valasz.hu/uzlet/mar-mar-elviselhetetlen-a-hazai-munkaerohiany-kellenek-a-pakisztaniak-126113

http://valasz.hu/uzlet/mar-mar-elviselhetetlen-a-hazai-munkaerohiany-kellenek-a-pakisztaniak-126113

Gazdaság

Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

/ 2017.10.20., péntek 11:34 /
Kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól

Nem kis részben a dolgozók kifacsarásán alapuló humánpolitika okozta a Ryanair botrányos járattörlési hullámát, de a vállalat némi fizetésemeléssel kezelheti a belső feszültségeket. Közben kezdhetünk búcsúzni több jól ismert légitársaságtól is. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

A Ryanair téli menetrendi időszakra is átnyúló járattörlései összesen több mint 700 ezer embert sújtanak. Európa legnagyobb légitársasága számára a jelek szerint megoldhatatlan problémát jelentett, hogy szabadságolási rendszerét fennakadás nélkül átállítsa az eddigi április-márciusiról naptári évesre.

A járattörlések másik oka, hogy mivel világszerte hasít az iparág, nagy a kereslet a pilótákra, akik így kedvező feltételekkel szerződhetnek át riválisokhoz. Ezt több száz ryanaires is megtette, részben a vállalat finoman szólva sem emberközpontú humánpolitikája miatt. Friss adatok szerint a pilóták átlagosan 4,6 év után távoznak a fapados légitársaságtól.

A Ryanairnek mégsem kell túlságosan aggódnia, hiszen hullanak a versenytársak. Október elején leállt a Nagy-Britanniában az ötödik legnagyobbnak számító Monarch Airlines, míg az Alitalia és az Air Berlin hosszú hónapok óta csődvédelem alatt működik. Már nem sokáig, utóbbinak csak napjai vannak hátra, október 28-án befejezi működését. Meghatározó részét a Lufthansa veszi át, míg a maradék valószínűleg az Easyjethez kerül.

 

További részletek az október 19-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.