valasz.hu/vilag/megragadta-a-karjat-37064?hozzaszolas_oldal=1

http://valasz.hu/vilag/megragadta-a-karjat-37064?hozzaszolas_oldal=1

Amerika tanulhatna a magyaroktól

/ 2017.10.30., hétfő 09:10 /

Nem kevesebbet állít Megyesy Jenő, Orbán Viktor amerikai főtanácsadója a Washington Examinerben megjelent elemző cikkében, mint hogy a Trump-kormány tanulhat a 2012-es magyar adótörvényből. Részletesen indokolja is, hogy miért. 

Medgyesy Jenő

Többéves vita és kampányígéretek után a Trump-kormány benyújtotta a Kongresszusnak az új adócsomag- törvényjavaslatát. A cél nem csupán az, hogy egyszerűsítsék a jelenleg 74 ezer oldalból álló rendeleteket, megszüntessenek kiskapukat, juttatásokat, kiváltságokat, hanem hogy az országot versenyképessé és produktívvá tegyék.

Jelenleg az Egyesült Államokban kell fizetni a világ egyik legmagasabb vállalati adóját, ami azt vonja maga után, hogy az amerikai vállalatok külföldön jegyzik be magukat, a profitot is ott tartják, ahelyett, hogy otthon fektetnének be. Az érvényben levő amerikai adórendszert az egyre növekvő kormánysegélyekre tervezték. „Érdemes összehasonlítani az amerikai kihívásokat azzal, amivel Magyarországnak kellett szembenéznie, amikor a kommunista tervgazdálkodásból a szabad piacra tért át. Magyarország ugyanis számos nehézséget győzött le sikeresen” – állítja Megyesy.

2008-ban, még mielőtt a görög gazdaság összeomlott volna, Magyarország is hasonló válságokon esett át, és a csőd szélére került. Az országnak jelentős IMF-kölcsönt kellett felvennie. A 2010-ben hatalomra jutott jobbközép kormány adósságot és nehéz gazdasági helyzetet örökölt. Abban az időben 4,2 millió munkavállalóból mindössze 1,8 millió fizette be adóját, ebből kellett a 10 milliós országot működtetni. A helyzet tarthatatlan volt. Az államadósság elérte a GDP 85 százalékát, a költségvetési deficit pedig messze meghaladta az EU által előirányzott 3 százalékot.

Ágazati adókat kellett bevezetni, amivel kezelni és visszafizetni lehetett az IMF-kölcsönt. A 2011-es új alkotmányban meghatározták a deficit felső határát. A kormány olyan programokat vezetett be, amelyek ösztönözték a munkavállalást. A szociális segélyek helyett a közmunkát ajánlott, a családi segélyt pedig a gyermekek iskolalátogatásához kötötték: a segélymentalitást felváltotta a munkaközpontú rendszer. Az SZJA egykulcsos – előbb 16, majd 15 százalékos – lett, a fogyasztásban viszont a progresszív adózást vezettek be: a legmagasabb áfakulcs 27 százalék lett. A vállalati adót 19 százalékról 9-re csökkentették, ami a legalacsonyabb Európában. Mindennek következtében az adófizetők száma megduplázódott, ma már 4 millióan vannak. A munkanélküliek száma rekord mértékben csökkent, ma már csak 4,5 százalék. Az adósság a GDP 74 százalékára csökkent, a magyar államkötvények pedig kikerültek a bóvli kategóriából.

„Ahogy megkezdődik az Egyesült Államokban a nagy adóvita, érdemes pillantást vetni néhány magyar rendeletre, gazdasági trendre – javasolja Megyesy. – Bár a két ország gazdasági és társadalmi rendszere nagyon különbözik, de ugyanazok az alapproblémák késztették Magyarországot is nagy adóreformra, mint most Amerikát. Sok időbe tellett és sok ellenkezést kellett legyőzni, de a magyar gazdaság már kezdi látni ennek az erőfeszítésnek a gyümölcsét .” 

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.