Gazdaság

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

/ 2018.04.22., vasárnap 15:00 /
Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

A választás előtt Orbán Viktor arról beszélt, hogy egyetért azokkal, akik sürgetik az ország versenyképességének javítását, és szimpatikusak számára a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elemzőgárdáját alkotó közgazdászok elképzelései. Hozzátette: bátor döntéseket kell hozni e területen, és 2019 januárjában el kell indítani egy erőteljes versenyképességi politikát.

Az MNB 2016 elején adta ki Versenyképesség és növekedés című tanulmánykötetét, amely a folyamatok elemzése mellett 50 intézkedést javasolt az előrelépés érdekében. Az MNB egyebek mellett az alap- és a középfokú oktatás minőségének javítását, valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők arányának további növelését szorgalmazza. Ez utóbbi szakítást jelentene az utóbbi nyolc év oktatáspolitikájával.

 

 

 

 

Részletes háttér az április 19-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.