valasz.hu/uzlet/akiket-az-allam-jol-kimentett-128574

http://valasz.hu/uzlet/akiket-az-allam-jol-kimentett-128574

Gazdaság

Róna Péter: „Orbán Viktor nem érti a szingapúri modell lényegét”

/ 2018.01.18., csütörtök 18:45 /
Róna Péter: „Orbán Viktor nem érti a szingapúri modell lényegét”

A jogász-közgazdász elmondja, miért nem lesz Mészáros Lőrinc nemzetközileg jegyzett vállalkozó. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Az Oxfordban végzett Róna Péter kifejti: a felvilágosodás óta a modern államelmélet arról szól, hogy a hatalmi ágazatokat szét kell választani, hogy ne alakulhasson ki diktatúra. Az Állami Számvevőszék a törvényhozó hatalom, az Országgyűlés ellenőrző szerve, nincs joga végrehajtásra képes határozatokat hozni.

A kormány által helyzetbe hozott magyar vállalkozókról – mint amilyen például Mészáros Lőrinc – Róna Péter azt mondja: „Orbán Viktor fejében ott lebeg a kistigrisek paradigmája, azon belül kiemelten Szingapúr. De nem érti a modell lényegét. Az igaz, hogy Szingapúr illiberális demokrácia, de nincs korrupció, és a felemelkedés a teljesítmény következménye (…). Abból nem lesz semmi, hogy ellátnak egy halom tőkével száz-kétszáz embert, mert a tőke a tudás nélkül egyenesen méreg”.

 

 

 

 

A teljes nagyinterjú a január 18-i Heti Válaszban olvasható. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

80 éves a XIII. kerület

A XIII. kerület június 1-jén ünnepli önálló közigazgatási egységgé válásának 80. évfordulóját. A díjmentesen látogatható ünnepi eseménysorozat a gyermeknapi hétvégén, május 25-27-én elkezdődik, a programok helyszíne a Béke tér lesz.

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?