Gazdaság

Kell ez nekünk? Német használt autók áraszthatják el Magyarországot

/ 2018.03.08., csütörtök 20:00 /
Kell ez nekünk? Német használt autók áraszthatják el Magyarországot

Kormányzati intézkedés nélkül félő, hogy hazánkba kerül a német városokból kitiltott kocsik egy része, tovább öregítve az eleve koros járműállományt, és rontva az amúgy is szennyezett levegőt. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

A német szövetségi bíróság Stuttgart és Düsseldorf precedenst jelentő ügyében úgy döntött: az előírt levegőminőség biztosítása érdekében az önkormányzatok kitilthatják a belvárosokból a dízelüzemű autókat. Az intézkedések sorozata már idén elkezdődhet abban a 70 német városban, ahol túlságosan szennyezett a levegő.

Valószínűleg sok német válik meg gázolajjal hajtott járművétől, melyek Közép-Kelet-Európában találhatnak új gazdára. Tavaly 155 ezer használt autót hoztak be Magyarországra, 100 ezer 12 évnél idősebb volt. A jelenleg 3,5 millió darabos hazai autópark folyamatosan korosodik, az átlagéletkor már a 14 évet is meghaladja.

Ez közel sem csak az ő érdekük, a levegő szennyezettsége ugyanis idehaza is óriási probléma. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség tavalyi jelentése szerint hazánkban évente 14 ezren halnak meg emiatt, átlagosan 10 életévet elveszítve, a betegen eltöltött napok száma pedig 14 millió.

Talán az igények változása akadályozhatja meg, hogy az ország német roncstemető legyen. A használt járművek piactereként működő JóAutók.hu szerint tavaly trendforduló volt az importban, hosszú évek után már nem a dízelek és a prémiummodellek szerepeltek az élen, hanem az egyszerűbb benzinmotoros kocsik.

 

 

 

 

További részletek a március 8-i Heti Válaszban, mely a Digitalstandon  is megvásárolható.

Rosta

Sztankóczy András

Találkozunk 2016-ban!

Putyin a székelyeknél − itt a magyar geopolitikai thriller!

Ideges román rohamrendőrök gyűrűjében tízezrek éneklik Marosvásárhelyen: „Mi egy vérből valók vagyunk” – majd elszabadul az erőszak. Ez a nem is olyan távoli jövőben játszódó Máglyatűz – a háború peremén című regény egyik kulcsjelenete. Interjú a David Autere álnéven író szerzővel.

„Siralmas” – itt a Fidesz által beígért elszámoltatás teljes mérlege

Az Andrássy úti palotaper ítélethirdetésével, majd Kocsis István volt MVM-vezér múlt heti felmentésével lényegében lezárult a Fidesz által beígért elszámoltatás. Az egykori célszemélyek közül mára többen NER-barátokká váltak. Nagy elszámoltatási mérleg a március 15-i ünnep miatt már szerdán megjelenő Heti Válaszban.