Gazdaság

Telenor, a fideszes lakmuszpapír

/ 2018.04.06., péntek 08:00 /
Telenor, a fideszes lakmuszpapír

Oroszországban is megtalálta számítását, így aligha riad meg a magyarországi kihívásoktól a Telenor közép-európai csoportját megvásárló Petr Kellner. Háttér a friss Heti Válaszban.

Képzeljük el, hogy a Szomszédok egyik epizódszereplője a színészkedéssel felhagyva az üzleti élet felé fordul. A rendszerváltást követően ügyesen forgatja a kárpótlási jegyeket, az ezzel megalapozott, Oroszországra is kiterjedő vállalatbirodalma pedig a világ száz leggazdagabb embere közé repíti.

Valószínűtlenül hangzik? Persze, hiszen idehaza nem történt ilyesmi, ám ha eltekintünk néhány, országhoz kötődő különbségtől, akkor összefoglaltuk a legvagyonosabb közép-európai vállalkozó, a 15,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező cseh Petr Kellner pályáját, aki hamarosan a második számú magyar mobilszolgáltatót, a Telenort is beillesztheti birodalmába. A tranzakció bejelentése nem csillapította a találgatásokat, hogy megszerezheti-e Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos birodalma a Telenor Magyarországot. Ez a régiós portfólió legértékesebb darabja, vételárát 1,16 milliárd euróra becsülte a Forbes. Ez még mindig meghaladni látszik Mészárosék lehetőségeit.

Kellnert erős politikai ellenszél talán ráveheti arra, hogy megváljon a Telenor Magyarországtól, áron alul azonban biztosan nem akarná eladni. Mindenesetre, ha a Fidesz hatalmon marad, a Telenor sorsa lakmuszpapírként mutathatja, meddig nyújtózkodhat Mészáros csoportja és a kormányzat milyen mértékig hajlandó ezt segíteni.

 

 

 

 

Részletes háttér az április 5-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon  is kapható.

Rosta

Dévényi István

Találkozunk 2016-ban!

Új kormány – oktatáspolitikai fordulat jön?

Ha valóban a jegybanki ajánlások alapján kezd bele a kormány a versenyképesség javításába, akkor az oktatásban át kell állítani a váltókat. Részletes háttér a Heti Válaszban.

Miért fideszes a falu? – A választási adatok mögé néztünk

A kormánypárt elsősorban falun mozgósított, a községekben élők szavazataival nyerte meg a választásokat – hallhattuk az elmúlt napokban. De tényleg igaz ez? Miként húzhatták be a romák tömegeinek voksait is? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Mihez kezd a Fidesz a Budapest nevű ellenzéki szigettel?

A választás nyilvánvalóvá tette: a Fidesz messze nem olyan népszerű a fővárosban, mint az ország többi részén. Újra napirendre kerülhet az önkormányzati rendszer átalakításának kérdése, de a kormány számára tökéletes megoldás nem látszik. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.