Gazdaság

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

/ 2018.05.23., szerda 18:03 /
Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

„Minden egyes homokszem egy fejezet a Föld történetéből” – mondta egyszer Rachel Carson amerikai tengerbiológus, környezetvédő. Ezek a szemcsék több százezer, olykor több millió év alatt őrlődtek apróvá. A homok ebben – is – a kőolajra hasonlít. Mindkettő létrejöttéhez geológiai léptékben is sok idő szükséges, egyiket sem tudjuk mesterségesen megújítani, mindkettő kitermelése környezeti ártalmakkal jár, és készletei fogyóban vannak.

A homokhiány az elmúlt hetekben a magyar közbeszédben is téma lett. De vajon van-e már gyakorlati hatása a hazai építkezésekre? Az építőipar a szűkös munkaerő-piaci helyzet mellett egyre gyakrabban a nyersanyaghiánnyal indokolja drágulását és a késéseket. Az elmúlt időszakban több építőanyag, például a beton ára 15-20 százalékkal emelkedett, és kavicsra és a homokra több hónapos várólisták alakultak ki.

Kell-e félni az építkezőknek? Miért veszett össze Szingapúr szinte összes szomszédjával a homokmaffiák miatt? Melyik az az egy ország, ahol a homok közel több mint fele kiköt?

 

 

 

 

Részletes háttér a május 24-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Elhunyt Kányádi Sándor

Életének 90. évében elhunyt Kányádi Sándor. A Kossuth-díjas költő, író, műfordítót szerda hajnalban érte a halál Budapesten - tájékoztatta a család szerdán az MTI-t.

A nő, akit Trump elnök megnyugtat

Közös megoldásra van szükség migrációügyben, Oroszországgal pedig világosan kell beszélni – véli Észtország elnöke. Kersti Kaljulaid a Heti Válasznak azt mondta: nevén kell nevezni, mi folyik Ukrajnában, különben hozzászokunk, és ezt a hibát egyszer már elkövettük.

Íme az internet egyik legsötétebb bugyra

Az internet egyik legsötétebb bugyra a „kényszerű cölibátusban” élő fiatal férfiak radikalizálódott kemény magja. Az alt-right nyelvezetét használó „incel”-fórumok immár tömeggyilkosokat termelnek ki, és a férfiak rendszerszintű kudarca miatt egyre nagyobb az utánpótlásuk.

A konzervativizmus értékrend, nem párthűség

A konzervatív értelmiség most azt kapja jutalmul, amit a baloldali büntetésül kapott – mondja Nyáry Krisztián. A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatói posztját is betöltő sikerszerző úgy látja: épp kihúzzák a szellemi talajt a konzervatívok lába alól.

Így zajlik a nyugdíjrendszer rejtett reformja

Sosem látott mértékben maradnak el a nyugdíjak a keresetek növekedése mögött, és szegényednek el az idősek az aktívakhoz viszonyítva. A rejtett nyugdíjreform furcsasága, hogy mindez az érintettek legnagyobb megelégedésére történik.

Ugyanúgy?

„Ahogy ma az állam már a Nemzeti Kommunikációs Hivatalon keresztül költséghatékony módon kezeli az állami hirdetéseket, ugyanúgy központosítani lehetne a kulturális mecenatúrára fordított pénzeszközöket”, nyilatkozta Szakács Árpád a Figyelőnek. A Médiaworks főszerkesztője a Magyar Időkben indított sorozatával a kulturális mecenatúrát, annak visszásságait vette célba, kritizálva, mi több, támadva a baloldali gondolatok előtt teret nyitó állami intézményvezetőket.