A bevándorlás miatt nőtt Szlovákia lakossága

/ 2018.05.28., hétfő 14:29 / Hírforrás: MTI

Enyhe mértékben nőtt tavaly a lakosságszám, ugyanakkor a természetes népszaporulat tovább csökkent 2017-ben Szlovákiában, ahol a termékenységi arányszám az ország létrejötte óta folyamatosan a reprodukciós szint alatt van – derült ki a szlovák Statisztikai Hivatal (SÚSR) által hétfőn ismertetett adatokból.

Szlovákia lakosainak száma a 2017-es év végén 5 millió 443 ezer volt, ami 7777 személlyel volt több, mint egy évvel korábban. A lakosságszám enyhe mértékű növekedéséhez a természetes népszaporulat mellett hozzájárult a bevándorlás; az előbbi több mint négyezer, ez utóbbi pedig több mint 3700 főt tett ki. (Hogy a „bevándorlás” pontosan mit takar – honnan érkeztek a bevándorlók –, az összefoglaló nem tér ki.)

Az országban tavaly enyhe mértékben nőtt a gyermekszületések száma, megközelítette az 58 ezret, ami néhány százzal több volt, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor mivel az elhalálozások száma ennél gyorsabb ütemben – évi másfél ezerrel – emelkedett, és csaknem 54 ezer volt, a természetes népszaporulat az előző évihez képest ismét csökkent. Szlovákiában az ország 1993-as létrejötte óta a termékenységi arányszám folyamatosan a reprodukciós szint alatt van, az elmúlt negyed évszázadban 1,2 és 1,9 között mozgott az egy szülőképes nőre jutó gyermekszületések száma.

Tavaly tovább folytatódott Szlovákiában a lakosság elöregedésének folyamata, először fordult elő, hogy a lakosság körében többségbe jutottak a negyven évnél idősebbek, a 14 évnél fiatalabbak és a 65 évnél öregebbek aránya pedig szinte azonos, 15 és fél százalék körüli volt.

A házasságkötések száma 2017-ben rekordot döntött, meghaladta a 31 ezret, de nőtt a válások száma is. Az előbbieké tavaly mintegy négy és fél százalékkal, ez utóbbiaké megközelítőleg három és fél százalékkal emelkedett. A vizsgált időszakban száz házasságkötésre 31 válás esett, a legmagasabb válási arány a nyugati régiókban, Pozsony és Nagyszombat megyében volt megfigyelhető.

A statisztikai hivatal a házasságkötésekkel és a válásokkal kapcsolatban néhány különleges számadatot is nyilvánosságra hozott. Ezekből kiderült, hogy tavaly a legidősebb házasságba lépő ara 86, a legidősebb vőlegény pedig 91 éves volt. A válással végződött házasságok közül a leghosszabb ideig tartót 56 év, a legrövidebb ideig érvényben lévőt pedig 5 hónap után bontották fel.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.