Gazdaság

Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

/ 2018.02.21., szerda 17:15 /
Tényleg blöff volt a rezsicsökkentés?

A földgáz külföldi áresése valóban lehetővé tett volna egy méretes lakossági gázárcsökkentést 2015–16 táján, a kormány azonban inkább tartalékba rakta az erre fordítható összeget. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető három éven keresztül pereskedett a Magyar Földgázkereskedő Zrt.-vel, mire megkapta a kért adatokat a társaság 2013–14-es szerződéseiről. Ezekből és a politikus stábja által elvégzett számításokból látszik, hogy korántsem volt akkora bravúr a 2013–14-es rezsicsökkentés a kormányzat részéről, mint azt a politikai marketing hirdette.

Ez utóbbi arról szólt, hogy a kormányzat elvonta a szolgáltatók „luxusprofitját”, és odaadta az embereknek. A szocialisták szerint viszont ezt a piaci folyamatok tették lehetővé, nem a kormány jóindulata, és lehetett volna több is. Konkrétan 2013 és 2017 között egy háztartás esetében összesen 70 ezer forint az általuk számított különbözet.

 

 

 

Most akkor kinek van igaza? Részletes háttér a február 22-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.