Gazdaság

Magyar gázbeszerzés: bye-bye, Szása?

/ 2018.03.02., péntek 13:00 /
Magyar gázbeszerzés: bye-bye, Szása?

Orosz gázmonopólium ugyan már jó ideje nincs Magyarországon, de hasznos lesz, ha Romániából is tudunk vásárolni. Ettől még az oroszokkal sem fogunk szakítani. Háttér a friss Heti Válaszban.

Február 9-én Orbán Viktor bejelentette, hogy 2022-ben véget ér hazánkban az orosz gázmonopólium időszaka, mert onnantól kezdve évi több mint 4 milliárd köbméter gázt hoznak be magyar vállalatok Romániából. Miért a szerb miniszterelnökkel való találkozója után állt elő ezzel a magyar kormányfő? Valószínűleg azért, mert Szerbia hazánknál jobban rá van utalva az orosz szállításokra, így fontos számára a rajtunk keresztül elérhetővé váló román forrás.

Olyan a helyzetük, mint Magyarországé 1996-ig, amíg egyetlen csövön, Ukrajnán keresztül érkezett ide az energiahordozó. (Innen megy tovább Szerbiába.) Ekkor helyezték üzembe az Ausztriából induló vezetéket, amely összekötötte hazánkat a nyugati hálózattal. Ennek is köszönhetően egy ideje már nincs orosz gázmonopólium Magyarországon, ezért kényszerült a keleti energiamamut, a Gazprom nálunk is versenyképes árazásra.

 

És mi lesz a jövő? Mindez kiderül a március 1-jei Heti Válaszból, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.