törölte és kitett egy nem túl acélos bocsánatkérést is: „ha van olyan rochdale-i nő vagy lány, aki látta a twittemet és az negatívan hatott rá, attól elnézést kérek, természetesen. Képesnek lenni a felelősség vállalására és elnézés kérésére erősség, nem gyengeség.”

Egy, a #metoo-kampány bármelyik esetével kapcsolatban ennél jóval kevésbé érzéketlenül nyilatkozó férfi aligha úszta volna meg ennyivel. 

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.