valasz.hu/vilag/betegseg-lett-a-videojatekfuggoseg-johet-a-torvenyi-szigor-128942

http://valasz.hu/vilag/betegseg-lett-a-videojatekfuggoseg-johet-a-torvenyi-szigor-128942

A kalifátus alkonya: mindjárt vége az Iszlám Államnak

/ 2017.06.13., kedd 18:01 /
A kalifátus alkonya: mindjárt vége az Iszlám Államnak

A kurdok Rakkát ostromolják, a hívek menekülnek, a kalifa bujkál valahol a sivatagban. A szörnyállamnak már nincs sok hátra. A terror azonban velünk marad.

2015 szeptemberében, amikor az Iszlám Állam elért a hatalma tetőpontjára, és látszólag megállíthatatlanul tört előre a Közel-Keleten, államokat és társadalmakat romba döntve, nép- és vallási csoportokat kiirtva, már-már úgy tűnt, mintha valami modernizált, Hollywood által felturbózott formában visszatért volna a kora középkor, és egyenes adásban látnánk, ahogy a fekete zászlós sivatagi hordák lerohanják a városias, civilizált világot Irakban és Szíriában.

Nem látszott, hogy bármelyik helyi vagy globális hatalomnak lenne stratégiája, eszköze a megállításukra, el voltak látva bőségesen pénzzel és fegyverrel az olajmonarchiák által, özönlöttek hozzájuk az iszlám világ minden részéből – és Nyugat-Európából is – a lelkes önkéntesek.

Egy évvel korábban a szervezet vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi bejelentette, hogy vezetése alatt újjászületett Mohamed állama, az egységes muszlim Kalifátus, és a második legnagyobb iraki város, Moszul nagymecsetjében tartott prédikációt. Akkor azt mondtuk, az Iszlám Államot katonai eszközökkel megállíthatnák a nagyhatalmak, de félnek a közvetlen beavatkozástól, mert a dzsihadisták rettenetes, pszichopata kegyetlensége visszariasztja őket a katonáik életének kockáztatásától. És ugyanaz volt az oka annak is, hogy az iraki és a szír kormányerők pánikszerűen menekültek a fekete zászlós, Toyota dzsipes harcosoktól.

Azóta sok minden történt a Közel-Keleten, annyira sok minden, hogy a legtöbb újságolvasó már rég nem követi az átláthatatlanul bonyolulttá vált történet fordulatait. Érdemes azonban észrevenni: az Iszlám Állam története hamarosan véget ér. A kalifátus mostanra nagyon összezsugorodott, már csak egy széles, de gyéren lakott sivatagi zónát tart ellenőrzése alatt Szíria és Irak határvidékén: 

Így áll ma Szíria és Irak

Így áll ma Szíria és Irak

Ez a zóna napról napra egyre kisebb, ahogy három fő ellensége, az egymással szövetséges iraki és szír hadsereg (az előbbi amerikai, az utóbbi orosz támogatással), valamint a kurdok (amerikai támogatással) folyamatosan szabadítják fel az évek óta megszállt területeket. A visszafoglalt falvak, városok félig üresen, romosan kerülnek a reguláris hadseregek kezére, és mindenhol látszanak az Iszlám Állam jelenlétének nyomai: börtönök, kínzókamrák, iskolák, ahol 9-12 éves gyerekeket indoktrináltak a terror ideológiájára, sáriabíróságok, ahol önjelölt, szadista bírók osztogatták az amputálásokat, halálos ítéleteket apró kihágásokért, a perverz maximalizmussal érvényesített életmódi előírások megsértéséért.

Moszul, az Iszlám Állam iraki központja szinte már teljesen megszabadult, egyedül az óvárosban, egy budapesti kerület méretű városrészben tartanak ki az utolsó ellenállók, akik számára ez nyilvánvalóan öngyilkos misszió, hiszen elmenekülni már nem lehet a körülzárt zónából.

A kalifátus de facto fővárosát, Rakkát szinte teljesen körülkerítették, és ostrom alá vették a kurdok, de erre tart a szír hadsereg is a sivatagon keresztül, útközben felszabadítva a legértékesebb olaj- és gázmezőket.

Minden jel szerint a kalifátus már nem képes hatékony ellenállásra, még kevésbé ellentámadásra, a vég csak idő kérdése – habár az agónia jó néhány hétig, hónapig elhúzódhat. Abu Bakr al-Bagdadi hollétéről semmit nem lehet tudni. A világ legkeresettebb terroristája, akinek a fejére 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki, a Reuters információi szerint valahol az iraki-szíriai sivatagban bujkál, és egyáltalán nem áll szándékában hősi halált halni Rakkában. Bizalmasainak köre, akik tudnak a tartózkodási helyéről, nagyon szűk, és sehol nem tölt el többet 72 óránál. A sivatagi búvóhelyek között hétköznapi kocsival vagy a helyi gazdák által használt platós kisteherautóval közlekedik, csak egy sofőr és két testőr van mellette. Időnként felröppen a hír, hogy meghalt egy bombázásban, de az is lehet, hogy soha nem kerül elő.

Fotó: MTI/EPA/Juszef Rabi Juszef

Ami most zajlik, az már az osztozkodási szakasz. Mindenki igyekszik a lehető legnagyobb területet kihasítani magának az összeroskadó kalifátusból, mert már látszik: a mostani fegyverszüneti vonalak nem hivatalos határokká merevednek, Szíria és Irak egyaránt fel lesz osztva a nagyhatalmak és csatlósaik között. Szíriában a polgárháború szinte szünetel, a felkelők a sebeiket nyalogatják, a kormány az Iszlám Állam felszámolására koncentrál – de utána majd újra egymásnak esnek.

Az Iszlám Állam összeomlása nyilvánvalóan bonyolult folyamat, amiről könyveket fognak még írni, de néhány alapvető megállapítást tehetünk. Mi okozta a bukást?

  • Nem lehet mindenkivel tartósan rosszban lenni. Az Iszlám Állam a térség összes szereplőjével összerúgta a port, még azokkal is, amelyek kezdetben aktív vagy passzív módon támogatták. Törökország és Szaúd-Arábia a területükön elkövetett merényletek hatására döbbentek rá, hogy a sárkányfióka további táplálása veszélyes hazárdjáték – mindkét szunnita nagyhatalom más iszlamista szervezetekkel szövetkezett, a pénzcsapok elzáródtak, a fegyver- és olajkereskedelem megszűnt. Külső támogatás nélkül azonban az Iszlám Állam még a legalacsonyabb szintű közszolgáltatásokat sem tudta fenntartani, nem tudott fizetéseket adni a katonáinak és nem tudta pótolni a veszteségeit eszközben és emberállományban.
  • Apokaliptikus összecsapásra készültek a „sátáni” Amerikával, ezért elszántan provokálták a világ legerősebb hatalmát amerikai állampolgárok kivégzésével – az USA pedig felvette a kesztyűt, de nem követte el azt a hibát, hogy közvetlen katonai beavatkozást hajtson végre, inkább megtámogatta a kurdokat és az iraki kormányerőket, hogy harcolják végig az amerikai fiúk helyett a háborút, amit az USA légiereje intenzív bombázásokkal segített. Az Iszlám Állam erejét lassan felmorzsoló stratégia végső soron nagyon hatékonynak bizonyult, bár kezdetben annyira kevés eredményt hozott, hogy sokan minősítették totális tévútnak. Utólag azonban érdemes elismerni, hogy a sokat bírált Obama ebben a kérdésben bölcsen járt el, és az idő igazolta a döntéseit.
  • Mindez azonban nem sikerülhetett volna az oroszok nélkül – Amerika és Oroszország három éve hidegháborút vívnak egymással, de az Iszlám Államot tulajdonképpen együtt számolják fel. Egyedül az oroszok tudták a düledező szír rezsimet az összeomlástól megmenteni, és megakadályozni, hogy az Iszlám Állam bemasírozzon Damaszkuszba. A 2015-ben megindított szíriai beavatkozás kezdetben ugyancsak nem akart eredményeket produkálni, és sokan rosszmájúan új Afganisztánt jósoltak. Az idő ezekre a hangokra is rácáfolt, a szír állam végső soron életképesnek és megmenthetőnek bizonyult – habár nem kérdés, hogy az ország tartósan darabokra szakad, és jelentős részei saját útjukat kezdik járni.
  • Az irtózatos kegyetlenség egy idő után már nem hozta meg a várt hatást. Tényleg mindenhez hozzá lehet szokni – az első kivégzésvideók még megdöbbentették a világot, az ellenfeleket pedig a tömegmészárlások, a foglyul ejtett katonák rutinszerű kivégzése és a népirtások demoralizálták. Az Iszlám Állam később sem változott – de a nyugati közvélemény figyelmét egy idő után a horrorpornó legvadabb változataival sem lehetett már felkelteni, miközben az ellenfelek, akiknek közvetlen közelről kellett felvenni a harcot a pszichopatákkal, kitanulták és jelentős részben sajnos átvették ugyanezeket a módszereket. Különösen a síiták által dominált iraki hadsereg vált kegyetlenségben az Iszlám Állam méltó párjává, amivel az amerikai patrónusok sem tudnak mit kezdeni, inkább zavartan félrenéznek, és nem vesznek a jelenségről tudomást. Ez a háború utáni Irak számára persze nem sok jót ígér, az erőszak ciklusát egy végsőkig brutalizált társadalomban nem nagyon lehet megtörni.

 

Hogy mi lesz a Közel-Kelettel az Iszlám Állam után, arra egyelőre nehéz választ adni, mindenesetre a terrorkalifátus bukása önmagában nem teremt tartós békét és stabilitást.

Az elemzők rutinszerűen figyelmeztetnek arra, hogy 2011-re az amerikaiaknak több év háborúskodás után sikerült leverniük az iraki szunnita felkelést – de a győzelmet alig három nyugalmasabb év követte, aztán kitört az újabb háború egy még szörnyűbb ellenféllel. Ami a nyugati országok számára ennél is fontosabb, hogy az iszlamizmus és a terror ideológiája nem szenvedett döntő vereséget, még akkor sem, ha a fizikailag létező kalifátus elbukik. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Egy kanál vízben: kitört a háború a kormány médiaholdudvarában

Megnyugvás helyett háborút hozott a Fidesz győzelme a médiaholdudvarban. Immár nem csak az ideológiai elhajlással vádolt – kormány által kinevezett – kulturális vezetőket sorozzák, de a „bajtársak” is hajba kapnak. A legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszból kiderül, hogy a 888.hu–Magyar Idők–pestisracok.hu tengelyen kialakult vita nemzedéki, ideológiai és pénzügyi természetű.

Elkészült a Süsü, a sárkány folytatásával Csukás István

Ha nem töltődik fel az ember, elkopik – mondja Csukás István a legfrissebb, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban. Az író augusztusban fellép a szóládi Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon; a rendezvény célja, hogy visszacsempéssze a kultúrát és a hagyományokat a köztudatba.

Apró szobrok Budapest utcáin: bemutatjuk az alkotót

A budapestiek legújabb kedves közösségi játéka a gerillaszobor-vadászat: nyitott szemmel kell járni a várost ahhoz, hogy az ember megtalálja a várra forduló irányzékú apró tankot, az öngyilkos mókust vagy éppen a Főkukacot. Kolodko Mihály – Mihajlo Kolodko – kárpátaljai szobrászművész alkotásai amilyen kicsik, olyan beszédesek. Részletek a digitális Heti Válaszban!

Egy Fidesz-szavazó bírálhatja-e a kormányt? Itt a válasz!

A címbe foglalt kérdésről szólt a keresztény, konzervatív értelmiségieket tömörítő szervezetek Újra néven nevezzük című, áprilisban kiadott vitairata. Balog Zoltán volt miniszter és Bogárdi Szabó István református püspök minapi disputája szerint igen, de. Részletek a csütörtöki, immár csak a Digitalstandon elérhető Heti Válaszban.

Tabudöntő vélemény: „Csak showműsor az észak-koreai leszerelés”

Észak-Koreában nem bízik, Kínában még kevésbé, ennek megfelelően a Donald Trump–Kim Dzsongun megállapodástól sem vár mélyreható változásokat. Szahasi Rjo Japán professzor Ázsia jövőjéről és Japánról mint lehetséges bevándorlóországról is beszélt a csütörtökön digitálisan megjelenő Heti Válasznak.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.