Gazdaság

Trump a magyar gazdaságnak is odapörköl

/ 2018.03.14., szerda 08:00 /
Trump a magyar gazdaságnak is odapörköl

Világméretű kereskedelmi konfliktushoz vezethetnek az amerikai elnök új vámjai, de a hazai acél- és autóipart egy enyhébb kimenetel is visszavetheti. Részletes háttér a március 15-i ünnep miatt már ma megjelent Heti Válaszban.

Donald Trump március elsején jelentette be, hogy 25 százalékos behozatali vámot vet ki országa acélimportjára, az alumíniuméra pedig 10 százalékosat. A lépés könnyen világméretű kereskedelmi háborúba torkollhat, amikor az országok újabb és újabb vámokat vetnek ki egymás termékeire.

Ha ez bekövetkezik, nagyon nem mindegy, hol áll meg a csapások és ellencsapások sora, ettől függenek a magyar gazdaságnak okozott károk. A hazai acél- és alumíniumipari cégeknek nincs, vagy nem túl jelentős a tengerentúli értékesítése. A közvetett hatás már jelentősebb lehet: az észak-amerikai piacvesztés miatt ismét túlkínálati válságba kerülhet az európai acélipar, csökkenhetnek az árak, ami nem jönne jól az elhúzódó kríziséből csak nagyon nehezen kikecmergő Dunaferrnek.

 

 

 

 

Részletes háttér a március 14-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon  is kapható.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.