Gazdaság

„Piacvezetők” lettünk a karácsonyi vásárok terén

/ 2017.12.15., péntek 16:00 /
„Piacvezetők” lettünk a karácsonyi vásárok terén

Egy hét múlva szenteste; akik nem az üzletekben vagy az interneten szeretnék megvásárolni a karácsonyi ajándékokat, egyedi meglepetésre vágynak, vagy megpihenni néhány órára az ünnepi készülődés közepén, látogassanak ki a pesti Vörösmarty térre. A szervezők megújult programokkal, hagyományos magyar ízekkel, látványkonyhával, kóstolókkal, ingyenes programokkal és kézműves foglalkozásokkal várják az érdeklődőket.

Budapest az egyik legvonzóbb úti cél a külföldiek számára, hiszen tavaly és idén itteni lett a világ legjobb szállodája a Tripadvisor turisztikai portál szavazatai alapján. De különlegességek a romkocsmák és a város felett kialakított, csodálatos panorámával rendelkező tetőteraszos bárok, és nem utolsósorban a karácsonyi vásárok.

November 10-én, immár 19. alkalommal nyitotta meg kapuját az egyik legnépszerűbb és legrégebben működő karácsonyi vásár a Vörösmarty téren. Az esemény a maga 800 ezer látogatójával több éve a világ tíz legszebb karácsonyi vására között szerepel. De nemcsak a külföldieket vonzza, hanem a hazai látogatókat is, s hétköznap esténként és hétvégén népszerű találkozóhely a budapestiek körében.

Ebben az évben először a Fővám tér lett a „vásár kapuja”, itt is karácsonyfa és árusok fogadják a legnépszerűbb budapesti sétálóutcába igyekvőket, akik gyalogútjuk végén megérkeznek a központi helyszínre, a Vörösmarty térre. A látogatókat itt előfutárként karácsonyi illatok – forralt boré, a mézeskalácsé, a kürtőskalácsé és a magyaros ételeké – fogadják.

A legnépszerűbb italok és a vásár központi elemei, a minőségi nedűkből készült forralt borok és puncsok. Rajtuk kívülmegkóstolhatjuk a krampampulit (cukorral kevert, fűszerezett alkoholos ital, melyet fogyasztás előtt rövid időre meggyújtanak), a málnapálinkával készült puncsot málna darabokkal, vagy az erdélyi áfonyás forralt bort.

Fotó: Pixelstarter

Fotó: PixelstarterAki az itt kapható hagyományos magyar ételeken – káposzta, halászlé, dödölle, lecsós fogások, gulyás – szeretnének hódolni a kulináris élvezeteknek, megkóstolhatják a legnépszerűbb steetfood-nak számító hamburgerkülönlegességet, a lassan sült malac- vagy lazacburgert, illetve a hun-dog-ot. Az édesszájúak pedig kipróbálhatják az „újragondolt” töltött kürtőskalácsot különféle édesítésű, például almás-fahéjas vagy nutellás tejszínhabokkal.

Hütte

A Gerbaud-ház előtt felépített hütte reprezentálja a vásáron működő vendéglátást. Különlegessége, hogy látványkonyháját úgy alakították ki, mint a világ legrangosabb szakácsverseny konyháit a lyoni Bocuse d’Oron. A hütte rezidens séfje Batta Ramon, számos külföldi siker mellett dolgozott a Prezineknek mint kreatív séf, és vezette a Káli-Kapocs romkocsma konyháját. Az ünnepek alatt a helyszínen több ingyenes programmal várják a látogatókat, naponta más-más, a Kárpát-medence gasztronómiáját népszerűsítő eseményekkel.

A szervezők a vásár vendéglátósaival együttműködve év végéig bor-, pálinka-, kávé-, pezsgő-, csokoládé-, sajt- és kolbászkóstolókkal várják az érdeklődőket. Ezen a héten a Hanuka ünnepkör ételeit mutatják be, a december 18-ai héten pedig a karácsonyi étkeké lesz a főszerep. A december 25-én kezdődő hét a szilveszter jegyében telik majd, az újévi pedig malac hete lesz.

Egyedi kézműves kínálat

A minőség záloga a vásár szervezői szerint az hogy független szakmai zsűri választja ki azokat a művészeket, akik árulhatnak a vásáron. A termékeket a készítők árulják, így a vevő a művész személyiségéből is kap egy darabot.

A tér egyik legszebb és központi dísze a vásáron résztvevő művészek által, több mint két mázsa fűzfavesszőből készített, három méter átmérőjű, fél méter vastagságú adventi koszorú. November vége óta minden vasárnap 16 órakor egyházi személyek részvételével közösen gyújtják meg a gyertyákat.


Fényfestés

A Gerbaud-ház falán minden nap 17 órától fényjátékot csodálhatnak meg az arra járók, s a korábbi évekhez hasonlóan adventi naptár látható a ház falán, amelyen mindennap kinyílik egy ablak. Nem véletlen, hogy egy amerikai internetes portál a Vörösmarty téri vásárt csak úgy emlegeti, hogy „az adventi naptár varázslata”.

Család- és gyerekbarát hely

A legkisebbeket színes, ingyenes programokkal fűtött kézműves játszóházba és bábelőadásokkal várják. Itt szakképzett pedagógusok vezetésével mézeskalácsot, adventi koszorút és karácsonyi díszeket készíthetnek családjuknak vagy hátrányos helyzetben élőknek.

Színpadi programok

A vásár színpadán népzenével, világzenével és dzsesszel várják a látogatókat hétköznap 17 óra után, hétvégén pedig 10 órától.

Jótékonyság

Az adventi időszakhoz hozzátartozik az adományozás, hogy gondoljunk a nehezebb körülmények között élőkre. A vásárban ezt segíti a karitatív célokra létrehozott stand, ahol 21 közhasznú szervezetnek biztosítanak lehetőséget adományok befogadására. Idén először több állatvédelmi szervezet is helyet kapott. Ezen kívül a Magyar Kézműves Szövetség több mint ötven ajándékot kínált fel karitatív célokra. Ezeket a tárgyakat a hütte falán lévő 24 ablakos adventi naptárban láthatjuk, a vásár közösségi oldalán (https://hu-hu.facebook.com/budapestchristmasfair/) pedig lehet rájuk licitálni 8 és 20 óra között. Az így befolyt összeget az aznapra kiválasztott civil vagy karitatív szervezet kapja.

Korai karácsony?
A Vörösmarty téri vásár november közepén, több mint három héttel az advent kezdete előtt nyílt meg; ehhez kapcsolódik, hogy idén sokan szóvá tették: a kereskedelemben egyre korábban kezdődik a karácsonyi készülődés, s ezzel elvész az ünnep igazi jelentése. Monostori Diána, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ Nonprofit Kft marketing divízióvezetője szerint a korai kezdésnek elsősorban turisztikai okai vannak, mert szeretnék fellendíteni az idegenforgalmat novemberben is, hiszen ebben a hónapban korábban sokkal kevesebben látogattak hazánkba. Az utóbbi években a fapados járatoknak köszönhetően akár egy napra is érkeztek vendégek a karácsonyi vásárra. Az itt élők tapasztalják, hogy a vásár az adventi hétvégeken sok érdeklődőt vonz, így a csendesebb időszakot kedvelők már advent előtt meg tudnak ismerkedni a vásár hangulatával.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Rangos díjat nyert a Heti Válasz újságírója

Élő Anita nyerte a Média a családért díjat. Lapunk munkatársa a Melyik nem kellett volna? című, Heti Válaszban megjelent cikkével érdemelte ki az elismerést, amelyet Lévai Anikótól vett át csütörtökön a Várkert Bazárban.

Összeomlott a kormánykommunikáció

A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal támogatást és segítséget nyújt az oltalmazott státuszt megszerző személyeknek annak érdekében, hogy minél hamarabb beilleszkedhessenek a magyar társadalomba.

Magyar történész kutatása a Batman és a Peter Pan rendezőinek új filmjei mögött

Négy hónapon belül két sikerfilm is landolt a mozikban, ami a II. világháború történetének elfelejtett mozzanatát, a Dinamó hadműveletet járja körül. Vajon aktuálisabb Dunkirk és Churchill híres „Harcolni fogunk!” beszéde most, mint bármikor az elmúlt hetven évben? Hogyan alakította a Hollywoodban befutott rendezők gondolkodását John Lukacs magyar történész? Részletes háttér a Heti Válasz január 18-i lapszámában!

Bereményi Géza: „Cseh Tamás azt hitte, besúgó vagyok”

Tegnap A jobbik részemet dúdolgattam – mondja Bereményi Géza, aki igazából magának írta a dalszövegeket. Január 21-én ő is ott lesz a Cseh Tamás 75. születésnapjára emlékező koncerten a MOMSportban. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Izraeli történészre figyel Orbán Viktor – tényleg átalakul az emberi faj?

Világszenzációk lettek, és állítólag Orán Viktor érdeklődését is felkeltették Yuval Noah Harari izraeli történész könyvei az emberiség múltjáról és jövőjéről. Legutóbbi műve szerint az emberi faj „szuperképességű”, illetve azzal nem rendelkező csoportokra válik szét. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Bővül a Heti Válasz!

Január 18-tól négy oldallal hosszabb lesz hetilapunk digitális kiadása. Az első Újhullám-rovatból kiderül, miért aggályosak a Disney világuralmi tervei, hogy miben előztük meg a haladó Nyugatot, és hogy melyik a kedvenc autós YouTube-csatornánk.

Mibe bukott bele az akasztós román miniszterelnök?

A székely zászló miatt akasztással fenyegetőző román kormányfő gyorsan megbukott, de a botrányos eset rávilágít: fokozódik a magyarellenes hangulatkeltés Romániában. És a „centenáriumi év” éppen csak elkezdődött. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.