A tűzvészek után sárlavina okoz újabb tragédiát

Válasz.hu / 2018.01.11., csütörtök 20:00 /

Ezrek kényszerültek elmenekülni és legkevesebb tizenheten haltak meg a Los Angelestől északra fekvő Santa Barbara megyében pusztító, óriási esőket hozó és földcsuszamlásokat okozó viharok miatt.

Egy idős férfinek segítenek, hogy be tudjon menni a sár által elárasztott otthonába

Fotó: Europress/AFP/Robyn Beck

A pusztítást „megkönnyíti", hogy a múlt hónapban végigsöprő tűzvészek miatt a térségben eltűnt a talajt védő növényzet. A megye óceánparti sávjában kötelező evakuálást rendeltek el a hatóságok, ám az érintetteknek csupán alig 15 százaléka tett eleget a felszólításnak. A földcsuszamlások és sárlavinák fákat, autókat, házakat sodortak el vagy temettek maguk alá.

Lakóház romjai Montecitóban

Fotó: Europress/AFP/Robyn Beck

Amber Anderson, a Santa Barbara megyei tűzoltóság szóvivője elmondta, hogy kutyákkal és helikopterekkel keresik a sárlavina alá temetett embereket. 163 embert kórházban ápolnak, négyük állapota életveszélyes. A rendőrség közlése szerint Santa Barbarától keletre, Romero Canyonban mintegy 300 embert zárt körbe a földcsuszamlás. „Olyan a táj, mint egy első világháborús csatajelenet helyszíne" – fogalmazott az NBC televíziónak az egyik rendőr.

Sárlavina által betemetett autó Burbankben

Fotó: Europress/AFP/Robyn Beck

Montecito városát teljesen elöntötte a sár, Burbankben –ahol szintén kötelező evakuálást rendeltek el – sárfolyó hömpölyög az utcákon, házrészeket, romokat, szemetet, autókat sodorva magával. A vidéken több forgalmas autóutat és autópályát le kellett zárni.

Sár hömpölyög az úton Burbankben

Fotó: Europress/AFP/Robyn Beck

Autó a hordalékhalomban Montecitóban

Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

Túlélők után kutatnak helyi tűzoltók

Fotó: Europress/AFP/Robyn Beck

Földmunkagépekkel takarítják el a hordalékot egy olyan területen, ahol otthonokat pusztított el a földcsuszamlás

Fotó: Europress/AFP/Robyn Beck

Egy tizennégyéves lányt mentenek ki tűzoltók Montecitóban, miután a lány órákig otthona romjai között ragadt

Fotó: Europress/AFP/Santa Barbara megyei tűzoltóság/Mike Eliason

Fotó: Europress/AFP/Frederic J. Brown

Sártól takarítja meg az utakat a Los Angeles megyei tűzoltóság a heves esőzés sújtotta dél-kaliforniai Sun Valley településen

Fotó: MTI/EPA/Andrew Gombert

A Santa Barbara megyei tűzoltóság által közreadott kép emberekről az előző napon eltűnt hozzátartozójuk otthonában január 10-én

Fotó: MTI/EPA/Santa Barbara megyei tűzoltóság/Mike Eliason

Hatósági jármű gázol a sárban

Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

Sárba ragadt autó

Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

Az óceán partjára sodort autóroncsokat néz egy tűzoltó Montecitóban

Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

Útra zuhant szikla Montecitónál

Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.