Gazdaság

Nyílászárópiaci innováció 80 éve

PR / 2018.05.16., szerda 18:40 /
Nyílászárópiaci innováció 80 éve

Összesen félmilliárd bukó/nyíló vasalat-garnitúrát értékesített 80 évvel ezelőtti megalakulása óta a németországi székhelyű Roto csoport, ezzel 55 országban ők érték el a legmagasabb eladási számot. A német Wirtschafts Woche magazin idén tavasszal a „2018. évi világpiaci vezető” címmel jutalmazta a céget.

A világszerte 18 üzemmel rendelkező, Magyarországon mintegy 650 alkalmazottnak munkát adó gyártó számára, idén kiemelt feladatot jelent új termékvonala, az NX Európai bevezetése. Ennek előkészületei áprilisban fordulnak élesbe Magyarországon.

  • Roto innovációk: az első bukó/nyíló vasalat és az első tetőtéri ablak
  • 40 % esély, hogy Roto vasalattal készült otthonunk bármely nyílászárója
  • A magyarországi dolgozók 50 %-a 10 évnél régebben dolgozik a cégnél

 

A St. Gallen Egyetem független elemzésére építő német gazdasági magazin a Rotónak adományozott címmel a vasalatgyártó cég azon 80 éves innovációját ismerte el, amely 1935-ban, az első ipari gyártású bukó/nyíló vasalat bevezetésével kezdődött. A cég egy másik újítása 1968-hoz köthető, amikor a világon elsőként a Roto üzemében készült felnyíló tetőtéri ablak.

Az innovációk sorában a 2018-as év is jelentős mérföldkövet jelent: idén kezdődik ugyanis az új szériás NX vasalatok bevezetése, amely megoldás még inkább kiszolgálja az ablakoktól elvárt XXI. századi energetikai és biztonsági követelményeket.

„Hónapok óta folynak az előkészületek, hogy a leghatékonyabban támogathassuk a gyártó cégek átállását az új modell alkalmazására.” - mondta el Mayer Kornél, a Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft. Termék és Marketing vezetője. A szakember szerint a nyílászárók minőségének megítélése során a köznyelv leginkább az profilok szerkezetét és az üvegezést tekinti mérvadónak, ugyanakkor gyakran megfeledkezik a vasalatok szerepéről. A cég számára kiemelten fontos, hogy azok a nyílászáró gyártók, akik Roto vasalatokat használnak fel, minőségi végtermékeket állíthassak elő. Kiemelt kérdés ez most az új termékvonal bevezetésekor. – „Terveink szerint gyártó partnereink mintegy 30 %-ához jutunk majd el idén, hogy a folyamatokat helyi szinten támogassuk. Ez nem újdonság gyártói gyakorlatunkban, hiszen a Rotónál évek óta működő LEAN rendszert alkalmazva gyakorta dolgozunk együtt gyártó partnereinkkel, azok hatékonyság növelést célzó projektjein.”

A cég innovatív vasalati megoldásai 50%-ban kereskedő partnereken, 50%-ban pedig közvetlenül a gyártóknak történő értékesítésen keresztül jutnak el a fogyasztókhoz. Ma Magyarországon 40% esély van rá, hogy otthoni nyílászárónk egyikét kinyitva Roto cégjelzést láthatunk a vasalaton. Szám szerint ez évi 500 000 vasalatot jelent.

Természetesen az innovációk sorából nem hiányozhatnak a mára szinte minden gyártótól elvárt „okos otthon” jellegű megoldások sem, amelyet a cég az idei Fensterbau Frontale kiállításon mutatott Nürnberg-ben. Az ilyen típusú műszaki megoldások között szerepelnek az üvegezést valamint a vasalatot érintő, és természetesen a vezeték nélküli működtetést szolgáló eszközök is.

A tudásmegosztás nem csupán termékeinek értékesítése kapcsán fontos a cég számára: ezt bizonyítja az itthon működő 27 faipari oktatási intézménnyel fennálló, hosszú évekre visszatekintő kapcsolata is. A cég mérnökei tanórák keretében adják át a korszerű nyílászárók gyártási technológiájának részleteit a tanulóknak.

A Lövőn álló gyár szép hosszú történelmet tudhat magáénak: 1901-ben Soproni Vasárugyár néven jött létre, míg az államosítás után az Elzett Művekként üzemelt. 1986 óta készülnek ebben a gyárban a minőségi Roto vasalatok, ahol a munkavállalók 50%-a legalább egy évtizede dolgozik.

További információ: www.roto.hu

Háttéradatok

A Roto csoport 2016. évi árbevétele közel 4900 fős alkalmazotti állomány mellett mintegy 630 millió Euró volt.

A Roto Elzett Vasalatkereskedelmi Kft. nettó árbevétele magyarországi értékesítéséből:

2016: 10.295.507 € - 3.204.946.106 Ft
2017: 11.538.595 € - 3.568.586.329 Ft

Magyarország mellett 14 környékbeli országot magában foglaló dél-kelet európai régió piacain realizálódó árbevétel meghaladta a nettó 11 mrd forintot (2017.), és 2018-ra nagyságrendileg 5% árbevétel növekedéssel számolnak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Akiket az állam jól kimentett

A devizahitelezés tekervényes történetében vajon új fejezetet nyit az Európai Bíróság főtanácsnokának minapi indítványa?

A falu, ahol az LMP-s jelölt megsemmisítette a fideszest

A Zemplén egyik kis falujában, Komlóskán április 8-án előállították az egész ország egyik legfurcsább választási eredményét: egyéniben az összes érvényes szavazat 62 százalékát az LMP-s jelölt vitte, a fideszes alig látszott. Hogy lehetséges ez? Miért rontott rájuk Lázár János az időközi választási kampányban? Miért fideszesek az aprófalvak a dacos mintafalu polgármestere szerint? Riport a Heti Válasz csütörtöki számában!

Brüsszel most tényleg büntet? – Navracsics Tibor válaszol

Navracsics Tibor szerint a 2019-es európai parlamenti választáson minden országban közös lesz a téma: a migráció. Az oktatásért és kultúráért felelős uniós biztost az EU-költségvetés hazánkat is célzó szankcióiról és Manfred Weber néppárti frakcióvezető Fidesz-kizárással fenyegető szavairól is kérdeztük. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban. 

Circus Maximus – a cirkuszművészet felől jön az új kulturális államtitkár

Vannak, akik kifejezetten örülnek Fekete Péter kulturális államtitkárrá történő kinevezésének, egyesek agilisnak, mások törtetőnek-törekvőnek nevezik. Nem tudni, milyen tervekkel érkezik a kulturális életbe a cirkuszigazgató, de a vele kapcsolatos várakozás inkább bizakodó. Az új államtitkár portréja a friss Heti Válaszban.