Gazdaság

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

/ 2017.10.20., péntek 11:34 /
Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

A Ryanair téli menetrendi időszakra is átnyúló járattörlései összesen több mint 700 ezer embert sújtanak. Európa legnagyobb légitársasága számára a jelek szerint megoldhatatlan problémát jelentett, hogy szabadságolási rendszerét fennakadás nélkül átállítsa az eddigi április-márciusiról naptári évesre.

A járattörlések másik oka, hogy mivel világszerte hasít az iparág, nagy a kereslet a pilótákra, akik így kedvező feltételekkel szerződhetnek át riválisokhoz. Ezt több száz ryanaires is megtette, részben a vállalat finoman szólva sem emberközpontú humánpolitikája miatt. Friss adatok szerint a pilóták átlagosan 4,6 év után távoznak a fapados légitársaságtól.

A Ryanairnek mégsem kell túlságosan aggódnia, hiszen hullanak a versenytársak. Október elején leállt a Nagy-Britanniában az ötödik legnagyobbnak számító Monarch Airlines, míg az Alitalia és az Air Berlin hosszú hónapok óta csődvédelem alatt működik. Már nem sokáig, utóbbinak csak napjai vannak hátra, október 28-án befejezi működését. Meghatározó részét a Lufthansa veszi át, míg a maradék valószínűleg az Easyjethez kerül.

 

További részletek az október 19-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Ki nyerhet áprilisban? Most vasárnap minden eldől

Röviddel a parlamenti választás előtt a pártok a legjobboldalibb megyei jogú városban, Lázár János pátriájában tesztelhetik stratégiájukat. A hódmezővásárhelyi eredményből következtetni lehet majd az országos voksolás végeredményére is. A csütörtöki Heti Válasz címlapsztorija!

Ma született Mátyás király

A Mátyás király Emlékév alkalmából ma este a budavári Mátyás-templomban ad koncertet az Angelica Leánykar, Kolozsváron pedig Mátyás Napok kezdődnek.

Ki ez az ember? Dél-Afrika Mészáros Lőrince?

Korrupt elnökének eltávolításával Dél-Afrika adott magának még egy esélyt, hogy valóra váltsa a reményeket, amire negyed százada nem képes. A friss Heti Válaszból kiderül, hogy az utódnak csodát kéne tennie: például vizet fakasztania a Fokváros körüli sziklákból.

Itt épített gyurcsányista erőközpontot Lamperth Mónika

A baloldal az esélyesebb az észak-budapesti lakótelepi karéj három választókörzetében, de a XV. kerületben bonyolult a képlet: van itt Lamperth Mónika által építgetett gyurcsányista erőközpont, jelölt a Fidesz lakótelepi szakembere, és egy óvodafelújítás miatt megbüntetett lázadó szocialista is. Választási sorozatunk az Óbudától Újpalotáig nyújtózó kerületek esélyeit latolgatja. Részletek a friss Heti Válaszban.

A disznósajt volt a csúcs a kisgazdák sajtóreggelijén

Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Huszti Péter: „Ellopta a show-t a politika”

El lehet játszani Hamletet bőrdzsekiben, de ne a ma emberéről, hanem a ma emberéhez szóljon – mondja a Corvin-lánccal frissen kitüntetett Huszti Péter színművész, rendező. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.